Herdenking Operatie Market Garden 2019

College omarmt 75-jarige herdenking Operatie Market Garden

Het geallieerdenoffensief Operatie Market Garden (OMG) wordt opnieuw groots herdacht. In de week van 14 tot en met 21 september 2019 zijn in Meierijstad diverse activiteiten die eraan herinneren dat Operatie Market Garden dan 75 jaar geleden is. Zo wordt in Veghel opnieuw een Basecamp ingericht. In september 2014 werd flink uitgepakt rond de 70-jarige herdenking van OMG. De Stichting Operation Market Garden wil in 2019 opnieuw een groots herdenkingsevenement organiseren.

Net als in 2014 wordt OMG in 2019 een mix van historische voertuigen, festiviteiten en ondersteuning bij herdenkingen. Zo op gaat op zaterdag 14 september 2019 een historische colonne door Sint Oedenrode en Veghel op weg naar het Basecamp in Veghel.

Dezelfde colonne komt op zondag 22 september 2019 door Veghel en Mariaheide op weg naar Gelderland. In 2014 trok de colonne van historische voertuigen langs de 140 kilometer lange route honderdduizenden bezoekers.

Het grondgebied van Meierijstad was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke locatie tijdens Operatie Market Garden. Daarnaast ligt Meierijstad precies in het midden van de route tussen Leopoldsburg in België en Arnhem.

Voor de realisatie van OMG2019 is een masterplan geschreven waarin voor Meierijstad een belangrijke rol is weggelegd. De drie belangrijkste punten uit het plan zijn: 1. De historische route Leopoldsburg – Veghel incl. defilé in Veghel (14 sept. 2019); 2. De historische route Veghel – Arnhem (22 sept. 2019); 3. Het Basecamp in Veghel (15 t/m 21 sept. 2019).

In 2014 ondersteunde de toenmalige gemeente Veghel de Stichting Operation Market door een perceel beschikbaar te stellen voor het Basecamp. Ook in 2019 kan de stichting Operation Market Garden rekenen op ondersteuning.

Het college van de gemeente Meierijstad stelt opnieuw een perceel beschikbaar voor het inrichten van het Basecamp en kent een eenmalige subsidie van 15.000 euro toe.

FacebookTwitterGoogle+Delen