Drukte van belang op fototentoonstelling Aloysiusschool

Nog voor de expositie afgelopen vrijdag officieel werd geopend liepen er al de nodige “oud-scholieren” van boven de zestig tussen de panelen met klassenfoto’s. Zoekend en wijzend naar bekende gezichten op een van de 150 zwart-wit foto’s uit de periode tussen 1889 en 1965.

Om half vijf heette de voorzitter van Heemkundekring Vehchele, Bernard Vissers, alle aanwezigen van harte welkom. Hij vertelde geraakt te zijn door het enthousiasme van het werkgroepje dat wekelijks weer nieuwe schoolfoto’s en namen wist te ontdekken.
Daarna was het de eer aan de pas aangetreden wethouder Eric van den Bogaard om de tentoonstelling te openen. Het was zijn eerste openbare optreden. De wethouder toonde zijn bewondering voor het vele onderzoek dat vooraf was gegaan. Ook de presentatie van de foto’s kreeg zijn lof. De wethouder had zelf ook de nodige relaties met de Aloysiusschool. Zijn tante, Bertha van den Bogaard, had daar 40 jaar de school op orde gehouden. Zij was de steun en toeverlaat voor leerlingen en leerkrachten en haar wil was wet.

Ook bood dhr. Van den Bogaard een foto aan uit 1933 van zijn vader en oom, om te scannen voor de expositie.

al2

Daarna nam medeorganisator Wim van de Louw het woord. Hij pleitte ervoor om oude namen van scholen niet te veranderen. Die zeggen zoveel over de historie en dat verdwijnt als de naam verandert.
Als toegift vervolgde hij met een “litanie” van alle bijnamen, waaronder de Broeders bij de leerlingen bekend stonden.

Wat begon met het zoeken naar een foto van “De Wonderkast” heeft geresulteerd in een unieke verzameling van meer dan 150 klassenfoto’s met meerdere generaties Veghelse jongens.

Gedurende het openingsweekend is de tentoonstelling door zeer velen bezocht, soms meerdere malen. Vooral zondagmiddag leek het wel een heuse reünie met oude bekenden.

Was u nog niet in de gelegenheid? De tentoonstelling is nog tot 24 februari te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Ook liggen er mappen met foto’s, waar namen zo nodig kunnen worden aangevuld of gecorrigeerd. Ook kunnen daarin digitale foto’s, gratis, worden besteld door het vermelden van uw naam en e-mailadres.

al1

Share