Startschot klinkt voor PieterBrueghelHuis

Grandioze opening en drukbezochte open dag

VEGHEL | Het PieterBrueghelHuis-team kijkt terug op een fantastisch weekend. Na twee jaar werken is ‘het huis met aandacht voor geluk’ nu daadwerkelijk een feit!

Meer dan 900 mensen bezochten het PieterBrueghelHuis om de opening (vrijdag 19 mei) mee te vieren en de open dag (zaterdag 20 mei) te bezoeken.

‘I have a dream’
Tijdens de opening sprak cabaretier Mark van de Veerdonk het ‘Brueghelminnende’ publiek toe met de woorden ‘I have a dream’, refererend aan Martin Luther Kings droom die, in tegenstelling tot de Veghelse, niét uitkwam. Met een brede grijns voegde hij er op zijn karakteristieke wijze aan toe: “Ik heb iets met de doelgroep van het PieterBrueghelHuis. Dit is een ontmoetingsplek waar beperkingen verdwijnen, dus ja, ik voel me hier op mijn plek. Ook al kom ik nota bene uit het Ujese!”

Ambassadeurs
Voorzitter Fer van Campen nam daarna in vogelvlucht de afgelopen twee jaar door, waarin het PBH vorm kreeg. Hij eindigde met woorden over maatschappelijk draagvlak. “Daar moeten we hard aan blijven werken. Laten we hier allemaal straks vertrekken als ambassadeurs van het PieterbrueghelHuis.”

Ontroerend lied
Kleinkunstartiest Kiki Schippers zong vervolgens alle gasten stil met het ontroerende PieterBrueghelHuis-lied. Met een kunstwerk, bestaande uit vijf gesmede geluksklavers, werd de officiële openingshandeling uitgevoerd. Vijf betrokkenen klikten ieder een koperen huis op de klavers, die het ‘nieuwe thuis’ symboliseren.

Gelukstaart
Met een gezamenlijke proost en het aansnijden van de grote geluksklavertaart werd het officiële gedeelte afgesloten. De bezoekers bezichtigden vervolgens het gebouw. Marie-José van der Zee (voorzitter van de voormalige stichting Vrienden van PieterBrueghel) schonk het PieterBrueghelHuis nog een cheque van € 2500 en de gemeente Meierijstad volgde met een bedrag van € 1000!

Drukke open dag
De open dag op zaterdag kende een grote toeloop. Wethouder Eus Witlox opende een fototentoonstelling met foto’s van 16 fotografen van vijf fotoclubs uit Meierijstad. Zij brengen op hun foto’s mensen na de diagnose dementie op een bijzondere manier in beeld. De expositie is een initiatief van de stuurgroep Dementievriendelijk Meierijstad. Geportretteerden en hun fotografen liepen trots rond.

Metamorfose
De metamorfose die het gebouw heeft ondergaan, oogstte veel waardering. “Het is zo licht” en “Wat is het sfeervol”, waren veelgehoorde reacties. In het gebouw vonden de hele dag diverse activiteiten plaats, die al een vooruitblik gaven op enkele toekomstige activiteiten. In de huiskamer werd bijvoorbeeld gebiljart en verschillende bezoekers pakten even een brei- of haakwerk ter hand. Ook werd er spontaan gedanst en gezongen op live muziek.

Handen uit de mouwen
In het restaurant waren verschillende instellingen vertegenwoordigd, waaronder Ons Welzijn, om de bezoekers informatie te verschaffen. En terwijl de geur van versgebakken cupcakes zich verspreidde, zat de groep Bijzonder Ontmoeten het atelier met hun mantelzorgers te schilderen. In de werkplaats werden de handen uit de mouwen gestoken en twee TU-studenten presenteerden hun social design concept Slow-Motion.

Zon op het terras
In de tuinkamer ervoeren bezoekers hoe de activiteit Dance for Health mobiliteit vergroot: heel geschikt voor mensen met bijvoorbeeld Parkinson of reuma. Buiten zaten verschillende gasten heerlijk op het terras met een bakje koffie te genieten van de zon, met uitzicht op moestuin en de zojuist aangelegde jeu-de-boulesbaan.

Zorgen voor aandacht
Het  PieterbrueghelHuis wordt een huis waar men samen aan de slag gaat, afgestemd op ieders mogelijkheden. Het biedt geen eerstelijns zorg, maar wel ‘zorgen voor aandacht’. Op de vraag: ‘kan ik hier zomaar binnenlopen’ werd veelvuldig bevestigend geantwoord. Het PBH is een plek met de mogelijkheden om ieders kwaliteiten in te zetten en waar bezoekers worden geïnformeerd, ondersteund, geïnspireerd en uitgedaagd. Het PieterBrueghelHuis is een plek waar alles mag en kan zijn.

Na een lange dag was er een speciaal feest georganiseerd voor alle vrijwilligers, die aan dit eerste succes hebben bijgedragen.

De foto-expositie ‘Inzoomen op het leven van mensen met dementie’ is tot en met 10 juni te bekijken. Bezoekers kunnen iedere werkdag van 14.00 tot 16.00 uur terecht (op zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur). Het PieterBrueghelHuis is goed te bereiken. Zo stopt buslijn 158 recht voor de deur. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.
 Stichting PieterBrueghelHuis wordt gesteund door het  Oranjefonds.

0 (4)

Share