Artikel Interpunctie.nl

Futiliteiten of niet?

Meneer was weduwnaar met twee dochters (23 en 21 jaar) en een zoon van 19. Hij leerde een onderwijzeres kennen, die niet bij hem om de hoek woonde. Aangezien zij geen relatie had gehad, geen kids, was het besluit snel gemaakt: zij zou verhuizen en bij hem intrekken.

Voorbereiding

Ter voorbereiding kwamen ze bij mij. Maar na even praten over allerlei dingen kwam ik er al snel achter dat mevrouw goed bedoelde maar weinig reële gedachten had over het samenwonen. Zij wilde bv. dat meneer (en zijn zoon) zittend zouden plassen. Een onsmakelijk onderwerp, maar oké, Ze was aan het vertellen dat het sowieso voor mannen op leeftijd gezonder zou zijn, maar dat het ook hygiënischer was. Dat klopt allemaal.

Indringer worden

En zo had mevrouw nog enkele duidelijke wensen, bv. over eten met mes en vork, op zichzelf niks mis mee, maar het is belangrijk dat je je realiseert dat bepaalde gedragingen moeilijker te veranderen zijn. Bovendien kun je het gevoel van “indringer zijn” daarmee ernstig versterken.

Aanpassen

Tijdens het gesprek bij mij gaf meneer duidelijk te kennen dat hij niet van plan was zittend te plassen, en al helemaal niet om dat van zijn zoon te eisen. Hij wilde zich nog wel aanpassen aan het eten met mes en vork, vooral omdat de kinderen dat heus wel konden (maar lang niet altijd deden).

Geen gehoor

Mevrouw was in shock dat hij niet automatisch gehoor wilde geven aan haar wensen en probeerde mij aan haar kant te krijgen (hygiëne, gezonder, etc.) maar ik vertelde dat hij misschien dan wel zou instemmen, maar het mogelijk regelmatig zou “vergeten”.  En dat ze daar dus vaak ruzies over zouden krijgen. Mevrouw begon te beseffen dat het allemaal nog niet zo eenvoudig zou worden. Want als dít soort gewone zaken al tot ophef moesten leiden, wat zou er dan nog allemaal meer komen?

Ingewikkeld

Uiteindelijk verhuisde zij naar een eigen woning in de omgeving, zodat onder begeleiding de juiste stappen konden worden gezet. Inmiddels wonen ze samen nu de kinderen op zichzelf wonen. Maar ze hadden allebei nooit verwacht dat het zo ingewikkeld kon zijn.

Share

Beholders presenteert programma zesde editie

Beholders presenteert programma zesde editie

Benieuwd naar wat documentaire-filmfestival Beholders; documentary dialogues dit jaar in petto heeft? Kom dan naar de programmapresentatie op 5 juni aanstaande in ’t Spectrum in Schijndel. Op deze avond neemt de organisatie je mee op een inspirerende reis naar de zesde editie van het festival, dat plaatsvindt van 7 t/m 13 oktober 2024. De programmapresentatie belooft een mooi voorproefje van de documentaires die voor deze editie zijn geselecteerd én een fascinerend kijkje achter de schermen.

Programmapresentatie
“Op woensdagavond 5 juni vertellen we je alles over de zorgvuldig uitgekozen documentaires en de makers die betrokken zijn bij het festival”, vertelt Marleen van den Heuvel-Bijnen, communicatie-coördinator bij Beholders. “Welke documentaires hebben we uitgekozen? Welke makers zijn erbij? Wie is er achter de schermen bezig met ons festival? In drie kwartier vertellen we verhalen, laten we trailers zien en stellen we mensen voor. Daarna bekijken we samen een verrassingsdocumentaire. Deze Surprise Doc is speciaal gekozen om je met een goed gevoel de zomer in te sturen. De Nederlandse maker van deze documentaire zal aanwezig zijn voor een kort nagesprek, waarna je nog gezellig na kunt praten aan de bar als je dat wil.”

Festivalpas
Naast de programmapresentatie is ook de festivalpas van Beholders het vernoemen waard. Deze is nu te koop voor Beholders 2024. Met deze pas heb je gratis toegang tot alle documentaires op het festival. Bovendien kun je met de pas ook de programmapresentatie van dit jaar én die van volgend jaar gratis bijwonen. Bestel je de festivalpas voor 19 juni, dan ontvang je drie consumptiemunten die je tijdens het festival kunt gebruiken. Je kunt ook los van de festivalpas een kaartje kopen voor de programmapresentatie én voor de documentaires die tijdens het festival vertoond worden.

Share

Doe mee met ons Talentenfestival

Hoi talent!
Jij kan bepaalde dingen heel goed, dat is een feit! Wij zijn benieuwd naar jouw talenten en Veghel ook

Talenten zijn dingen waar je goed in bent. Heb je een beperking, en ook mooie talentendie je wil laten zien ? En ben je ook benieuwd naar de talenten van anderen Lees dan verder, schrijf je in en kom dan naar het Julianapark in Veghel op 6 juli 2024

Wat gaan we doen:
10:30 uur:
Inloop in het park, je krijgt dan een speciale talentenpas, dan ziet iedereen dat je erbij hoort.
11:00 uur:
Start van het programma met een paar korte acts , waar je samen met je ouders/begeleiders naar kunt komen kijken
11:30 uur:
Start workshop 1 (je kunt meedoen met bijvoorbeeld dans, circus, drum, creatieve workshop, theater, clownerie, tissue, juf Jolijn
12:15 uur:
Lunch verzorgd door Brownies&Downies, voor alle deelnemers
13:00 uur:
Start workshop 2.
14:00 uur:
Voorstellingen van verschillende artiesten met en zonder beperking
15:30
16:00 uur: Eind van het programm a.
Wil je meedoen?
Scan de QR code voor het i nschrijfformulier en meld je
aan !

Share

Word lid van de Adviesraad of het Platform voor Sport en Bewegen Meierijstad!

Word lid van de Adviesraad of het Platform voor Sport en Bewegen Meierijstad!

Ben jij gepassioneerd over sport en beweging in onze gemeente Meierijstad? Wil jij een actieve rol spelen in het vormgeven van beleid dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk maakt? Dan is dit jouw kans om deel uit te maken van de Adviesraad of het Platform voor Sport en Bewegen Meierijstad!
Als lid van onze Adviesraad ben je een essentiële schakel tussen de gemeente Meierijstad en de sport- en beweegwereld. Wij streven ernaar om de stem van onze inwoners te vertegenwoordigen en ervoor te zorgen dat sport en bewegen hoog op de agenda blijven staan.

Wie zoeken we?
• Mensen die vol overgave het algemene sportbelang vertegenwoordigen
• Personen die nieuwsgierig zijn naar diverse perspectieven en altijd klaar staan om bruggen te slaan tussen verschillende partijen.
• Enthousiaste individuen die met hun adviesvaardigheden een waardevolle bijdrage kunnen everen aan het vormgeven, uitvoeren en evalueren van ons sport- en beweegbeleid.

De verwachte tijdsbesteding is overzichtelijk en deelname is op vrijwillige basis. Er is geen bezoldiging voor je inzet, maar gemaakte kosten worden vergoed. Daarnaast deel en ontwikkel je jouw kennis op het gebied van sport- en beweegbeleid, heb je een positieve impact op de gezondheid en het welzijn binnen gemeente Meierijstad, breidt je jouw netwerk uit met waardevolle contacten en je ontwikkelt competenties zoals strategisch denken, communicatieve uitdrukkingsvaardigheid, samenwerking en
probleemoplossend vermogen.

Wil jij een bijdrage leveren aan een actiever en gezonder Meierijstad? Meld je dan voor 1 juni aan voor de Adviesraad of het Platform voor Sport en Bewegen Meierijstad en help ons de sport- en beweegmogelijkheden voor alle inwoners te verbeteren!
Voor meer informatie en aanmelding, bezoek onze website sportraadmeierijstad.nl. We kijken uit naar jouw betrokkenheid en inzet!

Share

Nieuw Phoenix Cultuur podium op 1 Ander Festival

Nieuw Phoenix Cultuur podium op 1 Ander Festival

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt in het Schijndels Kloosterpark het gratis toegankelijke 1 Ander Festival plaats. In samenwerking met dit festival presenteert Phoenix Cultuur hier op 9 juni opnieuw haar talenten. Daarbij krijgt het Phoenix Cultuur podium een nieuwe centrale plek bij de vijver. Bezoekers kunnen weer genieten van mooie muziek- en dansoptredens en creatieve workshops!

Op het vernieuwde Phoenix Cultuur podium speelt zondag als eerste Fieldtrip, Deze band bestaat uit vijf enthousiaste en muzikale leden en is al sinds 2016 bij elkaar. Het repertoire is ontzettend divers, waardoor zij oeral wel een feestje weten te bouwen.

Met hun aanstekelijke energie, catchy hooks en een boodschap van optimisme is vervolgens Burtsko klaar om het 1 Ander Festival te verrassen met hun unieke mix van Nederlandstalige poprock en jaren 80-invloeden.

Rond half zes staat niemand minder dan ‘Battle of the  Bands’ finalist Phil Bee Cocker Band op het Phoenix Cultuur podium. Phil Bee, beter bekend als ’the Voice (Senior) of Holland’, brengt een eerbetoon aan Joe Cocker dat zó dicht bij de echte live-ervaring komt dat het je de adem zal benemen. Met zijn krachtige stem en onmiskenbare charisma neemt Phil Bee je mee naar de hoogtepunten van Cocker’s indrukwekkende repertoire.

Afsluiter op dit podium is VIB Brass Band. VIB neemt je mee op een reis vol orkestrale en filmische composities, waarbij ze de traditionele New Orleans brass nieuw leven inblazen en geen enkel goed potje rock-‘n-roll uit de weg gaan! Onder leiding van dirigent Marc van Kessel brengt deze 16-koppige band een mix van muzikaliteit en sfeer naar het 1 Ander Festival.

Achter op het Kinderplein ligt de Phoenix Cultuur Dansvloer. De ballerina’s van docent Elmira starten het programma hier met hun mooie performances. Vervolgens kun je een kijkje achter de schermen krijgen bij de theaterlessen van Rosaly. Speciaal voor het 1 Ander Festival brengt de musicalproductiegroep jazzy liedjes uit de voorstelling ‘Midzomerroos’ ten gehore. Een sprookjesachtige ervaring voor jong en oud, vol muziek, magie en plezier! De beeldende docenten van de Phoenix kinderateliers zijn ook te vinden op het kinderplein. Zij gaan met de bezoekende kinderen echte Bosbeesten maken.

Naast alle Phoenix Cultuur presentaties is er op het 1 Ander Festival ook volop ruimte voor muziek, theater, dans, dichters, kunstprojecten, foodtrucks en een feel good markt. Meer informatie kunt u vinden op de website www.1anderfestival.nl . Op deze site is ook de laatste informatie te vinden over het programma.

Share

Vintage Black 26 meu in De Afzakkerij

Soulmuziek uit de jaren 50 & 60 door Vintage Black

VEGHEL- Op zondag 26 mei om 15.00 uur is in cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel een optreden te zien en te beluisteren van Vintage Black.  Deze 10-koppige band uit ‘s-Hertogenbosch en omstreken omarmt de soul, blues en Motown uit de 50’s & 60’s De dansvloer is weer open. De toegang tot het optreden is gratis.

De band, compleet met blazerssectie en backing vocals steekt de songs in een heerlijk wollen jasje. Stap op de soultrein en je komt er niet meer van af. Enjoy the ride! Gegarandeerd dat je het merkt in hun eigenzinnige mix van originals en covers van toen en nu. Denk aan de muziek van Ray Charles, Sam Cooke, James Brown, Aretha Franklin en Stevie Wonder. Je hoort, ziet en voelt de diepgewortelde voorliefde voor deze muziek bij deze ervaren muzikanten.

Share

New Rising 24 mei in De Afzakkerij

Aanstekelijke pop-rock van New Rising

VEGHEL- Op zaterdag 24 mei om 21.00 uur kun je in cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel en luisteren naar New Rising, een energiek pop rock trio. De muzikale reis van de band wordt gekenmerkt door aanstekelijke melodieën, oprechte teksten en onwankelbare passie voor muziek. Met een dynamische mix van pop- en rockinvloeden weet NEW RISING het publiek te boeien met hun energieke optredens en herkenbare nummers. De toegang tot het optreden is gratis.

De band is eind 2019 opgericht en bestaat uit Nelis van Eekelen (zang/ gitaar), Ted Franssen (drums/ backing vocals) en Femke Sterk (bas/ backing vocals). Op 6 maart 2020 bracht New Rising hun eerste EP uit genaamd ‘HUNGRY’, te beluisteren via streaming diensten als Spotify, ITunes & Youtube Music. De EP titel ‘HUNGRY’ staat voor het gretige verlangen dat de band heeft om zich te laten horen aan het publiek. Op 6 maart hield de band een EP release in poppodium Grenswerk. 13 maart 2020 speelde de band bij omroep Venlo ter promotie van de EP. Daarna volgenden er veel meer optredens.

Share

Speel een gezellig potje jeu de boules in jouw buurt!

Speel een gezellig potje jeu de boules in jouw buurt!

Vanwege het grote succes van vorig jaar, kunnen inwoners van Meierijstad in juni 4 weken lang gratis jeu de boules spelen. Dit gebeurt onder begeleiding van vrijwilligers. Het initiatief – Boules in je Buurt – brengt inwoners samen op 10 verschillende locaties. De benodigde materialen zijn daar aanwezig en voor een kopje koffie wordt gezorgd. In september vindt dan een slotactiviteit van de Boules in je Buurt-dagen plaats.

Geschikt voor iedereen!
De Boules in je Buurt-dagen brengt mensen met elkaar in contact en laat hen kennis maken met zowel het spel als met elkaar. Jeu de boules is een spel dat geschikt is voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het vereist geen speciale vaardigheden of fysieke fitheid, waardoor iedereen gemakkelijk kan deelnemen. De laagdrempelige aard van het spel biedt een ideale gelegenheid voor mensen om samen te komen, plezier te hebben en nieuwe vriendschappen te sluiten. We nodigen dan ook jong en oud uit om een potje mee te spelen op één van de locaties. “Door sport in te zetten laten we mensen samen komen, beleven ze plezier en dragen we bij aan hun fysieke en mentale fitheid”, aldus wethouder Johan van Gerwen.

Waar en wanneer?
Via www.boulesinjebuurt.nl zijn alle locaties, data en tijden te vinden. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk. Inschrijven kan via de website of door een mailtje te sturen naar bewegen@meierijstad.nl of te bellen naar 14 0413 en te vragen naar Marlies Liebregts.

Share

FC Eindhoven en gemeente Meierijstad maken sport toegankelijk voor iedereen

FC Eindhoven en gemeente Meierijstad maken sport toegankelijk voor
iedereen

FC Eindhoven en gemeente Meierijstad bundelen hun krachten om meer mensen die rolstoelgebonden zijn en/of een visuele beperking hebben, passend te laten sporten. In eerste instantie gaat het om passende voetbalvormen. Wethouder sport Johan van Gerwen en directeur FC Eindhoven Günther Peeters ondertekenden op 17 mei een overeenkomst om deze samenwerking te bekrachtigen. Beide partijen willen potentiële deelnemers uit provincie NoordBrabant stimuleren om, onder professionele begeleiding en binnen acceptabele reisafstanden, te bewegen en hun sociale netwerk te vergroten. Dat gebeurt in een veilige en vertrouwde sportomgeving. De Provincie Noord-Brabant ondersteunt en subsidieert dit initiatief.

Gemeente Meierijstad zet zich al geruime tijd in voor het aanbieden, ondersteunen en ontwikkelen van passende sportvarianten voor mensen met een beperking. Door deze samenwerking willen zij het bereik vergroten en meer sport mogelijkheden bieden voor deze doelgroep. De sportaccommodatie Zuideinderpark in Schijndel is daarvoor zo aangepast dat de sportfaciliteiten optimaal toegankelijk zijn en voldoen aan de wensen van de sporters. Met aangepaste kleedlokalen, verschillende sportondergronden en passende sportvarianten.
Stichting FCE Foundation en de Gemeente Meierijstad onderstrepen het belang van toegankelijke sportmogelijkheden voor iedereen in de samenleving. Johan van Gerwen, wethouder sport: “In Meierijstad geloven we in de kracht van sport. Iedereen die wil sporten, moet ook kunnen sporten. Want sporten en bewegen dragen bij aan een beter, actiever en gezonder leven. Er zijn inwoners voor wie het geen vanzelfsprekendheid is om nog te sporten of bewegen en die er wat meer hulp bij kunnen gebruiken. Dit is weer een mooie stap richting een zo compleet mogelijk port- en beweegaanbod.”

“Voetbal verbindt, verbroedert en verenigt, maar dat is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Met een prachtige sport als bindmiddel toont FC Eindhoven de ware kleur van voetbal, voor elkaar, voor de regio en voor morgen. Dit is ons bestaansrecht en daar zijn we in Eindhoven succesvol mee. Met deze mooie samenwerking kunnen wij met Gemeente Meijerijstad ervoor zorgen dat we letterlijk en figuurlijk nog meer mensen in beweging krijgen. Iedereen moet mee kunnen doen zodat geen talent in de regio onbenut blijft!”, aldus Günther Peeters, Algemeen directeur FC Eindhoven.

Volop activiteiten
De samenwerking tussen FC Eindhoven en Gemeente Meierijstad gaat van start op 17 mei 2024 en loopt tot en met 31 december 2025. Deze periode worden er wervingclinics georganiseerd in de provincie Noord-Brabant. Ook komt er een jaarlijks groot evenement, waar mensen met een lichamelijke of visuele beperking kunnen kennismaken met verschillende sportmogelijkheden. Bovendien vindt, binnen deze periode, de eerste landelijke competitiespeelronde van Nederland plaats voor zowel Elektrisch Rolstoelvoetbal als Blindenvoetbal in Meierijstad.

Share

Artikel Interpunctie.nl

Investeren in anderen is eigenlijk ALTIJD wenselijk

Misschien denk je nu: waarom zou ik investeren in mijn ex-partner? Daar hoef ik toch niks meer mee??? Als je geen kinderen hebt, dan is het niet persé noodzakelijk, maar als je kinderen hebt móet je samen verder. Je blijft immers ouders. Kun je dan door een kleinigheidje de andere ouder milder stemmen dan heb je daar zelf vaak ook gemak van, maar het heeft zeker weerslag op je kinderen.

Nieuwe partners, elkaars kinderen, elkaars gezinnen

Maar ook als je een nieuwe partner hebt, die kinderen heeft, dan kun je misschien denken niets met de kinderen te maken te hebben, maar dat IS niet zo. Zelfs als ze volwassen zijn en zelf relaties hebben: je kunt er maar beter in investeren. Ook deze kinderen zouden beter kunnen investeren in de nieuwe partner van hun ouder: dat vertaalt zich in goede relaties.

Families

Zo zijn er ook hele families die niet investeren in elkaar. Zo gaan ze zelf nooit op bezoek bij een verjaardag en verwachten ze wel dat iedereen bij hen de vloer plat loopt. Natuurlijk kan het een keertje zo zijn dat je niet in de gelegenheid bent om iemand persoonlijk te komen feliciteren, maar als je jaar in jaar uit niets laat horen, moet je niet raar staan te kijken dat ze ook niet bij jou op de stoep staan.

Bedrijven

Maar ook in het bedrijfsleven is het zo. Ik hoorde van een kennis die i.v.m. overschakelen van computersystemen zich rot-gesjouwd had om alles goed te laten verlopen. Er waren desondanks toch grote problemen geweest, waardoor hij heel veel werk voor niks had gedaan. Hij werd door zijn baas en zijn oude baas thuis gebeld om hem een hart onder de riem te steken. Dat voelde voor hem als een grote beloning. Er werd in hem geïnvesteerd. Maar ook collega’s die nooit iets voor een ander doen zullen merken dat zij ook niet hoeven aankloppen bij de ander.

Afkopen of investeren?

Soms wordt er in jou geïnvesteerd op een manier die jou niet bevalt misschien. Ik hoorde van een dochter, die zich door haar vader verwaarloosd voelde dat hij iets voor haar wilde kopen. Ze werd er boos om en noemde het “afkopen”, en zo kun je het natuurlijk ook zien, maar misschien kan deze vader haar niet geven wat ze nodig heeft en wil hij op deze manier alsnog in haar investeren. Toen ik dat met haar besprak besefte ze dat het inderdaad zijn manier van investeren was en kon ze blij zijn met de investering, terwijl ze ook verdriet had omdat hij niet kon geven wat ze nodig had.

Kortom: het is altijd de moeite waard en het geeft ook nog eens een goed gevoel om te investeren.

Share

Sport Awards Meierijstad 2024

Sport Awards Meierijstad 2024
Stem op jouw favoriete sportvrijwilliger!

Dit jaar vindt de uitreiking van de Sport Awards plaats op vrijdag 7 juni, zaterdag 8 juni en zondag 9 juni. Tijdens een tour langs alle betrokken sportverenigingen, huldigen wethouder Sport, Johan van Gerwen en de voorzitter van de Sportraad, Ad van Acht alle sportkampioenen en sportvrijwilligers.

Stem van 21 mei tot en met 30 mei op jouw favoriete sportvrijwilliger! Er zijn maar liefst 20 sportvrijwilligers aangemeld. Zij ontvangen, als waardering voor hun inzet, allemaal een Sport Award. Het publiek bepaalt wie de publieksprijs voor de Sportvrijwilliger van 2023 krijgt. Vanaf 21 mei tot en met 30 mei kan iedereen stemmen op www.meierijstadbeweegt.nl/sportawards op de vrijwilliger van zijn of haar voorkeur!

Share

Jaarrekening 2023 gemeente Meierijstad laat positief resultaat zien

Jaarrekening 2023 gemeente Meierijstad laat positief resultaat zien

De gemeente maakt elk jaar een jaarrekening om te laten zien waaraan zij het afgelopen jaar geld heeft besteed. Wethouder van financiën Jan Goijaarts presenteerde 15 mei de jaarrekening aan de gemeenteraad. Het financieel resultaat over 2023 komt uit op € 10,3 miljoen. Tegenover het positieve resultaat van afgelopen jaar, staat financiële onzekerheid in de nabije toekomst omdat de inkomsten vanuit het Rijk vanaf 2025, zoals het er nu uitziet, sterk teruglopen.

Reserve voor de toekomst
De gemeente hield dus geld over ten opzichte van de begroting. Door o.a. geld van het Rijk waar vooraf geen rekening mee werd gehouden en een aantal gemeentelijke projecten dat nog niet (volledig) uitgevoerd kon worden. Een groot deel van het plusbedrag, ruim € 8,5 miljoen, wordt toegevoegd aan de algemene risicoreserve. Dit helpt de gemeente om in de toekomst risico’s op te vangen. De overige 1,8 miljoen neemt de gemeente op in de begroting 2024.

Onzekerheden
Wethouder Jan Goijaarts: “Er is de afgelopen jaar gelukkig weer veel moois bereikt, met en voor de inwoners van Meierijstad. Het positieve resultaat van de jaarrekening moet echter wel in perspectief worden bekeken. Er is op veel onderdelen nog onzekerheid. Het gebrek aan compensatie voor taken die het Rijk heeft overgedragen aan de gemeentes, brengt onzekerheid met zich mee. Zolang het kabinet niet met een passende oplossing komt voor de financiële problematiek, blijft die onzekerheid. Dit zal ook zichtbaar zijn in de kaderbrief die het college eind mei aan de raad aanbiedt.”

Het college van B&W heeft de jaarrekening goedgekeurd. De raad bespreekt de jaarstukken op 1 juli 2024. De jaarrekening is digitaal in te zien op https://meierijstad.jaarverslag-2023.nl.

Share

MCV Avondrit op donderdag 23 mei a.s.

Komende donderdag 23 mei, staat er bij motorclub MCV weer een mooie avondrit op het programma!

De route gaat richting Maren, waar we de dijk op gaan en slingeren naar Ravenstein voor onze koffiestop.

Hierna nog een klein stukje dijk en via De Kuilen bij Langenboom komen we weer terug bij café D’n Brouwer in Mariaheide (totaal 108 km).

Wil je een keer met ons meerijden? Stuur dan een email naar info@motorclubveghel.nl. We zullen je de route alvast digitaal doorsturen.

Café D’n Brouwer is vanaf 18:30 open voor koffie en we vertrekken om ca. 19:00 uur. Het adres is Dobbelsteenplein 1 in Mariaheide.

 

Share
1 2 3 450