Maria van Gemert Gildekoning van Meierijstad.

Gilden uit Veghel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Erp strijden om eerste Koning Meierijstad
Op het terrein van het Erpse Onze Lieve Vrouwe en Catharina gilde streden zaterdag de vier Gilden van Meijerijstad om de eerste GildeKoning van Meijerijstad te worden. Uit Schijndel was er het Gilde Sint Catharina en Barbara, uit Sint-Oedenrode het Sint Jorisgilde en uit Veghel het Sint Barbaragilde. Tientallen Gildebroeders en-zusters hadden zich op het Hertog Janplein verzameld en trokken met vendels, bazuin en trommen door het dorp.

Gemeente Meierijstad stelde een fraai zilveren Koningsschild beschikbaar.
Bij de schietboom stond het Gildegeweren opgesteld en onder leiding van Schietmeester Bert Vorstenbosch kon er op de houten vogel geschoten worden. In verschillende ronden werd er door alle Gildebroeders en –zusters geschoten met een geweer van klein kaliber. Het geweer was opgelegd, we spreken van “schieten op de wip “.

Maria van Gemert uit Erp is een jaar lang Gildekoning van Meierijstad.
Er werd 132 keer geschoten en toen kwam ook de laatste houten vogel met veel gejuich naar beneden. Het was  Maria van Gemert van het Erpse Onze Lieve Vrouwe Gilde die het laatste schot afvuurde en zich een jaar lang GildeKoning van Meierijstad mag noemen. Trots en verrast kon ze alle felicitaties in ontvangst nemen.

Volgend jaar wordt er gestreden in Veghel.
Het Wisselschild, waar voortaan jaarlijks om zal worden geschoten werd door loco-burgemeester en wethouder van Meijerijstad Jan Goijaarts omgehangen. Hij gaf Veghel de oproep mee niet achter te blijven lopen : alle drie andere Gilden  hebben niet alleen Gildebroeders vandaar deze Meijerijstad-Koningin. Staande Deken Henk Maurix van het Veghelse Sint Barbara Gilde pakte de uitdaging op en nodigde de andere drie Gilden volgend jaar uit naar Veghel te komen, met wat warmer weer mogelijk.

0 (1)

0

Share