Pieter schuift aan bij Jan Munsters

Hij is de zoon van broer(August) Munsters, die jarenlang samen met Willie en Leo Munsters het familiebedrijf ‘Munsters Machinefabriek’ in Erp runden.

Intro
Het is begonnen circa 1924 als een dorpssmederij, na de oorlog stapten ze over op landbouwmachines en rond 1960 werden ze actief in de bouwwereld met bouwliften en kranen. Na diverse overnames , is het bedrijf nu onderdeel van Arcomet, wereldwijd marktleider in verhuur van (bouw)kranen.

Munster Machinefabriek heeft decennialang een markante plaats gehad in het Erpse dorps- en familieleven. Het bedrijf is reeds lang in andere handen overgegaan en oude archieven dreigden verloren te gaan. In samenwerking met de Heemkundekring Erthepe (Marius Strijbosch) en oud-medewerker Frans Scheepers zijn de archiefgegevens niet alleen gered uit de versnipperaar, maar de gegevens zullen de komende maanden flink in de schijnwerpers worden gezet.

Jan, jij bent de zoon van Broer Munsters. Vertel eens wat over jezelf
Oké, maar niet teveel, want het gaat helemaal niet over mij. De rijke historie van Machinefabriek Munsters komt in beeld en ik heb er alleen toe bijgedragen dat al het oude archiefmateriaal bewaard is gebleven.

Ik woon in Erp en heb als kind vaak in de fabriek gespeeld en er ook nog wel vakantiewerk gedaan. Ik heb er niet echt gewerkt. Ik was achttien toen mijn vader overleed. Zijn motto was ‘Ge moet iets doen wa un ander nie doet.’ Ik ben hier in dit huis machines gaan ontwerpen , maken en verhuren. Ik ben geïnteresseerd in techniek en kan veel zelf maken. Ik gooi niet graag oude historische spullen weg, ik vind er altijd wel een toepassing voor. Ik zeg altijd: ‘Weggooien is zonde.’ We moeten oude spullen niet zomaar dumpen.

Later heb ik me gevestigd in Veghel en verhuurde ik machines in de wijde omgeving. Ik verzamel veel oude Munsters machines die nu speciaal voor de Munsters tentoonstelling van 10 t/m 17 juni in de SIEMei-museum (in het oude CHV-gebouw) te zien zijn.

kraan in tuin 2012-

Wat is je drijfveer om die oude gegevens over Munsters Machinefabriek weer in het middelpunt van de belangstelling te zetten?
Natuurlijk, een beetje de trots op zo’n mooi beeld van het familiebedrijf. Verder lijkt het me mooi voor alle Erpse mensen en zeker voor oud-werknemers. De heemkundekring heeft een oproep aan Erpenaren gedaan om foto’s en ander historisch materiaal door te geven. Dat heeft veel materiaal opgeleverd bijv. van oud-werknemer Henk Wassenberg.

Wat staat te gebeuren?
In april een lezing door Frans Scheepers, waarna gezellig samenzijn en een filmavond.
In mei een tweede filmavond en Munsters-expositie in het Raadhuis van Erp.
10 -17 juni tentoonstelling Munsters Machines in museum SIEMei in Veghel.
Tijdens deze laatste tentoonstelling zal een boekje met cd-rom over het familiebedrijf worden uitgegeven.

Het gehele aanbod aan activiteiten is in een mooie samenwerking tussen familie, oud-werknemers en Heemkundekring Erthepe tot stand gekomen.

Tot slot
Jan, je kunt trots zijn op deze samenwerking en het mooie programma. Laten we hopen dat veel mensen zullen genieten van de geboden blik in de historie van het familiebedrijf. Een bedrijf dat intens verweven was met het leven van veel mensen in Erp en omstreken. Een prachtig moment voor jou als conserveerder en verzamelaar.

Misschien is dit een aansporing voor andere bedrijven om hun Industrieel Erfgoed goed te bewaren. Wat weggegooid is kan niet meer voor het voetlicht gebracht worden.

Willy Leo en Broer Munsters in de smederij

.

[flickr album=72157629398386453 num=30 size=Square]

Share

4 comments

 • Geachte,
  op een foto staat een kraan met rupsbanden, deze eerste kraan in Nederland, (misschien wel in de Wereld)is op verzoek van Gebr. Hendriks Bouwbedrijf NV in Oss ontwikkeld en verder door Munsters/Besto Bouwmachines in Boxmeer op de markt gezet, bij Beste heb ik gewerkt als Chef Montage en bij Gebr. Hendriks heb ik gewerkt als Hoofd Materieelbeheer/Smederij en heb ik dit soort materieel ook ingekocht,\met vriendelijke groet, J. Ger van den Hurk

 • Geachte,
  op een foto staat een kraan met rupsbanden, deze eerste kraan in Nederland, (misschien wel in de Wereld)is op verzoek van Gebr. Hendriks Bouwbedrijf NV in Oss ontwikkeld en verder door Munsters/Besto Bouwmachines in Boxmeer op de markt gezet, bij Beste heb ik gewerkt als Chef Montage en bij Gebr. Hendriks heb ik gewerkt als Hoofd Materieelbeheer/Smederij en heb ik dit soort materieel ook ingekocht,\met vriendelijke groet, J. Ger van den Hurk

 • Marty Goorts

  Zelfs in de jaren 60/70 waren de namen van Besto en Munsters een begrip in Amsterdam e.o. Veel bouwprojecten maakten gebruik van de bouwkranen waarmee mijn neef Toon Goorts uit Erp toentertijd werkzaam was, als onderhoudsmonteur. Zoals ook zovele andere Brabanders, in en naar het noorden Nederland van na 40/45 hebben helpen opbouwen.

 • H v d gragt

  Als mateieelbeheerder bij bouwbedrijf v d gragt Assendelft heb ik met veel type kranen te maken gehad,Het begon met een b 16-650 b20-1000 E20 types Ka 24. Tot aan de b740 rmlWat heeft geduurd van 1968 tot 1995 en veel te maken gehad met van ziel en selder als verkopers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *