Wegwijs in een woud van regelingen

Wegwijs in een woud van regelingen en hulp

Mensen met dementie krijgen vroeg of laat te maken met zo veel regelingen en organisaties dat die niet op de vingers van drie handen te tellen. Door de komst van de Wet Langdurige Zorg is er veel veranderd op het gebied van zorg en welzijn. Op dinsdag 16 mei wordt in het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel informatie verstrekt over de veranderingen. Veel taken zijn van de rijksoverheid overgeheveld naar de gemeente, de zorgverzekeraar of de Wet Langdurige Zorg. Een deskundige legt globaal uit welke regelingen er nu zijn en waar mensen terecht kunnen voor zorg en hulp. De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open en de toegang is gratis voor iedereen die iets met dementie heeft.

Veel vragen
Het idee achter alle veranderingen is, dat mensen die hulp nodig hebben eerst een beroep moeten doen op hun eigen netwerk; familie, vrienden, buren en vrijwilligers inschakelen. Maar als er echt professionele hulp nodig is, is die nog steeds beschikbaar. De overheidsmaatregelen hebben grote gevolgen voor veel voorzieningen. Het is bijvoorbeeld lastiger om een indicatie voor huishoudelijke hulp of dagbesteding te krijgen. Ook het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget (PGB) en de uitbetaling daarvan is een stuk ingewikkelder geworden.

Mensen worden geconfronteerd met veel vragen. Hoe zit het nu met de eigen bijdrage en vervoerskosten naar dagbesteding? Kan iemand die op de wachtlijst staat voor een zorgcentrum al naar de dagbesteding? Is daar dan ook persoonlijke verzorging en moet daar een eigen bijdrage voor betaald worden? In het Alzheimercafé is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop van het algemene informatiegedeelte kunnen bezoekers hun persoonlijke situatie voorleggen aan de beroepskrachten die elke maand aanwezig zijn.

Adieu Blauwe Kei
Vanaf zijn ontstaan heeft het Alzheimercafé Uden-Veghel kunnen rekenen op een gastvrij onthaal in de Blauwe Kei in Veghel. Wegens de aanstaande verhuizing van de Blauwe Kei wordt deze band verbroken. Vanaf de derde dinsdag in juni neemt het Alzheimercafé zijn intrek in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. Daar is vanaf dan iedereen van harte welkom die iets met dementie heeft.

 

Share