Column

Jij bent geen goede moeder…..

Ouders zijn kwetsbaar als het om hun kinderen gaat. Kritiek op de opvoeding is dan ook levensgevaarlijk voor relaties. Men hóórt dit: “je bent geen goede moeder/vader”, ook al wordt dat niet gezegd (of bedoeld). De manier waaróp je iets zegt is vaak de oorzaak van een   conflict.

Vaak wordt er dan teruggemept met woorden als “daar heb jij niks mee te maken” of “daar hoeft niemand zich mee te bemoeien…”. Hoe je je woorden kiest kan beslissend zijn voor een grote ruzie of een levenslange warme vriendschap.

Mensen denken daar niet over na als ze iets roepen….. Bovendien, als je geconfronteerd wordt met harde woorden (of ze komen alleen maar hard binnen en zijn niet eens zo hard geformuleerd), dan moet je stevig in je schoenen staan om niet direct terug te meppen.

Ik adviseer altijd: concentreer je op je ademhaling.

Toch gebeurt dat eigenlijk zelden. Kritiek krijgen is altijd al lastig, maar kritiek op je ouderschap is helemaal erg… En toch ontkent niemand dat men fouten maakt, ook als ouder.

Daarom is het goed om in elk geval ook positieve dingen te zeggen als je kritiek wilt leveren. Vaak echter gaat het zo: “ik waardeer dit…. Maar………” En dan voelen mensen al aankomen dat er nu iets kantelt. Men zet zich als het ware schrap voor de klap die gaat komen. Wat voor “maar” kwam hoort men niet eens.

Daarom is communicatie zo’n onderschat fenomeen. Voor je het weet is er een grote ruzie, ga je elkaar als geheel persoon afwijzen (een bemoeiziek mens of iemand met een grote mond) zonder de goede bedoeling te zien die schuilging achter de mogelijk verkeerd gekozen woorden.

Share