Bidprentjes op verzamelbeurs

Verzameling bidprentjes op de verzamelaarsbeurs te Veghel.

Zondag 15 oktober houdt Stichting Verzamelbeurs Veghel een verzamelaarsbeurs met een expositie bidprentjes in Wijkgebouw “De Golfstroom” gelegen aan de Witte de Withstraat 24 te Veghel-Zuid. Om half tien tot half één zijn de deuren geopend voor het publiek.

Op deze verzamelaarsbeurs is ook weer een expositie te bezichtigen. Dit keer exposeren de 46-jarige Anke den Brok, die oorspronkelijk uit Venray komt, samen met haar zus hun verzameling bidprentjes. In 2011 heeft hun vader, een verwoed verzamelaar van devotionalia een prachtige verzameling aan devotieprentjes (o.a. communieprentjes, professieprentjes en vooral bidprentjes) aan hun en hun broer nagelaten. Anke was nooit geïnteresseerd in haar vaders verzameling, echter, toen ze de devotieprentjes onder ogen kreeg was ze enorm onder de indruk. Zo vond ze prentjes van jong gestorven soldaten, gestorven aan het front gedurende de tweede wereldoorlog op Java . Of het droevige prentje van een 16 jarig meisje dat veel te vroeg aan een ziekte was gestorven in 1918. Helaas was Anke’s vader er toen niet meer om meer over zijn verzameling te kunnen vertellen. Het laten maken van een devotieprentje  is een katholiek gebruik Het oudste bidprentje in haar bezit is een met de hand getekend en ingekleurd prentje uit de late 18e eeuw. Een exclusief exemplaar.  Rond 1850 werden de bidprentjes nog op perkament afgedrukt, dat veranderde eind 1800 in papier. Eerst nog met een prachtig gekartelde en versierde rand, later verdween deze rand.  De voorstelling op de voorkant van het bidprentje heeft in de loop der jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De bidprentjes van de achttiende en negentiende eeuw werden vooral nog versierd met christelijke symbolen en zelfs doodshoofden. De laatste decennia is de uitgebreide christelijke symboliek is meestal gereduceerd tot een eenvoudig kruisje. Tegenwoordig zien we niet vaak meer de religieuze afbeelding op de voorkant. Het prentje wordt heden ten dage gepersonaliseerd door bijvoorbeeld een idyllisch landschap of een foto van de overledene.

Het twee meest waardevolle devotieprentjes blijven voor Anke natuurlijk de twee bidprentje van haar eigen ouders, die enkele jaren geleden kort na elkaar zijn overleden. Omdat ze enorm trots is op haar ouders en op alles wat zij haar hebben geleerd en nagelaten, willen Anke en haar zus graag de mooie verzameling tonen op de verzamelbeurs te Veghel.

Is uw interesse gewekt of heeft u nog iets aan de verzameling van Anke en Lenneke toe te voegen dan bent u van harte welkom op de verzamelaarsbeurs van 15 oktober in de Golfstroom.

Dinsdag 3 oktober ging de Rabo Clubkascampagne van start. Leden van Rabobank Uden-Veghel kunnen dan stemmen tot en met maandag 16 oktober en mogen dan vijf stemmen uitbrengen waarvan twee stemmen op Stichting Verzamelbeurs Veghel. Het zou fantastisch zijn, wanneer u op Stichting Verzamelbeurs Veghel wil stemmen en onze bijdrage via de Rabo Clubklascampagne wil steunen.

Bekijk ook eens onze website www.verzamelbeursveghel.nl
Voor inlichtingen Marcel Bosch tel./fax 0413 – 367786 of E-mail verzamelbeursveghel@onsbrabantnet.nl

0

 

FacebookTwitterGoogle+Delen