Geen klus te klein

Klussendienst van ONS welzijn, geen klus te klein

De Klussendienst van ONS welzijn in de regio Boekel, Uden, Veghel, Erp, Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Sint-Oedenrode komt op afspraak klusjes doen waarvoor je een commercieel bedrijf niet kunt laten komen. De vrijwillige klussenmannen werken meestal voor mensen van 55 jaar en ouder en voor mensen met een beperking. Klussen voor de Klussendienst van ONS welzijn moeten binnen twee uur te maken zijn. Door gebruik te maken van de klussendienst kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen en zelf de regie voeren. Bovendien worden mantelzorgers erdoor ontlast. Wie de Klussendienst laat komen, betaalt behalve de materiaalkosten € 7 voor het eerste half uur en daarna € 3,50 per kwartier. Een afspraak maken kan telefonisch bij Ons welzijn, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088-3742525. Een klus aanmelden kan ook via het e-mailadres klussendienst@ons-welzijn.nl.

Flauwekul
De coördinatie van de klussendienst in de genoemde regio is bij ONS welzijn in handen van Thijs Braam. “We hebben het wel eens meegemaakt, dat iemand belde omdat er een lamp in de hal kapot was”, vertelt hij. “En die man hebben wij geholpen. Veel mensen vinden dat in eerste instantie flauwekul. Maar als je uitlegt dat die man zelf niet op een trap durft te klimmen en met zijn slechte ogen via de hal naar de wc en naar boven moet, dan snappen de mensen wel waarom wij dat doen,” vervolgt Thijs Braam enthousiast zijn verhaal. Hij heeft die man trouwens wel geadviseerd meteen ook enkele andere klusjes te laten doen, waardoor nu een piepende deur gesmeerd loopt en de klink van de achterdeur weer vast zit. Alle drie de klusjes konden binnen een half uur gedaan worden, waardoor de man toch maar € 7 hoefde te betalen, plus een nieuwe lamp. “Ja, zeven euro om alleen een lamp in te draaien vinden wij ook veel,” zegt Thijs Braam, “en voor dat geld kun je een half uur over de Klussendienst beschikken.”

De Klussendienst doet trouwens geen werkzaamheden aan de computer, want dat is een vak apart. Maar verder kunnen ze vrijwel elke reparatie in huis verrichten.

CV-ketel bijvullen
De klussenbonnen laten zien welke klussen de klussenmannen in de afgelopen maand gedaan hebben. Al snel wordt duidelijk hoe veelzijdig zij zijn. “Het zijn handige vrijwilligers, die veel zelf klussen,” legt Thijs Braam uit, “en ze hebben veel geduld.” Lampen vervangen en nieuwe lampen ophangen komt nogal eens voor, zowel binnen als buiten. Eigenlijk zijn de klussenmannen vrij vaak met stopcontacten, snoeren en lampen in de weer. Regelmatig staan ze op de ladder om dakgoten schoon te maken. Ook kranen moeten nogal eens gerepareerd of vervangen worden. In badkamers zijn randen afgekit, douchestangen opgehangen, doucheschermen geplaatst en een douchekrukje en handgrepen gemonteerd. Voor het boren van een paar gaatjes, het monteren van een bureaustoel of het ophangen van een schilderijtje draaien de klussenmannen hun hand niet om. En natuurlijk ontbreekt het bijvullen van de cv-ketel niet in het lijstje.

0

Klussenman Ger Koelman heeft net een nieuwe lamp opgehangen
(foto Michel Schamp)

FacebookTwitterGoogle+Delen