Motorclub Veghel rijdt naar de Maasduinen en de Peel

Op zondag 2 april rijdt motorclub MCV de 2e rit van het motorseizoen. Op deze dag gaan we richting Nationaal Park de Maasduinen, en De Peel.

Onze lunchstop is net buiten Kronenberg. En na 200 km sluiten we de rit af bij café D’n Brouwer in Mariaheide.

Wil je een keer met ons meerijden? Stuur dan een email naar info@motorclubveghel.nl. We zullen je de route alvast digitaal doorsturen.

Café D’n Brouwer is vanaf 9:30 open voor koffie en we vertrekken om ca. 10:00 uur. Het adres is Dobbelsteenplein 1 in Mariaheide.

Share

Column

Een ouwe chagrijnige vent

Het stel had een behoorlijk leeftijdsverschil. De vriend van mevrouw was 12 jaar ouder dan zij, zijn kinderen woonden inmiddels allebei zelfstandig. Zij had nog kleine kinderen (2, 4 en 7 jaar). Zeker etenstijd kan met kleine kinderen ingewikkeld zijn. De een stoot zijn beker om, de ander laat een mes vallen, weer een ander zit te draaien op de stoel of te tikken met zijn vork.

Kleintjes geeft gedoe aan tafel

Hij was al lang uit de kleine kinderen en was dit niet meer gewend. Hij kon zich niet herinneren dat het ooit zo rumoerig was geweest bij hem, toen de kinderen nog klein waren. Maar van je eigen kinderen kun je sowieso ook meer hebben. Mevrouw voelde duidelijk dat hij zich soms irriteerde aan het gedoe aan tafel.

Zelf opvoeden?

In het begin had hij geprobeerd de kinderen van haar alsnog op te voeden: zit stil, niet tikken met je vork, kijk uit voor je volle beker, etc. Maar hij was daarmee opgehouden, omdat het niet hielp en hij de boze blikken van zijn vriendin zag. Och, ik sta daar wel boven, ik pas me wel aan, dacht hij.

Er boven staan

Alleen als hij een lastige dag achter de rug had, viel het hem toch zwaar om “erboven” te staan. Dan kón hij het niet laten om opmerkingen te maken over het gedoe aan tafel. De kinderen voelden de spanning duidelijk aan en de middelste begon hem uit te dagen. En dan werd er strijd gevoerd aan tafel…..

Als er strijd ontstond aan tafel tussen hem en het middelste kind, dan koos mevrouw “uiteraard” partij voor haar kind. Dan werd de situatie nog ijziger.

Chagrijnige ouwe vent

Toen ik probeerde om een oplossing te bedenken voor deze uitdaging, wilde hij er niet van weten. “Ik voel me dan echt een chagrijnige ouwe vent” zei hij. Hij wilde niet dat er rekening mee werd gehouden. Nadat ik uitlegde dat er wél rekening gehouden moest worden met zijn gevoelens, begreep hij dat dit niet betekent dat hij altijd met zachte handschoenen moet worden aangepakt, maar dat er wél aandacht moest zijn voor datgene waar hij last van had.

Aandacht

Mannen vinden vaak dat ze geen aandacht nodig hebben. Geen aandacht krijgen betekent echter genegeerd worden (en dat willen ze tenslotte ook weer niet). Deze aandacht voor hem was even hard nodig als de aandacht voor haar wensen.

Share

Bedrijventerreinen Schijndel ontvangen certificaat keurmerk veilig ondernemen

BEDRIJVENTERREINEN DUIN EN ROOISEHEIDE IN SCHIJNDEL ONTVANGEN
CERTIFICAAT KEURMERK VEILIG ONDERNEMEN

Woensdag 22 maart is het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen Duin en Rooiseheide in Schijndel uitgereikt door wethouder Jan Goijaarts aan de leden van de werkgroep. In februari 2023 heeft de werkgroep succesvol de audit hercertificering KVO Continu Samenwerken doorlopen. De werkgroep bestaat uit ondernemers van de bedrijventerreinen, politie, brandweer, beveiliging, Vitaal Bedrijvig Veghel en gemeente. De bedrijventerreinen in Schijndel zijn al sinds 2017 gecertificeerd. Tijdens de uitreiking heeft Jan Goijaarts de werkgroepleden bedankt voor hun inzet.

Jan Goijaarts: ”Samenwerking is een must, zeker op het gebied van veiligheid. Door de inzet van de werkgroep kunnen we zeggen dat we mooie, schone en veilige bedrijventerreinen hebben. En daar mogen we trots op zijn!”
In de KVO-werkgroep worden onder andere afspraken gemaakt om overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer op het bedrijventerrein aan te pakken. Door een nauwe samenwerking tussen de partners worden positieve resultaten gehaald op het gebied van schoon, heel & veilig. Nadat het Keurmerk Veilig Ondernemen voor een bedrijventerreinen is behaald, kan door deelnemende bedrijven bij diverse verzekeraars een korting worden verkregen op de verzekeringen voor gebouwen en bedrijfsmiddelen (inventaris en voorraad).

Share

Stolen Moments in De Afzakkerij

Back to the roarings Sixties met Stolen Moments

VEGHEL- Elke zondagmiddag kan men genieten van livemuziek in cultuurcafé De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. Komende zondag, 26 maart is er om 15.00 uur een optreden van de onvervalste rhythm & bluesband Stolen Moments. Zij spelen en zingen bekende en minder bekende rhythm & bluesnummers uit de ‘roaring sixties’ van o.a. Joe Henry, Rolling Stones, Chuck Berry, JJ Cale en John Mayall. De toegang tot het optreden is gratis.

Stolen Moments is een rhythm & bluesband uit Gemert/Veghel. Na veel vallen, opstaan, audities en weer doorgaan, hebben ze uiteindelijk hun vaste bezetting gevonden. Jong en oud verstaan elkaar goed en deze combinatie pakt wonderwel heel goed uit. Zij vinden het geweldig om bekende, maar ook de wat minder bekende nummers te spelen, waar ze veel voeling mee hebben zoals b.v. Faraway eyes, It’s not easy (Stones), Jigsaw puzzle blues (Fleetwood Mac). Ook de afwisseling in stevig en meer ingetogen repertoire, spreekt hen erg aan. Repeteren doen ze ook op de Noordkade, dat inmiddels een echte ‘thuishaven’ is voor de bandleden.

Onze Joost
Bassist Joost van der Hagen heeft driekwart van zijn leven in bands gespeeld, zoals Hey Joost! (hoe toepasselijk), Space Cowboys (nee, geen Steve Miller coverband) en Jarvis Perception. Het laatste kwart is voor Stolen Moments. Vrijwel elke zondagmiddag zit hij normaliter achter de knoppen van het mengpaneel van de Afzakkerij, waarbij hij het geluid regelt van de vele honderden verschillende bands die in de afgelopen tien jaar op het podium stonden. Ook de programmering is al die jaren op de Noordkade in zijn handen en zelfs nog ver daarvoor. Zondag staat hij voor de verandering zelf eens op het podium met zijn muziekmaten.

Share

Bierkadefestival

Beleef het Bierkadefestival op de Noordkade

Op zondag 26 maart 2023 is de Koekbouw op de Noordkade in Veghel het ‘walhalla’ voor alle echte bierliefhebbers. Hier vind je een 60 meter lange toog en een aanbod van meer dan 120 ambachtelijke bieren. Regionale, landelijke en buitenlandse speciaal bier brouwerijen komen deze dag samen. Waaronder een flink aantal exclusieve bieren die een echt bierhart sneller doet laten kloppen. Daarnaast biedt het Bierkade festival een gevarieerd programma aan met heerlijke live muziek en lekkere bierbites. Dat wil je niet missen! Een ticket is inclusief servicekosten, een exclusief Bierkade 2023 proefglas (ondertussen een echt collector’s item) en twee munten voor speciaalbieren naar keuze.

Ook bij deze editie van het Bierkadefestival is er weer keur aan speciaalbier brouwers aanwezig uit het topsegment. Daaronder aansprekende namen als Brouwerij De Klep, De Molen, Eeuwig Zonde, Stone en Brewdog maar ook onze ‘eigen’ De Vleeghel en Sint Servattumus zijn van de partij. Natuurlijk ontbreekt de Noordkade bierspeciaalzaak Hello Bier niet in de uitgebreide line-up met een speciale selectie stout, IPA en Triple bieren. Dat smaakt naar meer.

Muziekprogramma

En wat is nou lekker bier en gezelligheid zonder muziek? Daarvoor is het podium deze middag voor achtereenvolgens ‘Duende’ een akoestisch Gypsy Jazz Trio. Het repertoire is een bloemlezing van gypsy jazz favorieten uit het oeuvre van Django Reinhardt & the Hot Club de France aangevuld met swing en latin jazz standards. Daarna is het Steve Leon & The Accusations is een door country/folk beïnvloede indieband uit Antwerpen, België. Het geluid van de band kan het best worden omschreven als indie/punky popsongs. Tenslotte is het nog de beurt aan het Somethinski Trio, een project van de zanger, componist en multi-instrumentalist Nikodem Soszyński, onder meer bekend van de band Freeborn Brothers. Ze maken Poolse volksmuziek met een modern tintje.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop https://www.bierkadefestival.nl/

 

Share

Jarig 1 Ander Festival presenteert internationaal programma

Headliner op de zaterdagavond: Sindicato Sonico

Jarig 1 Ander Festival presenteert internationaal programma met Fiesta Latina en World Grooves

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt in het Schijndels Kloosterpark het gratis toegankelijke 1 Ander Festival plaats. Het festival bestaat dit jaar 30 jaar en dat is reden genoeg voor een mooi feestje; met een ware Fiesta Latina op de zaterdag en veel World Grooves op de zondag.

Op zaterdag gaat het terrein dus al om 15.00 uur open. Op deze dag is het Fiesta Latina. De middag wordt geopend met een uniek concert van pianist Mike del Ferro en trompettist Harm van Oss. Later in de middag brengt Chica Chica muziek die klinkt als de exotische soundtrack van een 70’s roadmovie. Om 18.30 uur verzorgt Eddy Takaria een openbare Salsa dansworkshop. Deze workshop vormt de opmaat naar een heerlijke Latino dansavond. La Pandilla brengt salsa en bachata. De band Son de Aqui mengt traditionele klanken uit Mexico, Colombia en Cuba met urban invloeden als reggae en hiphop. Headliner op de zaterdag is Sindicato Sonico uit Antwerpen. Deze ultieme fiesta band met muzikanten uit Mexico, Bolivia, Chili, Colombia en Cuba, mengt traditionele ritmes als mariachi, cumbia en salsa met funk, ska en rock. Latino DJ’s op de zaterdag Guillermo Reinaldo en Palo Santo Discos garanderen dat er tot in de kleine uurtjes kan worden door gedanst. 

Op zondag gaan om 13.00 uur de poorten open. Dit is de dag waarbij World Grooves uit alle windstreken samenkomen. Mariachi Los Tarascos brengt de Mexicaanse cultuur op traditionele wijze, met een eigenwijs sausje, en in vol ornaat. FaKruTu Dakar Edition mixt Senegalese percussie en songs met eclectische & elektrische grooves. Kolonel Djafaar is het Belgische antwoord op Jungle by Night. Met maar liefst vier saxofonisten geeft deze brass band een heel eigen interpretatie van Afrobeat en Ethio-jazz. De Ghanese Kay Slice mixt soulful hiphop, geïnspireerd door acts als Anderson Paak en The Roots, met afrobeat geïnspireerd door artiesten als Ebo Taylor en Fela Kuti. Afsluiter van het festival is MAURINO. Zijn repertoire is dansbaar, rauw en persoonlijk, een unieke ‘Future Latin’ sound van reggae drums, jazzy piano en dikke baslijn. World Groove DJ op de zondag is Solo Moderna.

Naast alle muziek is er op het festival ook volop ruimte voor straattheater, dans, poetry, kunst, een kinderplein, het Phoenix Cultuurplein, het Plein van de Toekomst, foodtrucks en een feel good markt. Daarbij wil het 1 Ander Festival ook een statement maken en aandacht geven aan de thema’s tolerantie, vrijheid en duurzaamheid. Meer informatie kunt u vinden op de website www.1anderfestival.nl . Op deze site is ook de laatste informatie te vinden over het programma.

Share

www.meierijstadbeweegt.nl

WWW.MEIERIJSTADBEWEEGT.NL BIEDT TOTAALOVERZICHT SPORT EN BEWEGEN IN MEIERIJSTAD

Op www.meierijstadbeweegt.nl is vanaf vandaag alles op het gebied van sporten en bewegen in Meierijstad te vinden. De afgelopen maanden is de website, samen met de input van sportverenigingen, gemaakt tot een centrale plek voor sport- en beweegmogelijkheden in Meierijstad.

Wethouder sport, Johan van Gerwen gaf daarvoor symbolisch het startsein, zie
https://youtu.be/BbxP8oZ-Tko

Alles over sporten en bewegen
Op de website is onder andere informatie te vinden over:
• sportaanbieders
• sportplekken in de buurt
• huren van een sportzaal
• sportcoaches
• Uniek sporten
• Beweeg- en leefstijlprogramma’s
• Bewegen in de openbare ruimte
• Entreetickets zwembaden
• Cursusaanbod sportvrijwilligers

Wethouder Johan van Gerwen: “Met deze complete website brengen we sportvraag en
sportaanbod op een gebruiksvriendelijke manier bij elkaar. Door een goed overzicht te bieden, in combinatie met achtergrondverhalen, willen we inwoners stimuleren om te gaan én te blijven sporten en bewegen.”

Share

Landelijke Opschoondag Keldonk

Landelijke Opschoondag – Geen zwerfafval in Keldonk maar komborden staan er weer fraai gepoetst bij.

Zaterdag 18 maart 2023 was het Landelijke Opschoondag. In Keldonk zijn wekelijks dorpelingen actief om tijdens hun wandeling zwerfafval op te ruimen. Een speciale dag om vrijwilligers op te roepen zwerfafval op te halen is dus in het dorp niet nodig.

Vrijwilligers van de Vrijwilligerscentrale Keldonk gingen daarom aan de slag met water, bezem en poetsdoeken (en soms wat extra’s om stickers te verwijderen) om de kom- en evenementenborden er weer spik en span uit te laten zien. 

Share

Column

Ruzies zijn erfelijk.

In sommige families zijn ruzies aan de orde van de dag. Heeft de één geen conflict, dan maakt de ander er een. Vaak is ook bij een van de ouders (of bij beide ouders) sprake van dezelfde ruzieachtige sfeer. Oma had bv. ook altijd ruzie met een van je tantes, of met een oom.

Herhalingen

Natuurlijk zijn er in elke familie wel eens problemen, maar meestal praat men het uit, of gaat het op een andere manier weer over. En meestal duurt dat niet zo lang. Als je opgroeit in een gezin waar nogal eens conflicten zijn dan word je daar vaak een angstig mens van. Je  leert er meestal niet veel goeds. Vaak blijf je hangen in de conflicten, juist omdát je er zo bang voor bent.

Wat je leert

Als je in conflictsituaties opgroeit dan leer je het conflict.  Je leert vechten. Je zou willen dat je meer van de oplossingen leert, maar vaak is dat niet het geval. Uiteindelijk kun je er wel veel van leren, maar dan is het belangrijk om (zónder schuldgevoel) te leren kijken naar je eigen aandeel. En omdat je geleerd hebt te verdedigen, is dat hetgeen wat je doet. Je omringt je met mensen die zeggen: het ligt niet aan jou. Dat is veilig. Toch zit in elk conflict wel een eigen aandeel. Ook als men zegt: het lag echt niet aan mij.

Van de regen in de drup

Soms lijkt het alsof men graag conflicten heeft in dergelijke families. Ik hoor wel eens dat men soms uit een familieapp stapt (of eruit gegooid wordt). En dan krijgt men al snel coalitievorming. Er ontstaan kampen. Dat is het begin van grote familievetes.

Niemand wil het

De meeste ruzies zijn echt niet gewild, ook al lijkt een andere partij nóg zo onredelijk. Voor die andere partij is er echt iets wat hem/haar niet bevalt. Als men beter naar zijn eigen aandeel kijkt en de verantwoordelijkheid ervoor naar zich toetrekt, dan zouden er minder ruzies zijn.

En:  luisteren zonder klaar te zitten met een tegen-antwoord. Geen schaakspel waarbij je vooruitdenkt: ik ga dadelijk dát zeggen, maar echt luisteren en je inleven in datgene wat de ander zegt, niet terug meppen, ook al is dat nog zo verleidelijk.

Share

Meierijstad On Stage succesvol verlopen.

Meierijstad On Stage succesvol verlopen.

Met de Doe Dag op donderdag 16 maart is de editie 2023 van Meierijstad On Stage succesvol afgerond. De leerlingen van het Fioretti College en het Elde College en de ruim 250 beroepsbeoefenaren uit zo’n 100 bedrijven in de regio kijken met plezier en voldoening terug op een geslaagd Beroepenfeest en een interessante Doe Dag. Dat blijkt uit de vele positieve reacties.

Alweer twee weken geleden verzamelen zich 900 leerlingen in drie rondes in de Koekbouw op de Noordkade in Veghel. Met opzwepende muziek worden zij enthousiast ontvangen over de rode loper door de aanwezige beroepsbeoefenaren. Wethouder Johan van Gerwen opent het Beroepenfeest met een slag op de gong. Hij benadrukt het belang van een goede oriëntatie op de talloze mogelijkheden wat betreft opleidingen en beroepen na het vmbo. Meer dan ooit hebben de leerlingen een gouden toekomst voor zich. Er is veel werk in praktisch alle sectoren van de arbeidsmarkt, ook in Meierijstad.

De leerlingen knopen vervolgens gesprekken aan met de beroepsbeoefenaren en zijn hierop voorbereid door de mentoren in de school. De opdracht is om twee afspraken te maken voor de Doe Dag van 16 maart en dat lukt, mede dankzij het grote en brede aanbod van beroepen.

Op de Doe Dag bezoeken alle leerlingen twee bedrijven of instellingen en lopen een dagdeel mee met een beroepsbeoefenaar. Hiermee krijgen ze een eerlijk en concreet beeld van het beroep en dat helpt bij het maken van keuzes in de school. Hoe waardevol de Doe Dag is, blijkt uit de talloze reacties.  Een leerling schrijft “bedankt voor de leuke dag en ik hoop dat we elkaar nog vaker gaan zien” en vanuit een bedrijf is de reactie “bedankt leerlingen voor het keihard aan de weg timmeren, wie weet zien we een aantal van jullie voor een vervolgstage of eerste baan’.

De organisatie en alle deelnemers kijken terug op een succesvolle editie van Meierijstad On Stage. Inmiddels hebben de eerste bedrijven en instellingen zich alweer gemeld voor de 5e editie!

 Waarom On Stage?

Kiezen op jonge leeftijd is best lastig en je kunt daarom het beste zoveel mogelijk informatie verzamelen. Informatie van de mensen die het vak uitoefenen is heel waardevol. Een goede keuze biedt toekomstperspectief en kan jongeren motiveren. Zin hebben in een vak, uitkijken naar een vakopleiding kan vroegtijdige uitval, teleurstelling en demotivering van leerlingen in het mbo helpen voorkomen. Vmbo-ers doen ertoe en daarom investeren we met z’n allen in hun toekomstdromen. Zij zijn straks de handjes aan ons bed,  de kanjers van kantoor en winkel, de handige monteur die ons weer komt redden, of een toekomstige Award-winnaar. Jongeren hebben ambities en dromen. Realiteitszin mag niet leiden tot ontmoediging. Wel tot: laten we kijken hoever we samen komen en wat zijn eventuele passende, leuke en zinvolle alternatieven. Voor meer informatie over Meierijstad On Stage, stuur een bericht naar mail@meierijstadonstage.nl

Share

Wethouder opent schoolbibliotheek OBS De Tuimelaar

Wethouder opent schoolbibliotheek OBS De Tuimelaar

Op woensdagochtend 23 maart opent wethouder Menno Roozendaal de nieuwe schoolbibliotheek op OBS De Tuimelaar in Veghel. De afgelopen weken is er door leerkrachten, ouders en bibliotheekmedewerkers hard gewerkt om alles op de juiste plek te krijgen.
De nieuwe schoolbibliotheek op OBS De Tuimelaar heeft een centrale plaats binnen de school gekregen. Leesconsulent Cindy van de Loop is vanuit de Bibliotheek tweewekelijks op de school aanwezig. Niet alleen om te zorgen voor de honderden nieuwe boeken die nu in de kasten staan te pronken, maar ook om kinderen, ouders en leerkrachten te inspireren.
De samenwerking tussen de Bibliotheek Meierijstad en OBS De Tuimelaar past binnen het landelijke concept De Bibliotheek op school. Daarbij slaan bibliotheken en scholen de handen ineen om te werken aan een betere leescultuur en meer leesplezier bij kinderen.

Share

Eerste Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Marius Strijbosch

Eerste Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Marius Strijbosch

Gemeente Meierijstad beloont vanaf dit jaar inwoners en organisaties, die zich op inzetten voor het behoud van het erfgoed en monumenten in de gemeente, met een zogenaamde Erfgoedpluim.Wethouder Johan van Gerwen reikte gisteravond de eerste Erfgoedpluim Meierijstad uit aan Marius Strijbosch. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring ‘Erthepe’.

Unanieme ondersteuning
De pluim is een waardering voor personen en/of organisaties die zich inzetten voor het behoud en herstel van het waardevolle materieel en immaterieel erfgoed binnen Meierijstad. Een omschrijving die van toepassing is op de heer Strijbosch. ‘Erthepe’ maakte, onder zijn voorzitterschap, een grote groei door. Ook zijn de afgelopen jaren, onder zijn voorzitterschap, een groot aantal projecten in Erp gerealiseerd. Daarnaast heeft de heer Strijbosch een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming en het functioneren van het Platform Erfgoed Meierijstad en is hij vanaf 1994 tot 2023 lid geweest van de gemeentelijk Monumentencommissie. Gezien de uitzonderlijke verdiensten van Marius Strijbosch voor het behoud en de ontwikkeling van erfgoed van Meierijstad en heemkunde van Erp in het bijzonder, ondersteunde de adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad de
voordracht van de heer Strijbosch unaniem.

Keramisch kunstwerk
De Erfgoedpluim Meierijstad is een kunstwerk in de vorm van een schaal van gegoten aardewerk. Het kunstwerk is speciaal ontworpen voor Meierijstad door keramist Olav Slingerland, met medewerking van de vrijwilligers van de Fabriekswinkel op de Noordkade. Zijn werk werd o.a. getoond in het CODA museum in Apeldoorn, Museum Princessehof in Leeuwarden en keramiekmuseum de Tiendschuur in Tegelen. Het reliëf in de schaal is ontstaan door de mal handmatig te bewerken. De lijnen vormen een gestileerde pluim. Het instellen van de Erfgoedpluim was het resultaat van een motie die vorig jaar unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie.

Ook nomineren?
De Gemeente Meierijstad roept haar inwoners op om personen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het behoud van erfgoed, voor te dragen voor een Erfgoedpluim. Iedereen kan projecten of personen voordragen. Meer informatie over het nomineren voor de Erfgoedpluim en de bijbehorende voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Meierijstad, zie
https://www.meierijstad.nl/Nieuws/2022/Oktober/Gemeente_Meierijstad_reikt_Erfgoedpluim_uit

 

Share
1 2 3 417