Copchase in De Afzakkerij

COPCHASE Brass XL blaast je omver in De Afzakkerij

VEGHEL – In Cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel is op zondag 22 mei om 15.00 uur een liveoptreden van de formatie Copchase. Voor vaste bezoekers van Jazz in Duketown beslist geen onbekende. In deze band vind je geen gitaren of keyboards, maar 14 blazers ondersteund door een groovy drummer, een zanger en een zangeres die ‘funk’ en ‘soul’ ademen. Aanvang optreden 15.00 uur, de zaal is open om 14.00 uur en de toegang is gratis.

COPCHASE Brass XL brengt een mix van muziek die iedereen onmiddellijk zal herkennen, maar dan in een ‘COPCHASE’ stijl. Van de funk van Tower of Power ‘Soul with a capital S’ naar de soul van Stevie Wonder met een vleugje pop van Justin Timberlake en alles wat daartussen zit komt voorbij in een optreden van COPCHASE. Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker luisteren, kijken en vooral genieten en laat je wegblazen door de energie van COPCHASE Brass XL. Er worden deze middag video opnamen gemaakt voor promotie.

Share

Gezellige vinylavond

Gezellige vinylavond in De Afzakkerij

VEGHEL – Op vrijdag 20 mei, vanaf 20.00 uur is in De Afzakkerij op de Veghelse Noordkade weer een gezellige vinylavond, deze keer met DJ Jack. Hij neemt hiervoor zijn eigen collectie met singles uit de jaren zestig, zeventig en begin tachtig mee. Daaronder ook lekkere funk, soul & disco, dus er kan gedanst worden. Hij draait met plezier wat verzoekplaatjes, maar ook bezoekers die hun eigen favoriete vinylplaat meebrengen krijgen ook ‘speeltijd’ van de DJ.  De toegang is gratis.

Veghelaar Jack Monde is al jaren een liefhebber en verzamelaar van muziek op vinyl, bij voorkeur Jazz en Blues(rock) op LP, maar inmiddels is ook z’n oude singlecollectie uit de jaren 60, 70 en 80 weer wat op orde zo vertelt hij. ,,Er zit inmiddels van alles in, wereldbands als The Beatles, Rolling Stones en Creedence Clearwater Revival, maar ook Focus, Golden Earing, Brainbox en Cuby & the Blizzards uit eigen land. Inmiddels is daar ook dansbare reggae, soul en disco uit die tijd bijgekomen. Van Bob Marley tot Earth Wind & Fire. De collectie is inmiddels redelijk compleet en zo groot dat ik wel een avondje kan draaien. Let wel, het is vooral mijn eigen smaak, en je hoort af en toe wel een kraakje, maar als je dat niet erg vindt, moet je zeker komen luisteren. En, schroom niet, neem dat speciale vinylplaatje dat je zelf nog thuis hebt liggen uit je eigen jeugd vooral mee!”

Share

Kwaliteitscertificaat voor Phoenix Cultuur

Phoenix Cultuur staat voor kwaliteit en professionaliteit

Phoenix Cultuur is toekomstbestendig. Dat is de belangrijkste conclusie uit de rapportage van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee heeft het centrum voor kunst- en cultuureducatie in Meierijstad een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen en voldoet Phoenix Cultuur aan de kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties in Nederland.

Phoenix Cultuur sloeg bijna zeven jaar geleden, in 2015, haar vleugels uit en is inmiddels niet meer weg te denken uit het culturele DNA van Meierijstad. In deze zeven jaar levert de organisatie, nu bewezen door het behalen van het certificaat, nog steeds kwalitatief goed werk en is zij financieel gezond en toekomstbestendig, een mooie basis voor de komende jaren. Barbara Brouwer, directeur van Phoenix Cultuur: “De certificering was een intensief traject, maar het resultaat bevestigt waar wij elke dag met professionaliteit en met passie aan werken; zoveel mogelijk inwoners van Meierijstad, jong en oud, in aanraking brengen met kunst- en cultuureducatie. Ik ben trots op alle collega’s: docenten, ondersteunend personeel en vrijwilligers, dat we dit samen met elkaar in zo’n korte periode hebben bereikt.” Volgens de auditor van CBCT: “Phoenix Cultuur heeft zichzelf goed op de kaart gezet en is een financieel gezond en toekomstbestendige organisatie. Door intensief samen te werken bereikt Phoenix Cultuur een versterking en vergroting van het aanbod en inzet van de mensen, processen en ondersteuning. Het auditteam heeft er alle vertrouwen in dat Phoenix Cultuur in de komende periode toekomstbestendig zal zijn.”

Phoenix Cultuur scoorde op veel onderwerpen positief en boven het landelijke gemiddelde. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft Phoenix Cultuur de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig. De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid in heel Nederland.

Kijk voor meer informatie over Phoenix Cultuur en het gehele aanbod op www.phoenixcultuur.nl

Share

Column

De stiefouder kan het beter dan ik  

Soms lijkt het erop dat de stiefouder meer vat heeft op de kinderen. Bv. als je een moeder bent die nogal snel heftig reageert, terwijl stiefvader langer rustig kan blijven. Deze moeder kan soms (in haar geneigdheid tot boze reacties) óver-reageren, terwijl de stiefvader de kinderen rustig uitlegt waarom het ene móet en het andere juist niet mág.

Ook andersom kan dat zo zijn. Bv. de nieuwe vriendin van vader, die zoveel beter is in het knutselen met de kleintjes, dan de eigen vader. Dit zijn stereotypen, het kan andersom ook waar zijn, maar voor de herkenbaarheid schrijf ik liever in stereotypen.

Kwaliteiten van de stiefouder

Het is prettig dat de nieuwe partner dat soort kwaliteiten heeft, dat maakt het ouderschap voor de andere ouder iets eenvoudiger. Meestal wel. Want een stiefouder die goed in staat is om aan te sluiten bij wat jouw kind nodig heeft is bijzonder prettig, en geeft jou zo af en toe wat ademruimte.

Totdat….

Totdat deze nieuwe partner blijkt de opvoeding zowat te hebben overgenomen…… Dat pikken de kinderen niet, en uiteindelijk pik jij dat als ouder vaak ook niet.

In het begin reageren de kinderen meestal welwillend, zeker als ze zien dat hun eigen ouder overbelast is. Zij zijn blij dat mama of papa gesteund wordt. Maar als ze zien dat hun ouder herstelt dan willen ze toch dat deze de opvoeding weer op zich neemt. Ze gaan zich afzetten tegen de stiefouder.

Kwaliteit wordt last

Wat de oorspronkelijke kracht van de stiefouder was (aansluiten bij behoeften van de kinderen) wordt gezien als bemoeizucht. De kinderen verdragen de stiefouder steeds minder, gaan steeds meer oppositioneel gedrag vertonen. Ook behandelen ze vaak hun eigen ouder steeds minder met respect. Deze ouder wordt (hoe goed bedoeld ook) eigenlijk min of meer buitenspel gezet door de stiefouder. Kinderen spelen daar op in.

Respect voor eigen ouder

Het is belangrijk dat de kinderen respect hebben voor hun ouders. (En tijden veranderen: tegenwoordig noemen kinderen hun moeder soms “k*wijf” zonder te beseffen wat ze daadwerkelijk zeggen.) Of je dat wel of niet accepteert is één, maar in elk geval dienen ze jouw autoriteit als ouder te respecteren. Jij bent de autoriteit en de stiefouder mag daarin ondersteunen. De stiefouder mag niet zo maar de opvoeding ter hand nemen.

 

Share

Luistercafé brengt hommage aan The Mavericks

Luistercafé brengt hommage aan The Mavericks

Op vrijdag 3 juni is er weer een gloednieuwe editie van Luistercafé Noordkade. Deze keer staan The Mavericks centraal. Luistercafé Noordkade is een initiatief van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken in samenwerking met Cultuur Haven Veghel.

Als Raul Malo in een platenwinkel bassist Robert Reynolds ontmoet, blijkt al snel dat ze dezelfde muzieksmaak hebben. Samen richten ze The Mavericks op, met Raul als zanger, frontman en drijvende kracht. Hoewel de band een countrysound heeft, spelen ze vooral in rockclubs: daar mogen ze namelijk hun eigen nummers spelen. In 1991 komt het eerste album uit.

Neotraditional countryband
The Mavericks slaan in 1998 een nieuwe weg in. De traditionele countrysound wordt gemixt met americana, latin, tex mex en pop. De band boort hiermee een nieuwe markt aan en breekt met het album Trampoline (1998) door in Europa. Dance the night away  – het bekendste nummer van het album – scoort hoog op de Nederlandse hitlijsten.

In de loop der jaren kent de band verschillende formaties. Na een paar korte intermezzo’s komen de muzikanten in 2012 weer bij elkaar. Met een nieuw platencontract onder de arm treden ze tot op de dag van vandaag op voor een groot publiek.

Theo Josemanders en Wiljo van Nuland
Muzikale alleskunner Theo Josemanders speelt al jaren de muziek van The Mavericks. Tijdens dit Luistercafé kruipt hij op geheel eigen wijze in de huid van leadzanger Malo. De muziek wordt geheel in stijl opgeluisterd met line dance. Wiljo van Nuland is de spreker van de avond. Als echte kenner van traditionele en moderne country kan hij ons alles vertellen over The Mavericks en hun eclectische muziekstijl.
De avond begint om 20.30 uur in De Apotheek aan de Noordkade. De entree is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Share

Coalitieakkoord Thuis in Meierijstad

Coalitieakkoord Thuis in Meierijstad

In Meierijstad is er een coalitieakkoord: CDA, HIER, VVD en PvdA/GroenLinks presenteren in het document Thuis in Meierijstad de plannen voor de komende vier jaar. Ook voor de coalitie geldt een gevoel van thuiskomen: dit akkoord is in een goede sfeer en samenwerking bereikt. Het is een akkoord op hoofdlijnen, zodat er ruimte blijft bij de uitwerking in een collegewerkprogramma, in de gesprekken met de samenleving en het debat met de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de wethouders in de raadsvergadering op 19 mei aanstaande worden geïnstalleerd en dat het coalitieakkoord wordt behandeld.
Thuis in Meierijstad staat voor verbondenheid. Daarbij valt te denken aan de verbinding met inwoners, ondernemers, verenigingen, organisaties en instellingen die actief zijn in Meierijstad. Maar ook met andere gemeenten en partners in de regio of daarbuiten. Thuis, want het is goed en veilig wonen, werken en leven in Meierijstad. In Meierijstad voel je je thuis, kan en mag iedereen meedoen en voorzieningen zijn dichtbij. Er is respect voor elkaar en de
leefomgeving. De coalitie wil in haar gesprekken over de ambities en de uitwerking daarvan het begrip thuis en deze verbondenheid verder vormgeven.
In het akkoord worden duidelijke keuzes gemaakt voor de toekomst van Meierijstad.

De komende bestuursperiode ligt de prioriteit bij:
• wonen en met name de woningbouwversnelling;
• energiebesparing en de opwek via ‘zon op dak’;
• de projecten: het Omnipark, het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode, een gasloze wijk
en de Strategische Visie op Meierijstad;
• een inclusieve samenleving, waarin iedereen in Meierijstad kan meedoen;
• een baangarantie of een zinvolle dagbesteding voor iedereen in 2025.
Door de grote mate van verbondenheid in Meierijstad ziet de coalitie de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Samen willen we het beste voor Meierijstad. Doordat Meierijstad staat als een huis, kunnen we toekomstige uitdagingen aan. Vanuit een basis van vertrouwen: Thuis in Meierijstad, zien we de nieuwe bestuursperiode met veel energie tegemoet!”.

Het Coalitieakkoord

Share

Start viering 200 jaar Zuid-Willemsvaart

Meierijstad steekt van wal met viering ‘200 jaar Zuid-Willemsvaart’

Vanmorgen vroeg heeft Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad, aan de Noordkade in Veghel het startsein gegeven voor de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart; Een periode waarin Meierijstad met verschillende festiviteiten en activiteiten stil staat bij verleden, heden en toekomst van deze belangrijke waterweg. Van Rooij deed dat in aanwezigheid van o.a. zijn collega-burgemeesters Jack Mikkers uit Den Bosch, Han Looijen uit Sint-Michielsgestel en locoburgemeester Pieter van Dieperbeek uit Bernheze. En van veel kinderen die uitgenodigd waren voor het cultuur-educatief programma ‘Graven naar de Toekomst’ dat als eerste van start ging. Journalist en schrijver Domien van der Meijden bood de bestuurders de eerste exemplaren aan van zijn boek “Twee kanalen vol verhalen” (over 200 jaar ZuidWillemsvaart en 10 jaar Maximakanaal).

Vieren, verbinden, vooruit
In 1822 ging de eerste schop de grond in om de Zuid-Willemsvaart te graven. Na bijna vijf jaar noeste arbeid was het 123 kilometer lange kanaal tussen Den-Bosch en Maastricht in 1826 gereed voor gebruik. De burgemeester schetste dat het handgegraven kanaal Meierijstad Veghel veel welvaart, groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag profiteert heel Meierijstad van deze infrastructuur en de economische voorspoed die eruit voortvloeit. Daarom viert Meierijstad in 2022 het 200-jarig jubileum van de Zuid-Willemsvaart onder het thema ‘Vieren, verbinden, vooruit’. Het moet een viering ván iedereen en vóór iedereen worden, benadrukte Van Rooij. Meierijstad is de eerste gemeente die een programma heeft. Van Rooij deed daarom een uitnodiging aan gemeenten in Noord-Brabant en Limburg die ook aan de Zuid-Willemsvaart gelegen zijn, het stokje over te nemen: “tot 2026 is daar immers nog volop de tijd voor”.

Cultuur-educatief programma
De kinderen van basisschool Heycant uit Schijndel hadden vandaag de primeur om als eersten in de boot te stappen die hen over de Zuid-Willemsvaart voerde naar de Inland Terminal van Van Berkel; daar wachtte stadsdichter Rick Terwindt hen op. De komende weken volgen ruim 2000 leerlingen van de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs uit alle kernen van Meierijstad. De boottocht is onderdeel van een breed educatief programma, zo lichtte Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad toe:” Hierin maken de leerlingen kennis met historische personages rondom de Zuid-Willemsvaart, hun verschillende perspectieven en belangen. Ze ontdekken ook dat door verschillende keuzes van mensen de omgeving verandert en dat zij door daar begrip voor te hebben en samen te werken er ook zelf invloed op kunnen uitoefenen. Verleden, heden en toekomst zijn immers met elkaar verbonden.”

Programma groeit
Van Rooij tipte de nu bekende hoofdonderdelen van het programma aan: op 21 juli het symposium voor ondernemers en het concert op het water voor inwoners; het festival Fabriek Magnifique van 22 t/m 24 juli; de varende expositie ‘dat wat blijft’ van Monique Broekman; en het permanente kunstwerk van de Kunststichting dat straks herinnert aan deze viering. Hij riep iedereen in Meierijstad op met aanvullende ideeën te komen. Dat kan via de speciale website www.zwv200.nl Projectleider Jack Monde merkt bij diverse partijen en verenigingen dat er al enthousiasme is om aan te haken met eigen initiatieven.

Share

Gemeente zet ook de knop om

Gemeente Meierijstad zet ook de knop om

De kranten staan er vol mee: de energieprijzen gaan door het dak. En de oorlog van Rusland tegen Oekraïne laat de prijzen nog verder stijgen. Dit laat zien hoe afhankelijk we zijn van olie en gas dat we naar Nederland halen. Nog nooit was het voordeel van het besparen van energie zo duidelijk. Een goed moment dus om nú maatregelen te nemen. In april startte de landelijke campagne ‘Zet ook de knop om’. Hiermee stimuleert de Nederlandse overheid inwoners en ondernemers om energie te besparen.

Gemeente geeft goede voorbeeld
Om het goede voorbeeld te geven, besloot de overheid om de thermostaat in 200 rijksgebouwen op 19 graden in te stellen. Ook gemeente Meierijstad heeft een voorbeeldrol naar inwoners, partners en ondernemers. Daarom heeft de gemeente besloten om mee te gaan met deze maatregel. Vanaf half mei gaat waar dat verantwoord kan, de verwarming in de gemeentelijke gebouwen een stapje terug. En in de zomer laat de gemeente de koelinstallaties wat minder hard werken.

Groots effect
Wethouder gemeentelijk vastgoed Coby van der Pas: “Wij vinden het belangrijk dat wij als organisatie onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zeker als we daar anderen mee stimuleren hetzelfde te doen. Ook al zijn het misschien maar kleine dingen die je doet, elke bijdrage telt om samen een groots effect te bereiken!”

Ook thuis de knop omzetten?
Op de website www.zetookdeknopom.nl staan praktische tips, waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld al door niet langer dan 5 minuten te douchen en/of de thermostaat overdag op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden. Verder kunnen woningeigenaren op het platform http://www.brabantwoontslim.nl/meierijstad terecht voor allerlei informatie rondom het verduurzamen van hun woning, zoals welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de mogelijke kosten en besparingen zijn van deze maatregelen. Ook geeft de website informatie over de subsidies en financieringsopties waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken. Bij behoefte aan extra ondersteuning kan er ook een afspraak gemaakt worden met een gratis energiecoach.

Share

Verkenning Vlagheideberg afgerond

Verkenning naar natuur- en landschapspark Vlagheideberg afgerond

De uitkomst van een verkenning van de gemeente Meierijstad naar de ontwikkeling op de Vlagheideberg en haar directe omgeving is bekend. Het resultaat van de verkenning bestaat uit een drietal rapporten, die door het college van B&W openbaar zijn gemaakt en ter kennisgeving naar de gemeenteraad zijn gestuurd. Het college heeft over deze rapporten nog geen standpunt ingenomen.

De visie en schetsontwerp houden in dat de Vlagheideberg straks dé plek wordt voor een middagje ontspanning met routes voor wandelen, fietsen en mountainbiken, een aantrekkelijke stuifzandvlakte en speelvoorzieningen. Een plek om te sporten, spelen en bewegen. Kortom een natuur- en landschapspark dat bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners uit Meierijstad, maar ook aan die van bezoekers.
Ten behoeve van de verkenning is een uitgebreid participatietraject doorlopen met relevante belanghebbenden. Zo is input gegeven door een brede projectgroep met medewerkers van de gemeente en vertegenwoordigers van dorpsraad Eerde, Natuurwerkgroep Eerdse Bergen en Vereniging Vlagheide. Verder hebben er meerdere collectieve (online) bijeenkomsten en individuele gesprekken plaatsgevonden met omwonenden, ondernemers, initiatiefnemers met plannen, natuurorganisaties, initiatiefnemer van het zonnepark en Stadsgewest ’s-Hertogenbosch.

Wethouder Recreatie en Toerisme Coby van der Pas: Ik ben blij met het doorlopen proces. Het is een gedegen participatieproces geweest, waarin ieder volop zijn of haar inbreng kon hebben en belangen zijn gewogen. De verkenning heeft geleid tot nieuwe energie in het gebied, met initiatiefnemers die volop kansen zien. En tot een rijke oogst! Samen hebben betrokken deelnemers er veel tijd en energie in gestoken om tot een breed gedragen visie en schetsontwerp te komen. En dat in een lastige coronatijd. Om samen trots op te zijn!
Het resultaat van de verkenning en het hierbij doorlopen participatieproces is een visie en schetsontwerp voor Vlagheideberg en haar omgeving en geeft invulling aan de wens tot de ontwikkeling van een ‘Central park’, waarbij bestaande waarden en belangen, maar ook lopende initiatieven, een plek hebben gekregen. Er worden ook voorstellen gedaan voor ontwikkelingen in de directe omgeving van de berg met een Natuurpoort met horecavoorziening, een par 3 golfbaan en verblijfsrecreatie in MOB-complex Zuid. Op de Vlagheideberg is ook ruimte gemaakt voor een zonnepark van 6 ha. dat landschappelijk is ingepast.

Share

Twee keer live muziek in De Afzakkerij

Twee keer live muziek bij De Afzakkerij komend weekend

Op zondagmiddag 15 mei is er om 15.00 uur een ‘live’ optreden van de coverband BGENDA in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. BGENDA is een coverband en de bandleden spelen de grootste hits uit de seventies and eighties; rock- pop en blues. De avond ervoor is er om 21.00 uur ook live muziek in de Afzakkerij en wel met de formaties Basement 21 en Tribus. De toegang tot alle optredens komend weekend in De Afzakkerij is gratis.

BGENDA speelt zondagmiddag de eeuwige muziekkrakers van de jaren 70 en 80 die ook te vinden zijn in de jaarlijkse Top2000. Vijf ervaren muzikanten delen samen hun passie voor muziek en willen daarmee hun publiek vermaken. Hun motto is nog steeds: ‘What you see, is what you get’, dus geen computers of midi maar gewoon echt live! De bandleden zijn: Petry Martens (zang), Ad Kersten (pedal steel/zang), Jerry Vermeer (gitaar/zang), Peter Martens (drums) en Peter Verberne (bas/zang).

Dansbare rockers
Basement 21 gaat los op zaterdag 14 mei om 21.00 uur a.s in de Afzakkerij in de Noordkade. Geïnspireerd door grootheden als Eric Clapton, Jimi Hendrix en Bryan Adams brengen deze vier mannen hun interpretatie van herkenbare pop-songs, bekende bluesjes en dansbare rockers uit de jaren 70 tot de 00’s. Of zoals ze zelf zeggen: “De muziek uit onze én jouw tijd, op een eigen manier.” Met de Band Tribus in het voorprogramma maken ze er een feestje van. Met nieuw repertoire, eigen werk en de introductie van hun nieuwe drummer en het afscheid van goede vriend en drummer Marcel Eijkemans. De entree is gratis.

Share

Nationale Molendag Keldonk

Oude tractoren bij de Keldonkse molen

Nationale Molendag op 14 en 15 mei.

Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, hét belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen deze dagen weer hun deuren om bezoek te ontvangen. Ook korenmolen De Hoop in Keldonk is tijdens Nationale Molendag 2022 te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Op zondag 15 mei zijn er op het molenterrein diverse leuke activiteiten. Ook op zaterdag 14 mei is de molen geopend. Die dag is er een beperkt nevenprogramma.

Zondag 15 mei: Oude tractoren en een gezellig terras

Op zondag 15 mei is het gezellige molenterras geopend en kan uiteraard de molen bezichtigd worden. De molenaars vertellen de bezoekers graag over de historie en de werking van de molen. Op het molenterrein zijn een 10-tal oude tractoren te bezichtigen waaronder de tractor waarmee BK-er (Bekende Keldonkenaar) Harrold goede sier maakte tijdens het TV-programma “Boer zoekt Vrouw”. Op het molenterrein staat ook een oude dorskast waarmee in vroeger jaren het graan gedorst werd. Daarnaast bakken de vrijwilligers op zondag heerlijke pannenkoeken en is er speciaal voor de kinderen een luchtkussen.

Molen ook open op zaterdag 14 mei

Ook op zaterdag 14 mei is de molen geopend. Deze zaterdag kent in vergelijking met zondag een beperkt nevenprogramma. Hierdoor heeft de molenaar voldoende tijd molenliefhebbers de bijzonderheden van de Keldonkse molen te laten zien.

Over heel Nederland verspreid zijn honderden molens in het weekend van 14 en 15 mei geopend.  Op www.nationalemolendag.nl zijn de programma’s en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. 

Korenmolen De Hoop in Keldonk is op 14 en 15 mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Graag tot ziens tijdens Nationale Molendag op de Keldonkse molen!

Share

Mooie opbrengst GDW

Bijzonder mooie opbrengst: totaal € 76.900,00.
Alle bewoners van Veghel, hartelijk dank voor uw gulle bijdrage.


In april was de zesde editie van de Goede Doelen Week Veghel (GDW Veghel). Tijdens deze collecte van 4 t/m 9 april konden de inwoners van Veghel doneren via de retourenveloppen (contant of machtiging) of via de website (digitaal doneren).
Er is in totaal € 76.900,00 voor de 18 fondsen binnengekomen.

De afgelopen weken is alles geteld en zijn de donaties ingevoerd. Natuurlijk willen wij de Veghelse inwoners, alle vrijwilligers, betrokken organisaties en sponsoren heel hartelijk danken. Door uw steun kunnen de fondsen weer veel van hun plannen en onderzoeken realiseren.

De taakgroep Financiën heeft de verwerking van alle collecte-formulieren verzorgd. Zij constateren dat het online doneren iets populairder is geworden. Blijkbaar wordt het gemak van de QR-code gewaardeerd in Veghel. Binnenkort wordt naar alle fondsen het toegekende geldbedrag overgemaakt en komt er een overzicht met de opbrengst per fonds / goed doel op onze website.

Share

Column

Waarom moet ik mijn excuses aanbieden?

Bij conflicten (bv. in de familie of vriendengroep) wordt nogal eens gezegd: waarom moet ik mijn excuses aanbieden?? Natuurlijk, als je iets verkeerd gedaan hebt is het verstandig om je excuses aan te bieden. Daarmee wín je eerder respect dan dat je het verliest. Maar móeten??

Lekker makkelijk

Meestal hoeft dat niet, echter in de politiek of bij rellen rondom TV-persoonlijkheden worden  er inderdaad nogal eens excuses geëist. Dat vind ik vaak niet zo effectief. Het is zoals ook kleine kinderen wel eens zeggen “ik heb toch sorry gezegd?”, waarmee alles is afgedaan. Lekker makkelijk….

Het gaat er echter om of je diep in je hart beseft dat je iets gedaan/gezegd hebt wat de ander gekwetst heeft.  Als dat overgekomen is,  is het voldoende.

Excuses

Het gaat om echte spijt, niet om dat woordje “excuses” vind ik. Sommige mensen kunnen hun excuses niet aanbieden, maar merk je uit allerlei gedrag dat iemand spijt heeft van zijn daden/opmerkingen. Bv. de vrouw die op allerlei manieren probeert haar “fouten” goed te maken of de man die een dure bos bloemen koopt.

Persoonlijk heb ik liever dat iemand welgemeend sorry zegt dan dat hij met een bos bloemen komt, maar waarom zouden we excuses d.m.v. een bos bloemen niet gewoon aanvaarden? Waarom móet er persé het woord excuses aan te pas komen?

Niet trots

Zoals Johan Derksen zei “ik ben er niet trots op”. Deze woorden kwamen er vrijwillig uit, en leken oprecht. Ik interpreteer dat als: ik schaam me ervoor. Voor mij is dat ook een vorm van excuses. En dan dat woord persé te eisen vind ik eigenlijk gedram. Ik ben geen Derksen-fan, maar voor mij zijn dit voldoende excuses. Klaar.

Maar

Je ziet ook dat mensen hun excuses aanbieden met daarachter een “maar”. Dat zwakt de excuses weer af, waardoor het conflict soms weer oplaait.  Mijn excuses, maar jij was ook onaardig…. Dus excuses aanbieden is iets wat je vrijwillig doet (of niet) en anders is het alleen om de ander tevreden te stellen. Daar heeft niemand wat aan. Oprechte excuses, ook al wordt niet het woord gebruikt, zijn beter dan een afgedwongen woord, wat niet oprecht is.

Share

Kom dansen op de Noordkade

Kom dansen op de Noordkade: Kidsdance, Modern en Klassiek!

Dit voorjaar starten Mathilde Mathijsen en Marloes Schellekens, twee professionele dansers én nieuwe gezichten binnen de dansafdeling van Phoenix Cultuur in Veghel, met danslessen voor kinderen en jongeren op de Noordkade.

Kans voor nieuw talent
Na haar jarenlange inzet heeft dansdocente Yvonne den Dekker onlangs afscheid genomen van de dansafdeling van Phoenix Cultuur, om te genieten van haar welverdiende pensioen. Hiermee geeft zij het stokje door aan docenten Mathilde Mathijsen en Marloes Schellekens. Mathilde is vanaf maandag 11 april  gestart met de danslessen ‘Modern Klassiek 12+’ en ‘Kidsdance 5+’ en Marloes start op vrijdag 13 mei aanstaande met de cursussen ‘Klassieke dans’ en ‘Klassiek ballet met spitzen’ . Met hun professionele dansopleidingen, kennis en ervaring geven zij een eigen draai aan de lessen met als gezamenlijk doel om hun passie en plezier voor het dansen over te brengen aan een nieuwe generatie. Marloes zegt hierover: “Ik vind het heerlijk om mijn passie voor het dansvak over te brengen op mijn leerlingen. Dat heeft mijn dansdocent vroeger bij mij gedaan en dat is nu ook mijn doel: kinderen en jongeren laten genieten van dansen. Ik kan niet wachten om in de mooie dansstudio’s op de Noordkade aan de slag te gaan!”

Kidsdance vanaf 5 jaar, moderne en klassieke dans

Kinderen kunnen al op vijfjarige leeftijd op een toegankelijke en leuke manier starten met dansen. Mathilde geeft wekelijks op maandagmiddag van 16.00 – 17.00 uur ‘Kidsdance’, speciaal voor kids van vijf jaar en ouder. Aansluitend verzorgt ze van 17.00 – 18.00 uur moderne dans voor jongeren vanaf 12 jaar. Danservaring is niet nodig, vooral het plezier en de zin in dansen staan voorop. Mathilde: “plezier, energie, muzikaliteit, persoonlijkheid en vrijheid staan tijdens mijn lessen centraal. Ik vind het belangrijk om een inspirerende, fijne en veilige omgeving te creëren waarin leerlingen de ruimte voelen om zich te ontwikkelen zodat we samen iets moois kunnen maken.”  Naast de cursus theaterdans in ’t Spectrum in Schijndel, start Marloes vanaf vrijdag 13 mei met wekelijkse danslessen op de Noordkade . Van 16.00 – 17.00 uur geeft ze klassieke dansles aan kids vanaf 7 jaar en van 18.00 – 19.15 uur voor jongens en meiden vanaf 14 jaar. De wat meer ervaren dansleerlingen kunnen van 18.00 – 19.00 uur aansluiten bij ‘klassiek ballet met spitzen’. Het gebruik van spitzen is tijdens deze les echter niet verplicht. Voor alle danslessen geldt dat kinderen en jongeren het hele cursusjaar tussentijds kunnen starten met de lessen. Een gratis proefles is altijd mogelijk in overleg met de docenten.


Kijk op www.phoenixcultuur.nl voor meer info over de danslessen en de nieuwe dansdocenten. Neem voor een gratis proefles contact op met de cursistenadministratie via info@phoenixcultuur.nl of via tel. 0413-782010.

© Minneboo Fotografie
Nicole Minneboo

Share
1 2 3 393