Week van Lezen en Schrijven

WEEK VAN LEZEN EN SCHRIJVEN: 8 T/M 14 SEPTEMBER

8 tot en met 14 september vindt de Week van Lezen en Schrijven plaats. In deze week vraagt de Noord Oost Brabantse Bibliotheken samen met honderden andere bibliotheken, gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterheid. Zo’n 2.5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen ze ook de digitale vaardigheden om goed om te kunnen gaan met een computer, smartphone en tablet.

In het kader van deze week pakt het DigiTaalhuis Meierijstad – een samenwerking tussen gemeente Meierijstad, Bibliotheek Meierijstad, ONS welzijn, Welzijn de Meierij, Capabel Taal en ROC De Leijgraaf – uit met een reeks activiteiten.

Activiteiten in de Week van Lezen en Schrijven

Zo opent wethouder Johan van Gerwen op woensdag 7 september de week officieel, samen met het Tespanel Meierijstad, een adviesgroep van minder taalvaardige inwoners die ondersteuning biedt bij het leesbaarder maken van officiële teksten. Donderdag 8 september staan medewerkers van het DigiTaalhuis op de markt in Veghel met een Meldpunt Moeilijk Taalgebruik. Dinsdag 13 september gaat het nieuwe wekelijkse spreekuur Geld en Zo in de Bibliotheek Veghel van start. Tijdens dit spreekuur kunnen mensen terecht met al hun vragen over financiën. Woensdag 14 september gaan medewerkers van de Bibliotheek op pad met de bakfiets om het DigiTaalhuis onder de aandacht te brengen bij plaatselijke organisaties en bedrijven. Tot slot besteedt de Stadskrant Veghel aandacht aan het onderwerp met een artikel.

Share

Mo & the Stage Animals in De Afzakkerij

Mo & the Stage Animals speelt met hart en ziel

Op zondagmiddag 21 augustus staat van 15.00 tot  17.00 uur the bluesrock formatie Mo & the Stage Fools op het podium in cultuurcafe De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. De band speelt met hart en ziel en maakt van elk optreden een feest. Rauwe blues wordt afgewisseld met stevige rock of mooie gevoelige ballads. Door deze verschillende stijlen is het voor iedereen genieten! De toegang is gratis.

De band bestaat uit muzikanten die hun sporen in de muziekscene ruimschoots hebben verdiend. Frontvrouw is Monique Verkerk. Ze is als zangeres als zo’n 13 jaar actief in allerlei bluesbands zoals Kid Lazy Band en Tin Pan Alley. ‘Ik heb de stem voor de blues’, aldus Monique die Etta James, Beth Hart en Melissa Etheridge als voorbeelden heeft. De zware donkere blues stem van Monique Verkerk gecombineerd met het enthousiaste spel van de muzikanten onderling, is een waar genot om te horen én te zien.

Steady heartbeat

Damien Hughes is de ervaren gedreven gitarist, die het plezier van muziek maken uitstraalt. Met bassist Hans van der Mispel en René Bouwman op drums, voegt dit niet alleen ervaring toe maar vormt het ook de steady heartbeat van de band. Last but not least is het warme originele Hammond geluid afkomstig van Alfred van Sprang. Hun repertoire bestaat uit bekende en minder bekende bluescovers als Call me the breeze, Hey Joe, Tulsa Time, Working class blues, Tore Down. De band opent het optreden steevast met de klassieker Route ’66. Ook spelen ze hun eigen composities als Rattlesnake, Arizona Heat, Mama en Turquoise Trail.

Share

Met Afzakkereisje naar Jamaica

Het ‘Afzakkereisje’ brengt je naar Jamaica

Op donderdag 18 augustus kun je vanaf 20.30 uur weer op reis naar een verre, zonnige vakantiebestemming, terwijl je feitelijk dicht bij huis blijft. Cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel organiseert dan weer een wekelijkse vakantietrip op de donderdagavond. Het Afzakkereisje gaat deze week naar Jamaica. Er is muziek van de band One Revolution. Deze band speelt dansbare en energieke reggae, dub reggae en dancehall Er is voor elke bezoeker een welkomstdrankje en een passend hapje van het huis. De toegang is gratis.

Frontman en zanger Aboubacar Soumah is een podiumbeest met ontembare energie en een fantastische stem. Een perfecte opwarmer voor de liefhebbers van zonnige Jamaicaanse muziek. Aboubacar, een rasechte rasta, groeide op in Guinee in de hoofdstad Conakry. De rasta Aboubacar verliet op jonge leeftijd zijn vaderland om zijn geluk te beproeven in Senegal. Zowel in Guinee, Guinee-Bissau als Senegal stond Aboubacar op grote podia.

Share

The Fools in De Afzakkerij

Te gekke muziek van The Fools uit de jaren 60 en 70

Op zondagmiddag 14 augustus is er van 15.00 tot 17.00 uur een ‘live’ optreden van de The Fools in cultuurcafe De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. Het trio speelt met name muziek uit de jaren 60 en 70 maar er komen ook eigentijdse nummers voorbij. Zo komen er ballades tot wat meer dansbare uptempo’s aan bod. De toegang is gratis.

Het trio The Fools kwam precies 20 jaar geleden bij elkaar om een nieuwe band te formeren. Een ding werd al snel duidelijk: Ze zouden gaan voor muziek uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw en dan verpakt in een akoestisch jasje, waarbij de nadruk kwam te liggen op harmonieuze samenzang. En zo geschiedde!“ Al met al muzikanten die elkaar hebben gevonden in hun liefde voor muziek en het ten uitvoering brengen hiervan. Met af en toe een lied uit de huidige tijd, is het vooral het repertoire van The Beatles, The Rolling Stones, The Beegees, Doobie Brothers, Fleetwood Mac, CSNY, dat de boventoon voert. Van ballades tot wat meer dansbare uptempo’s komen aan bod!

Share

Donderdag weer een Afzakkereisje

Het ‘Afzakkereisje’ gaat naar Texas

Op donderdag 11 augustus kun je vanaf 20.00 uur weer op reis naar een bijzondere vakantiebestemming en je hoeft er niet eens ver voor weg. Cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel organiseert ook deze zomer weer een wekelijkse vakantietrip op donderdagavond. Het Afzakkereisje gaat deze week naar Texas. De ‘Lone Star State’, zoals de bijnaam van Texas luidt, staat vooral bekend vanwege de olie en de cowboys, maar biedt ook een warme, kleurrijke mix van diverse culturen. Er is voor elke bezoeker een welkomstdrankje en een passend hapje van het huis. De muziek wordt verzorgd door Theo Josemanders die Country- en Tex-Mex nummers zal spelen. De toegang is gratis.

Theo Josemanders is een muzikale alleskunner die al jaren muziek maakt. Zijn liefde voor de countrymuziek ontstond toen hij 14 jaar was en in dat jaar countryzanger Jim Reeves verongelukte met zijn privévliegtuig. Net daarvoor had hij een single uitgebracht: I Won’t forget you, wat toen een grote hit werd. Vandaag de dag zingt Theo het nog altijd. Country en Tex Mex is vervolgens als een rode draad door zijn muzikale loopbaan gegaan. Theo zingt nummers van o.a Alan Jackson, Dwight Yoakam, The Bellamy Brothers, Garth Brooks, Brooks and Dunn, Don Williams, George Strait, The Mavericks en meer.

Share

16 augustus Alzheimercafé Uden

“Het doet zo zeer” in het Alzheimer Café 

Dinsdag 16 augustus wordt de Film “Het doet zo zeer” van Heleen van Royen in het Alzheimer Café vertoond. Geïnteresseerden uit Uden/ Veghel en omgeving zijn van harte welkom deze te komen zien. 

–In “Het doet zo zeer” schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. In een periode van een jaar volgt zij haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen en zorginstellingen. Moeilijke beslissingen over verhuizen en euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. —

Na afloop van de film is er de mogelijkheid om met andere bezoekers en professionals na te praten over de indrukken van deze film. 

Het café is deze maand in de Eigen Herd aan de Rooijsestraat 32 in Uden.  

Entree is vrij, zaal is open om 19.00 uur, programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur.  

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met alle vormen van dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten bieden niet alleen (praktische) informatie over dementie maar ook gezelligheid en sociaal contact. Het café is wisselend de even maanden in Uden en de oneven maanden in Veghel. Op beide locaties zijn geïnteresseerden uit Uden, Veghel en omliggende dorpen van harte welkom. 

Voor meer informatie kunt u mailen naar: noordoostbrabant@alzheimervrijwilligers.nl of bellen via ONS welzijn: 088-3742525. 

Share

A.S. donderdag Afzakkereisje

Afzakkereisje naar de Méditerranée met live muziek

Op donderdag 4 augustus kun je vanaf 20.00 uur weer op reis naar een zomerse bestemming en je hoeft er niet eens ver voor weg. Cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel organiseert ook deze zomer weer een wekelijkse trip op donderdag naar een mooie bestemming. Het Afzakkereisje gaat deze week naar het Middellandse Zee gebied. Er is voor elke bezoeker een welkomstdrankje en een passend hapje van het huis. Bovendien is er deze week livemuziek van het trio Desde El Alma.  De volgende ‘Afzakkereisjes’ zijn op donderdag 11 augustus (Texas), 18 augustus (Jamaica), 25 augustus (Afrika) en 1 september(Mexico). De toegang tot alle avonden is gratis.

Ze noemen zichzelf “Desde El Alma”, wat betekent “vanuit de ziel”. Dat tekent ook het passionele repertoire. Het trio brengt een verzameling van voornamelijk Zuid-Europese liedjes: Italiaans, Portugees, Spaans, Frans, etc. En niet alleen volkse of populaire liedjes, maar ook doorgaans goed verteerbare nummers uit het Napolitaanse repertoire. Soms ook aangevuld met Engelstalige of Nederlandstalige nummers. Maar ook als er behoefte is aan een meer ingetogen optreden hebben is er genoeg voorhanden. De combinatie accordeon, gitaar en zang – vaak ook tweestemmig – zie je niet zo veel. Ten onrechte. Desde el Alma laat horen dat het een prima combinatie is. Dat wordt nog eens versterkt doordat de drie leden hun verschillende muzikale achtergronden laten versmelten. Prachtig dus.

Share

Bluesband Gadja in De Afzakkerij

Gadja geeft een eigentijdse draai aan de blues

Op zondag 7 augustus om 15.00 uur kun je in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel weer een paar uur genieten van livemuziek. Deze keer een optreden van de bluesband Gadja. Zij geven een eigentijdse draai aan ‘de blues’ met een rock en soul accent. Niet alleen leuk om naar te luisteren maar ook om op te dansen. De toegang tot het optreden is gratis.

Gadja is een bluesband uit Vught en omgeving. Het is een ‘fusie’ van vier professionele muzikanten. Leadgitarist Daan Soumokil en bassist Nelis Parinussa hebben samen in de 70-er jaren in de band ‘Daddy´s Four’ gespeeld. Hierna sloegen ze ieder hun eigen muzikale weg in. Na vele jaren kruisten hun paden weer en dat is het moment waarop ‘Gadja’ ontstond. Om de band te completeren kwamen zanger Jan Schapendonk en Drummer Peep Witteveen erbij. Hun muziek is afwisselend en staat garant voor een gezellige swingmiddag, het ‘dak moet eraf’ is het motto van Gadja. De band speelt nummers van o.a Jonny Lang, The Cream, Jimi Hendrix, The Blues Breakers, Stevie Ray Vaughn, ZZ Top en Coco Montoya maar ook eigen nummers. Inmiddels is de muziek van Gadja ook op CD verkrijgbaar.

Share

Column

Hoge verwachtingen vallen nog wel eens tegen.

Als men verliefd is is er niks wat er aan de ander mankeert. Men is zó gelukkig, men kan zich niet voorstellen dat de ander ook negatieve kanten heeft. Ouders proberen hun kind soms te waarschuwen omdat zij veel beter zien dat de nieuwe partner geen heilige is. Maar wát ze ook opperen…. Hun kind blijft de nieuwe partner verdedigen. Verliefdheid is blind.

Te hoge verwachtingen

Mensen hebben vaak hoge verwachtingen van iemand die ze nog niet zo goed kennen. Men denkt dat de vriendin of de nieuwe vriend automatisch alle wensen voorziet die je hebt.  Ook de nieuwe schoonfamilie kan soms geen kwaad doen. Allemaal zijn ze heilig. Eindelijk, zo denkt men, krijg ik wat ik altijd al nodig had, wat ik altijd al miste. En vaak is dat even ook waar. Maar de werkelijkheid valt vaak tegen.

De realiteit is anders

De nieuwe vriend of vriendin (en diens familie) blijken gewone mensen te zijn. Mensen met fouten.  Men raakt teleurgesteld en probeert de dingen “uit te praten”. Ook dat uitpraten is niet zo eenvoudig, want vaak kan men dan alleen maar aangeven wat men mist in de ander. Het is soms zo moeilijk om te accepteren dat de ander ook een mens is, met eigen fouten, eigen behoeftes, eigen blinde vlekken, eigen oud zeer.

Wanneer verliefdheid over gaat

Uiteindelijk probeert men elkaar vaak eerst te veranderen, als dat niet lukt legt men zich hierbij neer, zeker als men bemerkt dat de pogingen niets uithalen. Uiteindelijk gaat de verliefdheid over òf wel doordat men elkaar loslaat, òf omdat men beseft dat geen enkel mens kan voldoen aan de irreële verwachtingen. Dan ontstaat er enige vorm van liefde. Dit speelt ook met vrienden. Je ziet op een gegeven moment dat hij of zij bepaalde eigenschappen niet heeft en nooit zal hebben, maar je accepteert het.

Familierelaties

Ook in families kan men hevig teleurgesteld raken. Deze banden zijn normaliter blijvend en kun je dus ook niet (tenminste niet zo maar) verbreken. Soms kiest men daarvoor, maar vaak blijkt dat deze breuk tijdelijk is en bij grote levensveranderingen toch weer leiden tot verbroedering. De loyaliteit zit diep.

Teleurstelling in de verwachtingen over een ander is menselijk en komt dagelijks vaker voor, gelukkig leidt dat niet altijd tot grote ellende. Maar in gevallen zoals hierboven beschreven, kan er vaak veel worden opgelost door te praten. Helaas gebeurt dat veel te weinig.

Share

Flexwoningen aan Udenseweg

Realisatie Flexwoningen Udenseweg in Veghel

Woningbouwvereniging Area heeft samen met gemeente Meierijstad de mogelijkheden onderzocht om aan de Udenseweg in Veghel flexwoningen te realiseren. Op 19 april 2022 is hiervoor een omgevingsdialoog georganiseerd en op 10 mei jl. is een bijeenkomst georganiseerd voor leerlingen van Koning Willem I college. Op 14 juni heeft Area een principeverzoek ingediend.
Recent is daarbij aan het ministerie van BZK gevraagd om de realisatie van flexwoningen op te nemen in de Crisis- en herstelwet om een vergunning voor flexwoningen te vergroten van 10 naar 15 jaar. Om straks gebruik te maken van deze mogelijkheid dient de ‘regeling instrumenten ruimtelijke ordening’ aangepast te worden.

Share

Woningbouwontwikkeling Rembrandtlaan

Meierijstad kiest voor woningbouwontwikkeling Rembrandtlaan.

Het project N279 staat op pauze sinds het Provinciaal Inpassings Plan (PIP) vernietigd is door de Raad van State. Dat heeft ook gevolgen voor daaraan gerelateerde projecten in Meierijstad, in het bijzonder Veghel. Het gaat om de Rembrandtlaan, de nieuwe Verbindingsweg vanaf Keldonk over het kanaal naar de Doornhoek, en de snelfietsroute Uden-Veghel. Het college wil tempo maken met de gebiedsontwikkeling Rembrandtlaan om antwoord te kunnen geven op de enorme behoefte aan nieuwe woningen. Op de korte termijn kan dat alleen door realisatie van de ‘korte haak’; een infrastructurele maatregel die eerder ook al in beeld was. Dat biedt ruimte voor een forse woningbouwontwikkeling en geeft een impuls aan de leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte in dat hele gebied.

Tegelijkertijd wordt in het vervolg van de onderzoeken voor de N279 gekeken naar mogelijkheden voor een betere aansluiting van de Rembrandtlaan/Corridor op de N279 voor de lange termijn. Uit de onderzoeken die in de eerste helft van dit jaar zijn uitgevoerd door de Provincie, is gebleken dat de verkeersdrukte op de N279 richting 2040 sterk blijft toenemen en dat de bekende knelpunten verslechteren. Bij Veghel blijkt dat het oorspronkelijke Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de N279 maar een zeer beperkte tot geen oplossing biedt voor de verkeersafwikkeling. De verwachting is daarom dat voor de N279 op het grondgebied van Meierijstad, nieuwe brede onderzoeken uitgevoerd moeten gaan worden naar mogelijke oplossingsrichtingen. Wat dat inhoudelijk en in de tijd betekent moet op hoofdlijnen
duidelijk gaan worden in het vervolgtraject. De provincie gaat dat samen met regiopartners starten.

Rembrandtlaan
Voor het gebied Rembrandtlaan betekent dat, dat er voorlopig nog geen zekerheid is over de definitieve vorm van de aansluiting van de Rembrandtlaan/Corridor op de N279. De huidige aansluiting van de Rembrandtlaan op de N279 blijft voorlopig nog gehandhaafd. Ondertussen heeft de gemeente ook, zoals bekend, een grote opgave met betrekking tot de bouw van nieuwe woningen. Het gebied Rembrandtlaan is hiervoor al veel langer in beeld. Wethouder Jan van Burgsteden. “Het college vindt het niet acceptabel om nog langer te wachten met de woningbouwen gebiedsontwikkeling Rembrandtlaan tot er zekerheid is over de definitieve aansluiting op de N279.”
Na de vernietiging van het PIP N279 is in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar allerlei mogelijk ‘verknopingen’ van de Rembrandtlaan/Corridor met de N279. Dat laat zien dat er op hoofdlijnen slechts twee technisch haalbare oplossingen zijn. Enerzijds de ‘korte haak’ zoals die al in eerdere plannen heeft gezeten. Anderzijds geeft het onderzoek de gemeente aanleiding om een ongelijkvloerse aansluiting op de N279 verder te onderzoeken. Dit laatste moet echter bij voorkeur in het kader van de N279 in een groter geheel gebeuren. De ‘korte haak’ is gebaseerd op de bestaande aansluiting op de N279 en kan daarom wél op kortere termijn gerealiseerd worden. De realisatie van de ‘korte haak’ heeft geen invloed op de mogelijkheden en verdere onderzoeken van de aansluiting van de N279 met de Rembrandtlaan/Corridor; maar maakt wél op relatief korte termijn woningbouw- en gebiedsontwikkeling van de Rembrandtlaan mogelijk. Gelijktijdig wordt in het vervolg van de onderzoeken en processen rondom de N279 gekeken naar de mogelijke oplossingsrichtingen voor de N279 en de bijbehorende aansluitingen, waaronder die op de Rembrandtlaan/Corridor. De ‘korte haak’ kán op termijn dus weer plaats maken voor een andere definitieve oplossing.

Van Burgsteden: “Is deze oplossing ideaal? Nee, want het lost niet alles op en niet iedereen is hier blij mee. Is deze oplossing optimaal? Ja, gegeven álle omstandigheden is dit voor de korte termijn de enige manier waarmee we tempo kunnen maken op verschillende terreinen: uitbreiding woningvoorraad, verhoging van de kwaliteit van de openbare ruimte, vergroening, verbetering van de leefbaarheid. We blijven ons inzetten om voor de lange termijn een betere ontsluiting te kunnen realiseren. Tegelijk kunnen we niet garanderen dat dat lukt, daar willen we ook eerlijk in zijn.”
Een vertegenwoordiging van bewoners van de Rembrandtlaan is vorige week al geïnformeerd over het voorgenomen besluit van het college.
Verbindingsweg

Share
1 2 3 399