Jeugd-Gildedag 23 mei verovert de basisscholen Meierijstad

Een bezoekestafette van het Sint Barbara Gilde met trom en bazuin bracht deze op 11 basisscholen in Meierijstad alle leerlingen in enthousiasme. In Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode, Mariaheide, Eerde mogen 11 scholen met groep 7 of 8 deelnemen aan een bijzondere Gilde-festijn. Op dinsdag 23 mei zal er op 3 sportvelden van voetbalclub Blauw-Geel een Gildenspelendag gehouden worden door deze 350 scholieren.

PABO-project  geeft het waardevolle van Gilde-broederschap door.

De PABO-studenten Adri van de Sande en Paul Ketelaars schreven lessen voor de basisscholen waarbij het vooral gaat over het meest waardevolle van elk Gilde : Broederschap. Zij vinden dat kinderen in deze tijd wat meer van Gilden moeten weten, aangezien broederschap in deze tijd niet erg vanzelfsprekend meer is. Maar wel heel belangrijk : belangeloos klaarstaan voor je medebroeder als dat nodig is. Daarnaast worden ook de geschiedenis en tradities zoals Koningschieten en vendelen van de Gilden aangekaart.

Hulp van vele kanten bij dit project.
Het kasteel Frisselstein van Veghel herbouwen op de helft van de ware grootte op het Blauw-Geelterrein rond een tent van 10x40m. is niet te doen zonder veel hulp van diverse bedrijven in Veghel en Meijerijstad. Op dinsdag 23 mei vindt de Jeugd-Gildedag plaats waarbij voor het eerst de Jeugd-Koning van Veghel met de kruisboog geschoten gaat worden.

Zondag 28 mei komen er 15 Gilden naar het Blauw-Geel terrein.
De grote KringGildendag is vervolgens op 28 mei er na. Dan komen uit de hele regio rond Meierijstad en uit Meierijstad zelf alle Gilden naar het terrein. Ook dan wordt er geschoten en gevendeld en bazuin geblazen. Na de Gildenmis trekken de Gilden door het Veghel naar het Blauw-Geelterrein voor de wedstrijden.

0 (1)

Share