Meierijstad trots

Meierijstad trots: onze regio in Nederlandse top 3 minst voortijdig schoolverlaters

Gemeente Meierijstad vindt passend onderwijs voor iedereen belangrijk. De gemeente streeft ernaar het aantal vroegtijdige schoolverlaters zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk jongeren een diploma naar vermogen te laten behalen. Verzuim is een belangrijk signaal voor mogelijke vroegtijdige uitval. Daarom bestrijdt zij, samen met het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO), schoolverzuim om voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

Professionele aanpak loont
Dat doen ze door leerplichtambtenaren in te zetten. En hun professionele aanpak, van naleving van de Leerplichtwet en voortijdig schoolverlaten, loont. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het RBL. Door een extra tijdsinvestering in de voortijdig schoolverlaters is percentage stabiel gebleven op 1,2%. Hiermee zijn we wederom de 3e regio in Nederland met het laagste percentage voortijdig schoolverlaters! Wethouder Coby van der Pas: We zijn erg tevreden met de samenwerking en goede resultaten van het RBL. Naast de goede score bij voortijdig schoolverlaters is het aantal thuiszitters gedaald van 16 naar 9. Bovendien is door inzet op preventieve maatregelen het aantal doorverwijzingen naar Halt gedaald.

De kracht van een goede aanpak zit in samenwerking
Verder is er het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het in beeld krijgen en het houden van jongeren van 16-23 jaar in een kwetsbare positie. Deze jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en entree-onderwijs kunnen soms net dat extra steuntje in de rug gebruiken om een goede stap te zetten richting de arbeidsmarkt. Het RBL heeft samen met scholen en gemeentelijke sociale diensten het afgelopen jaar veel tijd besteed aan het in kaart brengen van deze groep jongeren. Dat heeft geholpen om de mogelijkheden van de jongeren op de arbeidsmarkt beter te benutten. Dat zorgt ervoor dat elke kwetsbare jongere een goede plek in de samenleving krijgt.

Share