Herdenking bevrijding Veghel

Eerbetoon bij de herdenking van de Bevrijding Veghel

Op 17 september was het 79 jaar geleden dat de Amerikaanse soldaten van de 101 ste Airborne divisie na de luchtlandingen en de gevechten Veghel hebben bevrijd. Jaarlijks begint deze herdenking met een mis  met het Sint Barbaragilde Veghel in de Lambertuskerk. Dit jaar waren naast de burgemeester en wethouder van Meierijstad ook afgevaardigden van de ambassades van Amerika, Engeland en Duitsland aanwezig.

Ook waren er 135 Amerikaanse soldaten van de 101 steAirborne divisie, in Europa vanwege de Oekraïne oorlog, zij waren ingevlogen van uit Estland, Polen en Roemenië.

Bij het monument bij villa Klondike in het centrum van Veghel werden 11 kransen gelegd en 1 minuut stilte gehouden.

Het was een waardige bijeenkomst. 

Share

Column

Jaloezie en achterdocht in relaties

Natuurlijk is  ieder mens wel een achterdochtig of jaloers. Bv. als jij als enige niet mee gevraagd wordt voor een uitje, of als het plotseling stil wordt als jij binnenkomt. Dan voel je dat er iets is waar jij geen deel van bent. Soms gaat het echter slechts om een verjaardagscadeau wat men voor je wil kopen. Of een andere verrassing.

Ziekelijke jaloezie

Sommige mensen zijn extreem jaloers, zien overal spoken. Vaak zijn dit mensen die ook snel ruzie hebben met bv. buren of familie. Uiteindelijk valt daar slecht mee te leven. Deze mensen zijn echt ongelukkig, maar maken ook mensen die dicht bij hen staan ongelukkig. Ik zou tegen deze mensen zeggen: ga naar een psycholoog of psychotherapeut, voordat je alles kwijt raakt.

Controle

Soms begint het met kleinigheden. (Waarom was je zo laat thuis? Heb je wel ècht overgewerkt?) En als de jaloerse of achterdochtige persoon voldoende is gerustgesteld lijkt het weer over. Maar soms wordt het steeds erger. Men moet steeds gerust gesteld worden. Steeds vaker zijn er verdenkingen, steeds meer wordt er gecontroleerd. Dan is er echt iets mis.

Is er een ander?

Natuurlijk hoef je niet naïef te zijn. Sommige mensen gaan inderdaad vreemd. Dat kan ook je relatie kosten, dus het is niet verstandig. De meeste mensen doen dat echter niet zo snel. Men weet immers wat er op het spel staat. Verliefdheid op een ander komt wel vaak voor, maarmeestal gaat dit over.

Partners

Partners gaan vaak te ver in aantonen dat er niks aan de hand is. Men blijft maar bewijs leveren dat er echt geen ander in het spel is, dat er echt is overgewerkt, dat je echt niet hebt doorverteld waar de ander je van heeft beschuldigd. Dat werkt echter niet. Je kunt blijven bewijzen tot St. Juttemis.

Advies

Hou op met bewijzen leveren terwijl het niet helpt. Hoe eerder je daarmee stopt hoe meer kans je hebt dat de ander hulp gaat zoeken.

Share

Powertrio Little Hat blaast je van je sokken

Powertrio Little Hat blaast je van je sokken

Op zaterdag 23 september om 21.00 uur is het podium van De Afzakkerij op de Veghelse Noordkade voor de driemansformatie Little Hat. Hun strakke, rauwe, primitieve sound brengt je terug naar een tijd toen rocken betekende dat er ook gerold werd. De zware dans ritmes doen je bijna vergeten dat de lage tonen niet worden ingevuld door een bassist, maar door de rechtervoet van de drummer. Elke show is een unieke ervaring doordat deze ervaren muzikanten constant op elkaar inspelen en iets unieks creëren op het podium. De toegang is gratis.

Frontman Machiel Meijers’ (Stackhouse) rauwe en gepassioneerde vocalen en harmonicawerk worden mooi gecomplimenteerd door legendarische Dutch Blues Hall of Fame vertegenwoordiger Willem Van Dullemen’s (Groovetones) gruizige old-school gitaarspel. Dit ijzersterke duo wordt gecompleteerd door de stuwende ritmes van Paolo de Stigter (Thomas Toussaint) op drums: een alternatief power-trio dat je elke dag van de week van je sokken kan blazen.

Winnaars
De band is reeds een graag geziene gast op vele festivals. Daarbij heeft de release van hun internationaal uitstekend ontvangen debuut-album “Wine Whiskey & Wimmen” deze winnaars van de Dutch Blues Challenge hen geen windeieren gelegd. Verwacht wilde groovesen toffe licks als je naar een Little hat show komt… Maar bovenal: vergeet niet je dansschoenen aan te trekken want het is onmogelijk om stil te staan als deze mannen aan de slag gaan!

Share

Nieuw seizoen Kick Arts

CHV Academy brengt een nieuw seizoen Kick Arts!

Creatieve workshops voor alle leerlingen van het Elde College, Fioretti College en Zwijsen College

Kick Arts! is het programma waar leerlingen van het Fioretti College, Zwijsen College en Elde College hun creatieve talenten kunnen ontdekken. Het is het tweede jaar dat álle leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Meierijstad de kans krijgen om verdiepende en inspirerende kunstworkshops te volgen.

Tijdens het schooljaar volgen leerlingen onder begeleiding van een kunstprofessional workshops op het gebied van dans, theater, nieuwe media, muziek en beeldende kunst. Op deze manier kunnen leerlingen van verschillende disciplines proeven en ontdekken waar hun interesse en creatieve talenten liggen.

De boodschap van Kick Arts! is dat alles kan en niets moet: ‘Kunst is wat jij ervan maakt!’. De leerlingen zijn vrij om de lessen naar eigen inzicht en behoefte in te vullen. Deze werkwijze draagt bij aan de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden zoals zelfvertrouwen, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Samen met de Kick Arts! coach wordt er gewerkt aan een persoonlijk leertraject op basis van de voorkeur van de leerling. Vanuit ieders persoonlijke talent werken de leerlingen uiteindelijk aan een gezamenlijk werk, dit kan een kunstwerk, concert, magazine, expo of voorstelling zijn. Hoe de eindpresentatie eruit komt te zien, is geheel aan de leerlingen zelf!

Leerlingen van verschillende leeftijden en leerniveaus kiezen zelf voor Kick Arts! en zitten bij elkaar in de groep. De workshops van Kick Arts! starten na de herfstvakantie en vinden op donderdagmiddag na schooltijd en buiten de eigen schoollocatie plaats. Kick Arts! is een initiatief van CHV Academy, Circle of Talent en sluit aan op het structurele kunstonderwijs dat door CHV Academy op  alle basisscholen in Meierijstad verzorgt wordt. Dankzij de bijdragen van de partners van CHV Academy, Circle of Talent, uit bedrijfsleven, onderwijs en gemeente Meierijstad, zijn de workshops gratis te volgen.

Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.kickarts.nl.

Share

BlueSox in De Afzakkerij

BlueSox speelt een pittige pot frisse blues 

Op zondagmiddag 24 september is in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel om 15.00 uur een optreden van BlueSox. De band speelt een opzwepende mix van blues en rhythm & blues gebaseerd op shuffles en boogies. De band speelt sterk eigen werk en songs geïnspireerd door de Texas blues scene en West Coast blues met een hoofdrol voor geweldig harmonicaspel, ofwel gewoon een pittige pot frisse blues. De toegang tot het optreden is gratis.

De band bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. De afgelopen tijd heeft de band succesvolle optredens verzorgd bij o.a. bluesfestival Blues & Roots in Brühl (Duitsland) en deelde het podium met o.a. Erick Steckel (USA) en Sean Webster (UK). BlueSox heeft ook gespeeld in de after party van Johan Derksen’sKeeping the Blues Alive’ tour. BlueSox is een graag geziene gast op festivals als Bluesroute Terneuzen, Vlissingen, Middelburg en Goes, Bluesfestival Delft, Bluesfestival Tolkamer, Paasblues Asten, Bluestocht Nieuwkoop, Blues Express Alkmaar en bluesclubs als The Blues Connection. En hoeveel de mannen er ook van houden om op de grotere evenementen te spelen, ze zijn meer dan blij als ze de lokale kroeg om de hoek kunnen opvrolijken met live muziek.

Makkelijk swingen

BlueSox bestaat uit gitarist/zanger Cor Paridaans, die komt met de ideeën voor de eigen nummers, mondharmonicaspeler/zanger Ruurd ‘Skinny Dog’ van der Vegt, drummer HanzShuffle Junkie’ Aarts en bassist Peter Zerner. Cor en Ruurd zijn zich ervan bewust dat in een op grooves en ritme gebaseerde band als BlueSox bas en drums van het van het grootste belang zijn. BlueSox krijgt bezoekers makkelijk aan het swingen, drie sets lang samen met de band aan de boogie!

Share

Expositie cursus Tekenen en Schilderen

Expositie cursus Tekenen en Schilderen op Noordkade Veghel

Op de eerste verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel is t/m 23 oktober de expositie te bekijken van de dinsdagochtendgroep Tekenen en Schilderen voor volwassenen van docente Lonneke de Wit. Afgelopen seizoen is er hard gewerkt door deze teken- en schildergroep van Phoenix Cultuur en met een mooi resultaat.

In de lessen worden verschillende thema’s aangeboden, waarna de cursisten een ontwerpfase ingaan. Composities bedenken en creëren, om deze vervolgens in het groot uit te werken. De thema’s die het afgelopen seizoen voorbij zijn gekomen zijn onder andere: trompe l’oeil (de ogen bedrogen, schilder zo getrouw mogelijk voorwerpen na op een houten plank), abstractie (knip en plak vanuit je gevoel een compositie), olieverfschilderen naar platte composities, primavera (van schetsontwerpjes naar in acryl op het grote doek) en sumi-e (model- en figuurschilderen met Oost Indische inkt).

Voor geïnteresseerden en nieuwe cursisten is deze expositie erg inspirerend en voor de schilders die mogen exposeren was het “echt of ik met volledig nieuwe ogen kijk naar het werk dat er is gemaakt door ons”, aldus cursist Cor Timmermans. De exposanten zijn afkomstig uit heel Meierijstad: Anny Pulskens, Cor Timmermans, Marianne van der Heijden, Marianne Scholten, Yvonne Uit de Haag, Jacqueline de Wit, Henriette van Schijndel, Jeanne van Alphen, Christine van Kesteren en Ria van Alem.

De expositie is t/m 23 oktober vrij te bezoeken binnen de openingstijden van de Cultuurfabriek. Ook een Beeldende cursus volgen en exposeren? Kijk voor meer informatie over het cursusaanbod op de website: www.phoenixcultuur.nl

Share

Nieuwe website natuurtuin

Lancering nieuwe website natuurtuin ‘t Bundertje
De educatieve natuurtuin ’t Bundertje in Veghel beschikt voortaan over een aparte, compleet nieuwe website: www.natuurtuinbundertje.nl . Daarmee hebben ze een makkelijk vindbaar, eigen platform om hun activiteiten in de etalage te zetten; en om leuke nieuwtjes en wetenswaardigheden met het publiek te delen.
Meer bezoekers
De educatieve natuurtuin aan Patrijsdonk in Veghel is áltijd open, het hele jaar rond, en vrij toegankelijk voor bezoekers. Nadat vorig jaar het nieuw paviljoen in gebruik is genomen, was er al een extra toestroom van bezoekers van deze groene oase. Beheerder Danielle Walraven: “We krijgen steeds meer bezoekers; ook van wat verder weg, buiten Meierijstad. Maar we hebben ook veel regelmatige bezoekers. Veel mensen komen een kijkje nemen als er iets nieuws te zien is; zoals ons nieuwe gebouw, de waterpeilbuizen of jonge dieren. Of ze doen mee aan een van de vele activiteiten die we organiseren. We hopen dat de nieuwe website onze bekendheid nog verder vergroot en we nóg meer bezoekers mogen ontvangen.”
Oogstfeest op 24 september a.s.
Op zondag 24 september is het jaarlijks Oogstfeest, het grootste evenement in het jaar. Kijk op www.natuurtuinbundertje.nl wat er dan allemaal te doen is voor groot en klein. De natuurtuin is ook te volgen op Facebook en Instagram.

Share

5 jaar Walking Sports

Gemeente Meierijstad viert 5 jaar Walking Sports met Sport- en Beweegfestival

Walking Sports is een groot succes in Meierijstad! Inwoners van 55 jaar en ouder kunnen aangepast voetballen, hockeyen, handballen, korfballen en/of tennis op 7 verschillende locaties in Meierijstad. Daarmee is Meierijstad landelijk koploper. En dat is allemaal bereikt binnen 5 jaar. Om dat te vieren organiseert gemeente Meierijstad op 12 oktober een Sport- en Beweegfestival. Voor de ca. 200 Walking Sports-deelnemers en ook voor alle andere 55+ inwoners die kennis willen maken met dit concept van ontmoeten en bewegen.
Programma met Olga Commandeur

Iedereen is welkom op Sportpark De Molenheide aan de Avantilaan 2 in Schijndel. Sport- en beweegprogramma duurt van 9 uur tot 15.30 uur. Speciale gast van de dag is Olga Commandeur. Aanmelden kan via e-mail bewegen@meierijstad.nl o.v.v. Deelname Lustrum. Het maximaal aantal beschikbare plaatsen is 200. Vol = vol.

Wat is Walking Sports?
Walking Sports is een sociale bewegingssport op een lager tempo waarbij gewerkt wordt aan kracht, evenwicht en geheugen. Geschikt voor iedereen die het reguliere tempo van alledaagse sporten niet meer kan of niet meer wil bijhouden. Voor het sporten is er ruimte voor een kopje koffie en een praatje.

Historie
In 2018 startte initiator en aanjager Wim Vermeulen met een eerste opzet van Walking Sports, namelijk met Walking Voetbal in Schijndel. Dit bleek een schot in de roos te zijn. Zijn initiatief is omarmd door de gemeente en verder uitgerold naar andere sportverenigingen.

Trots
Wethouder sport Johan van Gerwen: “Wij kijken als gemeente met trots terug op 5 jaar Walking Sports. In 5 jaar is hard gewerkt aan samenwerkingen en verbindingen met verschillende sportverenigingen om dit mogelijk te maken in Meierijstad. Deze manier van sporten en ontmoeten sluit mooi aan op de wens van ouderen om vitaal en zelfredzaam te blijven en mee te blijven doen in de maatschappij.”

Share

Column

Zo lang gewacht en tóch al zó snel een escalatie…..

Ze hadden al 8 jaar een relatie en waren het moe om steeds de spullen te pakken, steeds weervan de een naar de ander te gaan. Ze hadden al enkele keren geschikte huizen gezien, en deze voorbij laten gaan. Nu wilden ze toch echt samenwonen.

Samenwonen

Hij had een zoon van 20 jr. en twee dochters, waarvan de dochters inmiddels op zichzelfwoonden. Zijn vriendin had twee kinderen, die nog wat jonger waren. Ieder kreeg een eigen kamer. Men kon goed met elkaar overweg, nou ja, behalve dan met de zoon van vader waren er wat twijfels. Hij had zijn studie afgebroken en wilde gaan werken, maar dat kwam alsmaar niet van de grond. Vader deed alles om hem aan de slag te krijgen, maar hij had zo wat losse twijfelachtige baantjes, die geen zekerheid boden. Vader wilde hem bijbrengen dat je niet kunt leven van de lucht.

Bemoeien of niet

De vriendin van vader had eigenlijk al jaren zien aankomen dat deze jongen er een potje van dreigde te maken en zat vader op de hielen. En omdat zij dit al zo lang had voorzien kon zij het niet laten om zich te bemoeien met deze jongeman. Een keer had ze zelfs tegen de stiefzoon gezegd dat hij in hún huis woonden en dat zij dus óók wat te zeggen had. Enerzijds had ze daar wel gelijk in, maar anderzijds is zij geen moeder en dus niet de opvoeder. Ze kregen ruzie. En daarmee hadden dus vader en stiefmoeder ook ruzie.

Geduld kan tegen je werken

Dit zijn zeer herkenbare situaties, waarbij het eigenlijk al te lang heeft geduurd, waarbij het geduld van een van de partijen (in dit geval stiefmoeder) al bijna op was. Vader zat er verslagen bij. Hij had zich verheugd op het samen zijn en nu ging het al binnen 3 maanden fout. Hij had nu ook een kant van zijn vriendin gezien, die hij weliswaar kende, maar waarvan hij nu ook het problematische inzag.

Hulpverlening

Deze mensen hadden intensieve begeleiding nodig, hoewel ze dat zelf nog niet inzagen. Vader was geneigd om zijn vriendin te volgen, ook als het ging om de opvoeding van zijn zoon. Hij had dan niet het gevoel dat hij er éigenlijk een andere mening op nahield. Zoiets vergt tijd, maar uiteindelijk is het wel goed gekomen.

 

Share

Lezing Heemkundekring

Vincent van Gogh in Brabant
Ruim de helft van zijn leven heeft Vincent van Gogh in Brabant gewoond en gewerkt. Hij groeide er op, volgde er zijn opleiding en worstelde er met zijn kunstenaarschap. Toen hij in 1885 zijn geboortegrond verliet, zou hij er nooit meer terugkeren. Maar in zijn Franse periode zou hij nog vaak met weemoed aan Brabant terugdenken.
Op maandagavond 25 september 2023 aanstaande verzorgt Van Goghkenner en heemkundige Peter van Overbruggen voor onze heemkundekring een lezing over ‘Vincent van Gogh in Brabant’.

Met Peter volgen we het verhaal van Vincents geboortedorp Zundert tot zijn laatste woonplek Nuenen voor zijn vertrek naar Frankrijk. Hij maakte in Brabant in twee jaar tijd een kwart van zijn totale werk als kunstenaar. In mei 2023 opende Koningin Maxima in Nuenen een vernieuwd museum dat 21⁄2 keer zo groot werd. In “Van Gogh Village Nuenen” zijn ook de meeste Van Goghmonumenten te zien van heel Brabant. De spreker neemt u mee langs de plekken in Brabant (en daarbuiten) waar Vincent zijn tekeningen en schilderijen maakte. We maken kennis met Vincents turbulente leven, zijn familie en vrienden, want Vincent was bepaald niet de eenzame kunstenaar waarvoor hij vaak wordt versleten.

Drs. Peter van Overbruggen is lid van de stuurgroep gidsen Van Gogh Village Museum Nuenen en voorzitter van het Kunstfonds Vincent van Gogh Nuenen, als ook bestuurslid Knippenbergprijs. En verder o.a. auteur van het boek “Van Domineeshuis tot Van Goghhuis. 250 jaar pastorie Nuenen, 1764-2014” en van de publicatie ‘Vincent van Gogh en zijn passies in Nuenen’.

U bent voor de lezing welkom in de raadzaal van het Oude Raadhuis, Markt 1 in Veghel.
Voor leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden. Niet leden betalen € 3,00.
Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdag 22 september 2023 via de website www.vehchele.nl _____________________________________________________________________________________

Share

Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen

Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen

Bewaar je een komkommer op de fruitschaal? En dat doosje eieren: wel of niet in de koelkast? Veel Nederlanders bewaren producten bewust in of buiten de koelkast. Toch blijkt dat ze niet altijd voor de beste bewaarplek kiezen. Door producten op de juiste plek te bewaren, verleng je de houdbaarheid. Tijdens de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september inspireert stichting Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om eten slim te bewaren en zo voedselverspilling te voorkomen.

Uit onderzoek naar groente- en fruitverspilling blijkt dat 76% van de Nederlanders oplet welke groente- en fruitsoorten er in de koelkast bewaard moeten worden. Toch blijkt niet iedereen altijd goed in te schatten of een product ook echt in de koelkast bewaard moet worden, of daarbuiten.

Bewaren van groente en fruit
58% van de ondervraagden denkt dat je een komkommer in de koelkast moet bewaren. Toch kun je die beter op de fruitschaal bewaren. Ook de juiste bewaarplaats van paprika’s en appels zorgt voor verwarring. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat je paprika’s het beste in de koelkast bewaart. Maar ook deze groentesoort blijft langer goed op de fruitschaal. Appels kun je juist beter wel in je koelkast leggen. Dan blijven ze tot wel 4 weken lekker. Bijna 60% van de ondervraagden wist dit niet.

Eieren bewaar je het beste in de koelkast
Naast groente en fruit, zijn er ook andere producten waarover verwarring ontstaat als het om de juiste bewaarplek gaat. Eieren bijvoorbeeld. Die staan in de winkel buiten de koeling, maar thuis kun je ze beter in de koelkast bewaren. Het beste is om ze in de doos te laten zitten. De koude temperatuur houdt ze langer vers en remt de groei van bacteriën.

Aarde sparen? Eten slim bewaren
Goed omgaan met je koelkast en vriezer door producten op de juiste plek te bewaren helpt om voedselverspilling te voorkomen. Nederlanders gooien gemiddeld 33,4kg eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Dat kost veel energie. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dit is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

Verspillingsvrije Week 2023
Tijdens de Verspillingsvrije Week komt Samen Tegen Voedselverspilling samen met ruim 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. Zo verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools, organiseert een groot aantal gemeenten activiteiten, is er aandacht bij vele cateraars en doet ook het onderwijs volop mee. Op social media delen bekende Nederlanders hun favoriete restjesrecepten in een gratis te downloaden receptenboekje. Demissionair minister Adema (LNV) brengt maandagochtend een bezoek aan basisschool De Earste Trimen in Nijland en spreekt met leerlingen over het belang van het tegengaan van voedselverspilling. Kijk voor meer informatie op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum lanceren deze week ook een handig hulpmiddel om thuis minder te verspillen: Eerst op tape. Door deze tape te gebruiken, weet iedereen in je huishouden welke producten als eerste op moeten.

Share

Brabant en Gelderland samen terug naar Operation Market Garden

Brabant en Gelderland samen terug naar Operation Market Garden

Dit jaar staan Brabant en Gelderland op 15 september samen stil bij Operation Market Garden tijdens Bridge to Liberation. Deze geallieerde operatie was gericht op het bevrijden van regio’s ten noorden van de rivieren door het veroveren van bruggen over de grote rivieren in Nederland. De operatie begon in Brabant en eindigde in Gelderland, waar de Slag om Arnhem plaatsvond.

Bridge to Liberation

Bij de historische John Frostbrug, de Bridge too Far, nemen vertellers Dionne Stax en Noraly Beyer ons mee in persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid, toen en nu. Met muziek van Sera, Jeangu Macrooy, April Darby en Phion en voorzien van bijzondere dans van Introdans en Spoken Word door Jesse Laport.

Bekijk de trailer via https://vimeo.com/844324022

Thuis & online kijken

Bridge to Liberation wordt uitgezonden op vrijdagavond 15 september 20:30 uur bij Omroep Brabant LIVE op tv, online of op Brabant+ of is te bekijken via livestream op bridgetoliberation.nl.

Share

Verandering in relaties bij dementie

 

“Verandering in relaties bij dementie”  

Dementie beïnvloedt je hele leven. Ook de relaties die je hebt kunnen gaan veranderen. Mogelijk ook de relatie met je partner. Vaak is er weinig aandacht voor de gevolgen van dementie op de intimiteit binnen de relatie. Op deze avond spreekt Tineke Roelofs, psycholoog en seksuoloog bij Archipel hierover.  Er komen vragen aan de orde zoals; Hoe ga je om met de veranderende relatie? Hoe houd je de relatie liefdevol? Hoe ga je om met hierin veranderend gedrag? Intimiteit kan een andere invulling krijgen waardoor een relatie liefdevol kan blijven. 

Naast deze onderwerpen is er uiteraard alle gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan. 

Iedereen met interesse in dit onderwerp is op dinsdag 19 september van harte welkom in het Alzheimer Café in het PieterBrueghelHuis aan het Middegaal 25 in Veghel. De zaal is open om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Entree is vrij. 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten bieden niet alleen (praktische) informatie over dementie maar ook gezelligheid en sociaal contact. Het Café is afwisselend de even maanden in Uden en de oneven maanden in Veghel, op beide locaties zijn geïnteresseerden uit Uden, Veghel en omliggende dorpen van harte welkom. Voor meer informatie kunt u mailen naar: noordoostbrabant@alzheimervrijwilligers.nl of bellen via ONS welzijn: 088-3742525.

 

Share

Deelhuisjes doen het goed

Deelhuisjes doen het goed, maar het aanbod mag nog iets beter

MEIJERIJSTAD- Deze week, van 11 tot en met 17september, vindt de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week plaats. Hierbij wordt iedereen in heel Nederland uitgedaagd om minstend een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Aandacht vragen voor dit belangrijke thema gebeurt in onze gemeente door voorlichting in samenwerking met de bibliotheek NOBB, maar ook door aandacht te vragen voor de deelhuisjes in onze gemeente. Inmiddels zijn op 9 plaatsen huisjes te vinden waarin mensen die producten kwijt willen deze een goede bestemming kunnen geven en mensen die deze producten nodig hebben deze kunnen pakken.

Een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan is het inzetten van deelkasten of deelhuisjes met als doel voedselverspilling tegen te gaan en samen producten te delen. Het gaat om etenswaren en verzorgingsproducten. Ook voor mensen met een kleine portemonnee zal dit zeer welkom zijn. Iedereen kan er producten in zetten die men over heeft of gewoon wil schenken. Iedereen mag er producten uit nemen om te gebruiken. Inmiddels zijn in Schijndel en Sint-Oedenrode en Veghel deelhuisjes geplaatst dankzij een mooi burginitiatief onder leiding van Jack de Laat.

Extra vriendelijke oproep

Gelukkig weten inmiddels veel mensen deze deelhuisjes te vinden en voorzien deze in een duidelijke behoefte. Alleen issoms de vraag wat groter dan het aanbod. Daarom doet de organisatie deze week een extra vriendelijke oproep aan iedereen die producten kan missen om deze in te leveren bij een vestiging van de bibliotheek in Meierijstad. Heb je nog levensmiddelen of verzorgingsproducten die niet over de houdbaarheidsdatum heen zijn waar je niets mee doet of die je wel kunt missen? Je kunt er een ander erg blij mee maken door de producten deze week in te leveren bij de balie van de bibliotheek.

Share

Column

Wel of niet betrekken van familie bij julli problemen?

Ik hoor regelmatig dat mensen met hun ouders praten (of met zussen, of met vrienden) als men relatieproblemen heeft. Dat kan inderdaad heel goed werken. Tenslotte kennen zij jouheel goed en je partner waarschijnlijk ook.

Risicos

Tegelijk zijn er ook gevaren aan het betrekken van je familie bij de problemen in relaties.

Men houdt van je en daarmee is hun mening gekleurd. Men wil je geen pijn doen, wil je troosten en helpen. Daarmee is de objectiviteit weg.  Bovendien heeft men belangen: ouders willen soms niet dat je gaat scheiden of juist hoe eerder hoe beter. Maar daar gaan jullie zelf over.

Meepraten

Soms gaan ze meepraten, geven je gelijk ook als je dat eigenlijk niet hebt. Andere mensen gooien graag extra olie op het vuur, zodanig, dat je je bijna schuldig voelt als je de relatie toch niet wilt stopzetten maar bv. in relatietherapie wilt gaan.

Eigen ervaringen

Vaak is hun hulp gebaseerd op hun eigen ervaringen: ik ben gescheiden en voel me nu veel beter dan voorheen: jij moet ook vast gaan scheiden, dat is beter voor je. Voor sommige mensen is het beter de relatie te verbreken, voor anderen niet, ook al lijkt het soms precies hetzelfde. Je kunt nooit één op één jouw ervaringen op de ander plakken.

Fout?

Is het altijd verkeerd om met familie of vrienden te praten over je relatieproblemen? Nee, zeker niet. Er zijn mensen die er heel goed in slagen om de juiste vragen te stellen, niet te snel te oordelen, een spiegel voor te houden, te troosten.

Maar ik kom ook wel eens tegen dat de familie de strijd alleen maar aanwakkert, het probleem verergert, zodanig dat men zelfs bijna moet kiezen voor de familie en tegen de partner.

Ben jij dat familielid dat om hulp gevraagd wordt?

Houdt voldoende afstand, stel vragen, oordeel niet, en zeg gerust dat je dingen niet weet. Jij hoeft het niet op te lossen. Dat kunnen alleen de personen in kwestie. Het is hún relatie!

Share
1 2 3 430