Tentoonstelling van Rob Ruimers

Loodzware ankers spelen met zwaartekracht

De Compagnie presenteert LBS 000 van Rob Ruimers

Zacht deinend hangen achttien grote keramieken ankers in de hal van de Noordkade. Ze lijken gewichtloos, maar wegen ruim 100 kilo per stuk. Met de oude gewichtsmaat LBS 000 verwijst kunstenaar Rob Ruimers naar een gewichtloosheid die botst met de zwaarte van de geglazuurde witte beelden. De fascinerende installatie is van 13 september tot en met 25 oktober te zien in de Hal van de Noordkade in Veghel.

Deinende zee

Ruimers speelt met het contrast tussen zwaarte, massa en de suggestie van het ontbreken van inhoud. De 1,70 meter hoge beelden hangen aan dunne kabels vlak boven de grond en bewegen zachtjes volgens een vast patroon. Na verloop van tijd wordt dit schommelen als het deinen van de zee. Zo laat Ruimers het strakke industriële ontwerp overgaan in een organische, natuurlijke vorm. Het levert een hypnotiserende installatie op, waar de toeschouwer zelf betekenis aan kan geven.
In de scheepvaart worden sleepankers gebruikt om een schip af te remmen bij een tewaterlating. Met LSB 000 roept Ruimers de vraag op naar wat de mens in beweging brengt. Wat drijft ons voort en komen we ooit tot rust?

Veelzijdig kunstenaar met wortels in scheepsbouw

Rob Ruimers is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij ontwerpt en vervaardigt beelden, installaties en organiseert multidisciplinaire performances. Na te hebben gewerkt o.a. in de scheepsbouw en bij het EKWC volgde hij eind negentiger jaren de TeHaTex opleiding in Tilburg. Zijn werken worden in binnen- en buitenland geëxposeerd en hij is meerdere keren artist in residence in Duitsland, Amerika en China geweest. Zijn werk is een zoektocht naar de drijfveren van de mens. Hij is gefascineerd door de steeds complexere communicatie in wat hij omschrijft als de ‘menselijke kudde’ en de moeite die mensen doen om tot de groep te blijven behoren. Ruimers’ werken overweldigen en zijn onderdeel van een groter geheel, dat zich pas van een afstand laat ontdekken.

Opening

De tentoonstelling wordt 13 september om 13.00 uur geopend en is tot en met 25 oktober dagelijks te bezoeken in de Hal van de Noordkade in Veghel. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 11.00 – 21.00 uur, zaterdag van 11.00 – 18.00 uur en zondag van 14.00 – 18.00 uur.

Schilderijen van Hanneke Gommers

Ook te zien tot en met 25 oktober zijn de schilderijen van Hanneke Gommers. Gommers laat zich inspireren door haar dagelijkse omgeving en elementen uit de kunstgeschiedenis. Het levert boeiende, grootse schilderijen op die elk een eigen verhaal lijken te vertellen. De Compagnie exposeert deze in de Wiebenga silo.

Share