Informatiepunt Digitale Overheid

Informatiepunt Digitale Overheid
Bibliotheek Meierijstad

Ken je het Informatiepunt Digitale Overheid al? Er zijn tegenwoordig steeds meer zaken van de overheid die je digitaal moet regelen. Het is dan fijn als iemand je hierbij op weg helpt. In de Bibliotheek staan we voor je klaar. Zo hebben we de laatste tijd al veel mensen kunnen helpen bij de aanvraag van de eenmalige energietoeslag.

Heb je ook een vraag over websites van de overheid of hoe je zaken met de overheid online kan regelen? Bijvoorbeeld over je AOW, de DigiDapp, het aanvragen van energietoeslag, of het verlengen van je rijbewijs? Bij het Informatiepunt Digitale Overheid luisteren we naar je vraag en denken we graag met je mee. We geven meteen informatie waarmee je verder kan of verwijzen je door naar de juiste organisatie.

Voor de meeste (eenvoudige) vragen kan je zo binnenlopen. Soms is het makkelijker om eerst (telefonisch) een afspraak te maken, bijvoorbeeld voor hulp bij de energietoeslag.

Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek om gebruik te maken van het spreekuur, bovendien is het gratis.

Praktisch
Het Informatiepunt Digitale Overheid is op de volgende locaties geopend:

Bibliotheek Veghel: maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 16.00 uur.
Bibliotheek Sint-Oedenrode: dinsdag van 13.00 – 17.00 uur.
Bibliotheek Schijndel: maandag van 14.00 – 17.00 uur en donderdag van 10.00 – 17.00 uur.

Share

Heel Veghel Zingt

HVZM: beleef het mee!

Zaterdag 18 juni 2022

Nog even heb jij de kans om tickets te kopen voor Heel Veghel Zingt Mee. De vorige jaren waren enorm gezellig. Dit jaar belooft het een unieke editie te wordenmet als beproefd en bewezen motto: ‘Met z’n allen zingen, lekker los gaan én ‘un bietje kompetisie’.

Sluit je aan bij je vrienden die al tickets hebben, ga op stap met je hele familie óf besluit gewoon om met alle gasten van dat andere feestje lekker mee te zingen op de Markt. Tickets koop je online via www.ticketkantoor.nl/shop/HVZM2022

Zing mee voor je café!

Die ‘goeie kompetisiegaat over de vocale prestaties van de verschillende café-teams. En over wie het meest enthousiasme uitstraalt. Of wie er het beste in slaagt om door een creatieve uitspatting of originele dansbewegingen de jury te overdonderen. De leden van de Cantusband zijn bij uitstek expertsinhetmeelatenzingen en zij bepalen welk team dit jaar de beker omhoog mag houden. Welk café wordt tot winnaar uitgeroepen: Abbey Road, Tadaa!, Fellows&Friends, ‘t Hart van Veghel of Markzicht?

Volop in voorbereiding voor een warm welkom

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. De vijf cafés en de organisatie zijn druk bezig om straks jou en je vrienden gastvrij te kunnen verwelkomen: We gaan onze markt nog kleurrijker versieren en hopen dat onze gasten dat ook weer doen! Na de prijsuitreiking sluiten we de avond af met een grote openluchtdisco. Onder leiding van twee oude rotten in het vak; de deejays Maranco en Jan. Lekker dansen en meezingen met heerlijke hits. Via Facebook kun je jouw verzoekje toevoegen aan de playlist.’

De Cantusband

Overal waar de Cantusband verschijnt, staat de tent in korte tijd helemaal op z’n kop. Lange tafels, een lekker biertje, een grote liveband met de aller-aanstekelijkste meezingers allertijden.

 

Share

Extra subsidie voor sporten en bewegen

Extra subsidie voor sporten en bewegen in Meierijstad in 2022

Corona zorgde ervoor dat veel inwoners van Meierijstad minder zijn gaan sporten en bewegen of zelfs stopten met sporten. Meierijstad kreeg daarom extra geld vanuit het Rijk om inwoners (terug) aan het bewegen te krijgen. De gemeente gebruikt dit om de ambities en afspraken uit het Sportnota een impuls te geven én een deel ervan in te zetten om initiatieven op het terrein van gezonde leefstijl te ondersteunen. Inwoners en organisaties, die een idee hebben om sporten en bewegen te bevorderen, kunnen tot 1 oktober 2022 subsidie aanvragen.
Wethouder sport Johan van Gerwen: “Meierijstad streeft er actief naar om iedereen zoveel mogelijk in beweging en lekker in zijn of haar vel te krijgen en te houden. Er gebeurt al enorm veel op het gebied van sporten en bewegen in Meierijstad. De initiatieven die met deze rijkssubsidie tot stand komen, kunnen ervoor zorgen dat Meierijstad nog meer sportief in beweging komt!”
Initiatieven om inwoners opnieuw aan het sporten en bewegen te krijgen
Om in aanmerking te komen voor een eenmalige subsidie, moeten de initiatieven aan een aantal voorwaarden voldoen.
Het initiatief/de activiteit
– bevat een thema voor het bevorderen van een gezonde leefstijl (denk aan voeding,
ontspanning, mentale welzijn etc.)
– is een sport- en/of beweegactiviteit
– wordt georganiseerd door inwoners/organisaties gevestigd in Meierijstad
– is zonder winstoogmerk
– wordt uiterlijk op 1 oktober 2022 ingediend
– vindt vóór 31 december 2022 plaats
– draagt in de communicatie- en marketinguitingen de naam Meierijstad uit
– de subsidie bedraagt maximaal € 5.000,-. per initiatief
– van de € 5.000,- mag maximaal 25% aan materialen worden besteed
– de aanvrager verantwoordt de ontvangen bijdrage met een kort inhoudelijk verslag met
beeldmateriaal na afloop van het project
– wanneer blijkt dat het initiatief niet kan worden gerealiseerd, moet de bijdrage terug gestort worden

– er is sprake van een subsidieplafond hetgeen kan betekenen dat niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden
Aanmelden tot 1 oktober 2022

Share

Column

Wie zijn geschiedenis niet kent…. is gedoemd deze te herhalen.

Ik kan het juiste citaat niet zo gauw vinden, maar er is ook zon uitspraak over een steen die je moet opruimen, anders vind je hem als een grote zware kei terug bij je kinderen. En dat is waar. Iedereen heeft wel iets meegemaakt in zijn jeugd waar hij last van heeft gehad. Soms herinneren we ons dat duidelijk, soms ook alleen na goed nadenken en graven en jezelf tegenkomen. Daarom worden grote traumas (mishandeling, misbruik, etc.) ook vaak herhaald en steeds nieuwe slachtoffers gemaakt.

We willen het vaak niet zien

Onze ouders hebben het bijna altijd goed bedoeld (behalve bij seksueel misbruik e.d.), het gaat er niet om ze te beschuldigen. Maar geen enkele ouder is perfect en wist precies wat jij als kind nodig had. En bovendien had men toen nog veel minder idee van wat goed was voor de kinderziel en wat niet.

Rouwen over wat er niet was

Het is gezond voor je om na te denken over de traumas (groter en kleiner) die je hebt opgelopen. Bv. je vader die zo autoritair was, of je moeder die je een schuldgevoel wist aan tepraten. Of dat jij altijd verantwoordelijk werd gemaakt voor een jonger broertje of zusje.

Het is prima om daarover na te denken, je voldoende boos te maken, desnoods je ouders van alles te verwijten (ook als ze niet meer leven) en daarna rouwen: verdriet te hebben over datgene wat je gemist hebt. Dan ontstaat vanzelf vergeving. Èchte vergeving.

Stenen opruimen

Mijn ouders hadden geen stenen opgeruimd, dus kwam ik ze ook tegen. Ik heb dat wel gedaan en ben ook lange tijd boos geweest op mijn ouders. Daarna heb ik mezélf verwijten gemaakt. Soms doe ik dat laatste nog wel eens, maar het gaat steeds beter. Ik verwijt mezelf niet meer zoveel maar ook mijn ouders heb ik helemaal kunnen vergeven. Ze leven niet meer, en hebben er geen last van, maar het is vooral voor mezelf de grootste opluchting.

Tevredenheid

Je opvoeding is pas echt voltooid als je noch jezelf iets verwijt, noch een ander. Zo lang je mensen nog iets verwijt ben je niet vrij. Als je nog niet tevreden bent, heb je nog onvoldoende stenen opgeruimd en moet je dus niet stoppen. Niemand anders kan voor jou bepalen wanneer het klaar is. Dat weet je alleen zelf. En iedereen heeft in dit opzicht werk te doen. Het kan welverschillen hóeveel werk je te doen hebt. Er zijn genoeg mensen die dit alles in de puberteit grotendeels kunnen oplossen. Maar er zijn er ook genoeg die daar een heel leven voor nodig hebben.

Share

Sgt. Pepper in De Afzakkerij

Vlaamse Sgt. Pepper laat Britse Beatles herleven

Op zondagmiddag 19 juni is er om 15.00 uur een ‘live’ optreden van de Antwerpse band Sgt. Pepper in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. Zoals de naam al doet vermoeden speelt deze coverband muziek van makers van het legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely HeartsClub Band, ofwel The Beatles. De toegang is gratis

De Britse band The Beatles was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de popmuziek. De bezetting bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. ot de bekendste nummers van The Beatles behoren: I Want to Hold Your Hand, She Loves You, Yesterday, Michelle, Yellow Submarine, Lucy in the Sky with Diamonds, All You Need Is Love, Hey Jude, Let It Be, Help!, Penny Lane, Strawberry Fields Forever en en natuurlijk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Deze Antwerpse band stopt de muziek van de Fab.Four in een hedendaags jasje. De band rockt en stoomt door alle periodes van de Beatlesmuziek. Daarbij komen pop, ballads, psychedelica, rock and roll allemaal voorbij!Het speelplezier van de muzikanten wordt steevast doorgegeven aan het publiek zodat ieder optreden van Sgt. Pepper keer op keer een feest voor de toehoorders wordt.

Share

Expo ‘Galaxy’: tekenwerk van 53 talentvolle kinderen en jongeren

‘Een pixel kan niet tippen aan het echte handwerk’

Vrijdag 3 juni vond de opening plaats van de grote expositie ‘Galaxy’ van de zes Tekenateliers van Phoenix Cultuur. Maar liefst 53 talentvolle kinderen en jongeren presenteren hun tekenwerk dat zij het afgelopen cursusjaar tijdens de tekenlessen van docenten Eva de Man, Lonneke de Wit en Timo van Doren hebben gemaakt. De expositie is tot 1 september aanstaande te bewonderen op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel.

Met meer dan 100 bezoekers was het de drukstbezochte opening die Phoenix Cultuur ooit bij een expositie heeft meegemaakt. De expositie is dan ook buitengewoon groot: zelfs de tekenateliers op de Noordkade werden open gezet om al het geselecteerde tekenwerk te tonen. Het afgelopen cursusjaar werd er met verschillende thema’s gewerkt, zoals; ‘Galaxy schilderen’,

’Ontwerp je robot’, ‘Houtskooltekeningen’, ‘Zelfportret, ‘Fantasielandschap in perspectief’, ‘Modeltekenen’, ‘Alice in Wonderland kaarten’, ‘Woeste zee’ en ‘Snoeplandschap’.
Docent van Tekenatelier Kinderen, Eva de Man: “we hebben letterlijk de ruimte genomen in ons jaarthema en zijn aan de slag gegaan met Galaxy’s en andere ruimtewezens, zowel bij de groepen met kinderen als de jongerengroepen. Docent Lonneke de Wit vult aan: we willen al onze cursisten echt complimenteren met de enorme groei die ze hebben doorgemaakt in hun werk. Ze hebben hard gewerkt, met een gedreven honger om er echt iets van te maken. Er is zoveel veranderd in de loop der jaren, maar de intrinsieke motivatie blijft bij jongere generaties hetzelfde. En een pixel kan nog steeds niet tippen aan het echte handwerk! De jongeren kregen nog een inspirerende nabespreking van hun werk door twee externe professionals Rudolf Matulessya en Egi van Doren.

Tekenen is de basis

In de Tekenateliers worden diverse technieken, materialen en gereedschappen gebruikt en een goede en handige motoriek ontwikkeld. Tekenen is altijd de basis. Door goed te leren kijken, veel geduld te hebben en er tijd in te investeren, kan werkelijk iedereen leren tekenen. Docent Timo van Doren: “we willen onze jeugd uitdagen met dynamische onderwerpen, waarin je minder tijd krijgt om te tekenen, en ook opdrachten speciaal om de tekenvaardigheid te vergroten. Werken met potlood ligt binnen hun comfortzone, en die willen we juist doorbreken. Perspectief tekenen achter de schildersezel met houtskool vinden wij ook horen bij debasisvaardigheden. En dan niet op A4 maar op groot papier. Houtskool dwingt ook om groter te denken en in contact te staan met het materiaal.

Doorstromen naar het jongerenatelier

De docenten van de Tekenateliers zien regelmatig dat kinderen, als ze wat ouder zijn, doorstromen naar het jongerenatelier. Lonneke: “Sem is een heel mooi voorbeeld. Als blond jongetje van 8 jaar oud begon hij met tekenles bij Phoenix Cultuur, en zijn tekeningen waren voornamelijk hamburgers. Hij is inmiddels aangenomen op het SintLucas in Eindhoven en werd ontvangen als ‘het pareltje van het jaar’.” En zo noemt Lonneke nog een mooi voorbeeld. “Milan is heel authentiek en tekent erg graag zijn eigen werelden in ‘Milan stijl’. Hij heeft in coronatijd een enorme berg tekeningen gemaakt, die zijn vader – eveneens erg creatief – op de computer heeft ingekleurd. Deze hele wondere wereld van Milan is ook te zien in de expositie.”

De expositie van het Tekenatelier is tot 1 september te zien op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade. Het Tekenatelier voor kinderen start weer vanaf 20 september en het Tekenatelier voor jongeren vanaf vrijdag 23 september. Inschrijven voor het nieuwe cursusseizoen kan via de website www.phoenixcultuur.nl.

 

 

Share

Column

Stiefouders uit vroegere tijden, communicatiemissers en andere fouten

 

In ieder gezin en door iedere ouder worden wel fouten gemaakt. Maar in een stiefgezin (samengesteld gezin) is een fout nog sneller gemaakt, en is het ook ingewikkelder om het alsnog goed te maken. Zeker als ook de eigen ouder de fout niet opmerkt. Ik hoor van veel volwassen kinderen dat ze het lastig gevonden hebben, om op te groeien met een bonus/stiefouder.

 

Nieuwe papa of nieuwe mama

Bv. wanneer ouders , zoals dat vroeger ging,  zonder overleg besloten dat er een nieuwe papa of mama kwam, als de eigen papa of mama was overleden. Men dacht er niet over na, dat dit voor kinderen een ontkenning was van hun eigen ouder. Er wordt tegenwoordig ook meer gescheiden, dus er is vaker een stiefpapa of stiefmama in huis

 

Kort door de bocht

Maar vroeger was het niet zo vreemd om gauw een nieuwe partner te vinden. Vrouwen hadden een partner nodig om te voorzien in inkomsten en mannen hadden een partner nodig om het huishouden te bestieren. Dat is nu ouderwets, maar toen was het volkomen normaal. Er werd niet nagedacht over de positie van een overleden ouder, en hoe dat voor het kind was. Ik heb wel eens horen zeggen: wie ze eten geeft, die hééft ze gewoon. Dat vind ik wel wat kort door de bocht.

Steeds maar uitleggen

Maar het was ook moeilijk voor een kind om steeds uit te moeten leggen tegen de buitenwereld dat die vrouw die op school op hen wachtte, niet de moeder was, of dat de man die thuis de band plakte, niet je vader was. Zeker omdat het toen nog nauwelijks scheidingen waren.  Ook nu vragen kinderen nog wel eens mag ik mama/papa tegen jou zeggen?Gewoon om van het gedonder af te zijn om steeds te moeten uitleggen hoe het zit.

Of kinderen die gewoon hun kamer moeten afstaan aan een kind van de nieuwe partner, die het gevoel hebben wat afgepakt te zijn. Of kinderen die de familie van hun overleden vader of moeder niet meer zien, kinderen die zich geamputeerd voelen.

 

Voordelen van de overlegcultuur

Tegenwoordig is men gelukkig meer van het overleg: men spreekt vaak af hoe men elkaar zal noemen. Ook dat helpt niet altijd voldoende. Ik hoor wel eens dat een kind zegt dat het de vriendin van papa bonusmoeder moet noemen, terwijl hij haar niet mag

Share

Veteranendag

Veteranendag gemeente Meierijstad
Veteranen worden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden. Daarmee heeft Nederland sinds 1940 ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Tijdens de verschillende veteranendagen georganiseerd door de (lokale) samenleving, tonen de samenleving en de Nederlandse overheid hun erkenning en begrip.
In de gemeente Meierijstad wonen vele veteranen die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Deze militaire veteranen worden daarom, samen met hun partner of begeleider, uitgenodigd op vrijdag 17 juni aanstaande.
Kransleggingen
In de kernen Schijndel en Veghel vinden er op 17 juni officiële ceremonies plaats bij de monumenten.
In Schijndel wordt een krans gelegd bij de Mariakapel aan de Markt.
In Veghel vindt de herdenking plaats bij het Veteranenmonument aan de Kolonel Johnsonstraat. De ceremonies starten om 14.15 uur en duren ongeveer een half uur.
Samenzijn
Het samenzijn vindt dit jaar plaats in Ontmoetingscentrum De Beckart, Oude Lieshoutseweg 7 in Nijnsel. De militaire veteranen zijn daar vanaf circa 15.00 uur van harte welkom. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 18.30 uur.

Share

Uitbreidingsslag laadpalen

Uitbreiding openbare laadpalen Meierijstad

Meierijstad werkt aan een forse uitbreidingsslag van laadpalen in de openbare ruimte voor elektrische auto’s. Ze stelt 55 nieuwe locaties voor. Inwoners kunnen aangeven of ze het eens zijn met een locatie of een alternatieve locatie aandragen.
Wethouder Jan van Burgsteden: “Het aandeel elektrische auto’s neemt snel toe, ook in Meierijstad; Dat is natuurlijk een prima ontwikkeling want het betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Maar dat vraagt er óók om dat we dat als gemeente goed faciliteren. Want niets zo frustrerend voor onze inwoners als wél over een elektrische auto beschikken, maar geen oplaadpunt kunnen vinden in de buurt. Dus bereiden we ons daarop voor”. De proactieve uitbreiding maakt deel uit van een grote operatie in de provincies Noord-Brabant en Limburg samen met Vattenfall. In totaal gaat het om 8000 extra openbare laadpalen, waarvan 55 in Meierijstad. Deze worden de komende jaren dan geplaatst, nádat voor elke locatie een verkeersbesluit genomen is.

Interactieve kaart
Via www.meierijstad.nl/laadpaal kan iedereen van woensdag 8 juni t/m dinsdag 21 juni een interactieve kaart raadplegen. Daarop zijn de voorgestelde locaties in een plattegrond weergegeven. Inzoomen geeft een nauwkeurig beeld van de plek en de omgeving. Het is mogelijk een reactie voor een specifieke plek achter te laten.
De voorgestelde locaties zijn zeer zorgvuldig tot stand gekomen. Er is rekening gehouden met veel factoren zoals: de verwachte vraagontwikkeling, spreiding van de laadpalen, ruimtelijke eisen, zichtbaarheid en bereikbaarheid. Inwoners die de situatie en het gebruik van de ruimte ter plekke goed kennen, hebben wellicht een idee hoe het nóg beter kan. Dat wil de gemeente graag horen. Het moet dan wel gaan om een alternatief in de directe nabijheid, niet honderd(en) meters verderop.

Eerder dit jaar heeft Meierijstad ook al proactief 35 locaties bepaald. Die werden aangekondigd met speciale bordjes ter plekke; ook daarop kon gereageerd worden. Meierijstad kiest nu voor een breder aanpak waardoor ze meer inwoners kan bereiken. Van Burgsteden: “In voorgaande plaatsingsvraagstukken ontstond wel eens de situatie dat aan de voorkant weinig gelegenheid was om mee te denken als inwoner. En dat leidde tot ontevredenheid en veel vertraging. Dat willen we voorkomen met deze nieuwe aanpak. We hopen dat veel mensen meedenken”.

 

 

Share

Alzheimercafe 21 juni

Op dinsdag 21 juni komt in het Alzheimer Café Uden-Veghel het thema 

“De rol van de casemanager” aan bod.  

–Casemanager Frank Zoon legt de rol van de casemanager uit. Een casemanager is een vaste begeleider en aanspreekpunt voor mensen met dementie en hun naasten, hij volgt de betrokkenen op de voet, blikt met hen vooruit, biedt een luisterend oor en weet de weg in het woud van professionele instellingen en organisaties in de regio. In alle fasen is het belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers een goede kwaliteit van leven blijven ervaren. De casemanager dementie kan hierbij ondersteuning geven. Wat kunt u als cliënt en mantelzorger precies verwachten van de casemanager? Uiteraard is er deze avond de mogelijkheid om vragen te stellen.– 

U bent van harte welkom in het Alzheimer Café in Eigen Herd  Rooijsestraat 32  in Uden Het Café heeft vrij entree, zaal is open om 19.00 uur, programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur.  

Het Café is afwisselend de even maanden in Uden en de oneven maanden in Veghel. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met alle vormen van dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten bieden niet alleen (praktische) informatie over dementie maar ook gezelligheid en sociaal contact. Op beide locaties zijn geïnteresseerden uit Uden, Veghel en alle omliggende dorpen van harte welkom. 

Voor meer informatie kunt u mailen naar: noordoostbrabant@alzheimervrijwilligers.nlof bellen via ONS welzijn: 088-3742525. 

Share

Tentoonstelling Antony Gormley

De baanbrekende werken van Antony Gormley

Wie is Antony Gormley en wat moeten we doen om zijn werk te begrijpen?Kunsthistorica Marie Christine Walraven kan dat heel goed uitleggen. Daarvoor geven we haar op donderdagavond 14 juli alle ruimte in de Bibliotheek van Veghel. Danvertelt ze je alles over de tentoonstelling GROUND van Museum Voorlinden in Wassenaar, waarin de bijzondere werken en conceptuele beeldhouwkunst van Antony Gormley centraal staan.

Unieke tentoonstelling
Voor het eerst in de geschiedenis wijdt Voorlinden het grootste deel van het museum aan één kunstenaar. Dat maakt het een van de meest ambitieuze exposities van dit museum ooit. Zo is het twaalf meter lange staalwerk Passage voor het eerst in Nederland te zien. Binnen deze sculptuur maak je een reis door de duisternis naar het onbekende. De zaalvullende en nooit eerder vertoonde Breathing Room neemt je mee in de ruimte. Een voorbeeld van kunst in de openbare ruimte is de hurkende figuur Exposure bij Lelystad, een beeld dat niet meer is weg te denken uit het collectieve geheugen.

Met zijn sculpturen, installaties en kunst in de openbare ruimte onderzoekt Gormley de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte om ons heen. Want wat betekent het om een lichaam te hebben? Welke plek nemen we in met betrekking tot tijd en ruimte? Kortom, Gormley wil je bewustmaken van je eigen lijf. En daarvoor gebruikt hij steeds zijn eigen lichaam als model.

Kijk! Kunst
Wil je nog meer weten over Gormley? Kom dan naar de lezing Kijk! Kunst van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Deze reeks gaat over bijzondere kunstenaars. Marie Christine Walraven koppelt ze aan een actuele tentoonstelling in een van de Nederlandse musea. Kaarten voor de lezing zijn 6 euro voor leden van de Bibliotheek en 8 euro voor niet-leden. Ze zijn verkrijgbaar via de website www.nobb.nl/activiteiten en bij alle Noord Oost Brabantse Bibliotheken

Share

Lokale geschiedenis

Bent u geïnteresseerd in lokale geschiedenis, benieuwdnaar uw eigen herkomst en mogelijke panden waar uwvoorouders in Brabant geleefd hebben?

Het platform Historische Geografie Brabant (HGB) maakt het na invoering van diverse gegevens mogelijkom niet alleen de heemkundige archiefstukken van de hele Zuid-Nederlandse regio te digitaliseren en dus voorhet brede publiek met slechts één muisklik beschikbaarte maken, maar ook te bundelen en met elkaar teverbinden.
HGB is een indrukwekkende mix van ouderwetsmonnikenwerk en moderne softwareontwikkeling enalleen met een homogene groep vrijwilligers kan ditproject van start gaan.

U bent 14 juni 2022 om 19.30 uur van harte welkom om de presentatieHistorische Geografie Brabant” bij tewonen. Aan deze presentatie zijn geen kostenverbonden.
Wij ontvangen graag uw aanmelding (verplicht); mail naar secretariaat@vehchele.nl (t.n.v. Arno van den Heuvel)

Lokatie: Raadkamer (Oude Raadhuis, Markt 1, Veghel).

 

Share

Line-up in De Afzakkerij

Livemuziek met Line-Up en jong talent in De Afzakkerij

VEGHEL In cultuur café De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel staat op zondag 12 juni, tussen 15.00 – 17.00 uur de band Line-Up op het podium voor een optreden. De naam zegt alles. Met deze soul, disco en pop coverband heb je een complete line-up voor elk muziekevenement. De twaalfkoppige bezetting, inclusief blazers, staat voor variatie. Een avond van tevoren op zaterdag 11 juni staat op datzelfde podium een jongere generatiemuzikanten uit onze eigen gemeente om hun muzikale vuurwerk te laten zien. Daaronder Clover een pop/rock band met een eigen twist, daarna Queen Annes Revenge, een alternatieve rockformatie en tenslotte headliner Willem Bennenbroek (aka William Ben). De toegang tot beide optreden is gratis

De twaalfkoppige bezetting van Lin-Up, inclusief blazers, staat voor variatie. Variatie in stijlen, stemmen, karakters en leeftijden. Alle bandleden willen echter hetzelfde: lekkere muziek en vooral veel plezier maken. Met elkaar en met het publiek. Dat alles levert een breed repertoire op. Niet alleen de bekendste hits, maar ook de ‘vergeten’ pareltjes komen voorbij, van artiesten als ArethaFranklin, Elvis, Bruno Mars, Candi Staton, Stevie Wonder, De Dijk, Golden Earring en Marvin Gaye. Ook is er ruimte voor een ‘fout’ uurtje, vol guilty pleasures van bijvoorbeeld Boney M., Wham, Abba en Marianne Rosenberg. Hoe dan ook, voor zowel de dansliefhebber als stille genieter biedt Line-Up wat wils.

 

Share

Buurten in Mariaheide

Buurten in de buurt Mariaheide

Op maandag 13 juni houdt de fractie van HIER Meierijstad een openbare fractievergadering op locatie namelijk bij Dorpshuis d’n Brak Mariaheide van 20.00 tot 21.30 uur. Het adres is Ericastraat17, 5464 VR Mariaheide.

Tijdens het fractieoverleg worden de volgende punten besproken:

 • Raadsvergadering 23 juni
  • Vaststelling verordening tot wijziging van de verordening op de raadscommissies van de gemeente Meierijstad
  • Gewijzigd vaststellen Bestemmingsplan ‘Kerkstraat 29 in Wijbosch’
  • Gewijzigd vaststellen Bestemmingsplan ‘Snelfietsroute Veghel, woongebied Veghel’
  • Vaststelling Bestemmingsplan en beeldkwaliteitsparagraaf ‘Fioretti locatie, kasteellaan Sint-Oedenrode’
  • Instemming openen grondexploitatie complex Fioretti locatie in Sint-Oedenrode
  • Afgifte ontwerp ‘verklaring van geen bedenkingen, Heidebloemstraat 15 Schijndel
  • Beschikbaarstelling krediet uitbreiding basisschool Maria ter Heide te Mariaheide
  • Behandeling rekenkameronderzoek ‘Eenzaamheid in Meierijstad’
 • Actualiteit Mariaheide
  • Snelfietspad
  • Ontwikkelingen Past. V. Haarenstraat
  • Enquête leefbaarheid
  • Woning behoefte
  • Energietransitie ( ontwikkelingen en communicatie )

Iets anders met de fractie bespreken kan natuurlijk ook. Aanmelden en doorgeven van bespreekpunten graag via info@wijzijnhier.nu

Na het fractieoverleg is er gelegenheid om in informele sfeer met elkaar in gesprek te gaan.

Voor meer informatie kijk op onze website www.wijzijnhier.nu of op onze facebookpagina.

Share

Column

Teleurstelling

Teleurstelling is een vervelende emotie. Enerzijds is er boosheid (wat ben jij een trut dat je mijn verzoek weigert) anderzijds is er verdriet (ben ik het niet waard?). Deze reacties op teleurstelling is allebei belangrijk. De manier waarop sommige mensen reageren is met boosheid. De “vrouwelijke” manier is vaker: aan zichzelf gaan twijfelen, depressief, in zichzelf gekeerd.

Het kan ook andersom, wat is jouw reactie

Uiteraard zijn er ook mannen die aan zichzelf twijfelen en depressief worden, en vrouwen die boos en agressief reageren en dat is ook verder helemaal prima. Maar ga eens na hoe JIJ reageert op teleurstelling. Sla je ergens tegenaan (of heb je daar zin in) of word je stil en droevig? Iedereen heeft  een voorkeursreactie, die min of meer automatisch naar boven komt.

Beide kanten

Het is goed je voorkeursreactie te kennen, te weten hoe jouw standaardreactie is op teleurstelling. Het is goed beide kanten te ontwikkelen. Reageer jij standaard woedend, dan is het voor jou gemakkelijker om bij je boosheid dan bij je verdriet te komen. Het is dan goed om op zoek te gaan naar het verdriet. Is het jouw voorkeursreactie om met verdriet te reageren, twijfel je direct aan jezelf? Ben je bang dat het allemaal jouw schuld is? Dan is het goed om echt moeite te doen om bij de boosheid te komen. Te gaan onderzoeken waar misschien ook een reden is tot boosheid. Veel vrouwen komen daar moeilijker bij, daarom wordt het ook gezien als een standaard vrouwelijke reactie.

Wat heb ik eraan?

Je zult denken “wat heb ik daaraan?”. Nou heel veel. Iemand die altijd boos wordt bij teleurstelling die wordt sneller gezien als een boos iemand, iemand die niet nadenkt over zichzelf. Zij worden gezien als mensen die “alles buiten zichzelf leggen”.  Een teleurstelling zegt echter altijd iets over jezelf, immers niet iedereen raakt even teleurgesteld over dezelfde tegenvaller.

Twee kanten, één medaille

Maar ook degene die meteen reageert met twijfel, schuldgevoel, etc. doet waarschijnlijk zichzelf tekort. Daardoor blijf je in dezelfde rondjes ronddraaien en verandert er niks.  Het is juist heel belangrijk om zowel je boosheid als je verdriet te voelen. Je gaat meer kanten zien van het probleem, je leert je inleven in de positie van de ander, en je leert ook dat jouw behoeften er ook toe doen.

Door beide kanten van de medaille te ervaren komen beide emoties naar boven en is er meer perspectief.

 

Share
1 2 3 396