Presentatie van Brabants Dorpsleven

Presentatie van delen 4, 5 en 6 van “Brabants Dorpsleven” (Bernard van Dam)
met lezing door Wim Daniëls in Boerenbondsmuseum te Gemert.

Schijndel, 18 september 2019 – Met trots presenteert Stichting Bernard van Dam (1881- 1958) op zondag 29 september a.s. drie nieuwe boekdelen van het oeuvre van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam. Spreker tijdens de presentatie is schrijver en taaldeskundige Wim Daniëls, die bekend is met het werk van Bernard van Dam. De presentatie vindt plaats in het Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106, 5421 NJ te Gemert. Een eerste printexemplaar van de te presenteren delen worden uitgereikt aan mevr. Coby van der Pas-van Nuland, wethouder van de Gemeente Meierijstad en aan dhr. Harrie Verkampen, voorzitter van Stichting Boerenbondsmuseum Pater van den Elsen.

Gedurende zijn leven heeft Bernard van Dam ̶naast veel vrij werk ̶ een enorme hoeveelheid artikelen gepubliceerd over Brabantse volkskunde en de agrarische wereld. Hij illustreerde die artikelen vaak met eigen tekeningen. De gedetailleerde manier waarop Bernard het (veelal Brabantse) landleven, ambachten en gebruiken beschreef en wist te vatten in zijn illustraties is uniek en geeft de lezer ook vandaag de dag een gedetailleerd beeld van niet alleen Brabant en omstreken, maar ook van de landelijke en Europese landbouwpolitiek in de crisis- en naoorlogse jaren van de vorige eeuw.

Het totale werk van Bernard van Dam wordt in 9 boekdelen gepresenteerd en komt in z’n geheel digitaal beschikbaar via de website van de stichting: www.bernardvandam.com. Eind september zijn de boekdelen 1 t/m 6 (ca. 1.300 pagina’s) te lezen en te downloaden. Deel 4 gaat over Landbouwpolitiek, artikelen en cartoons over het landelijke en Europese landbouwbeleid in de crisisjaren. Deel 5 behandelt Ambachten: de hout- en metaalbewerking en voedselbereiding. Deel 6 betreft Gebruiken: levensloopgebruiken, feestdagen en vermaak. De delen 7 t/m 9, waaronder een biografie van Bernard van Dam, volgen op 29 november a.s.

Programma zondag 29 september
De presentatie in het Boerenbondsmuseum begint om 11.00 uur. Wim Daniels zal een
toepasselijke voordracht geven over ‘de dorpssmid’. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers licht vervolgens de inhoud van de 3 nieuwe gepubliceerde themadelen toe. Daarna wordt het eerste exemplaar van de 3 delen in printvorm aangeboden.

Share