Column

Hoe kan ik hem nog vertrouwen? 

Mijn man zit steeds te Appen met een vriendin van ons, hoe kan ik hem nog vertrouwen??” zegt mevrouw. Zij vertelt dat ze al enkele keer bij zo’n piepje van zijn telefoon een opmerking maakte. (Wie is dat? Wat was er?) Zijn antwoord was bijna standaard “niets!!

Ze had een keer meegekeken over zijn schouder en gezien wie er Appte en toen zij ernaar vroeg, reageerde hij weer ontwijkend, dat het niks bijzonders was. Even later was hij boven gaan zitten met zijn telefoon, wat hij anders nooit deed.

Natuurlijk moet je elkaar kunnen vertrouwen in een relatie. En dit gaf inderdaad wel te denken….. maar je weet het nooit. Toen ze samen bij mij kwamen bleek, dat hij inderdaad veel Appte met deze vriendin, maar niet omdat hij een verhouding had.

Mevrouw had geen inzage gekregen  in de App met de betreffende vriendin. Als meneer  thuis vertelde over een vervelende collega of problemen met de baas dan deed mevrouw er een schepje bovenop: “je moet meer van je afbijten!!” Daar had hij onvoldoende steun aan. Hij vond daarom dat omdat hij thuis “zijn ei niet kwijt kon”.  Hij had een heleboel gedoe op zijn werk, en hij moest dat af en toe even “van zich af praten”.

Na enkele gesprekken begreep mevrouw dat zij anders kon reageren wanneer hij thuis iets vervelends vertelde. En meneer begon te begrijpen dat zijn vrouw het niet fijn vond als hij dit soort dingen met anderen deelde. Meneer leerde gaandeweg steeds beter zijn gevoelens met zijn vrouw te delen, en zijn vrouw slaagde erin om beter en minder kritisch te luisteren.

Een cursus assertiviteit daarna voor meneer heeft  hem ook geholpen bij het beter voor zichzelf opkomen op zijn werk.

Toch zie ik ook wel eens dat een van de partners zijn/haar ei  niet kwijt kan bij de partner en daar iemand anders voor zoekt. Als het gaat om iemand van het andere geslacht, kan er soms meer ontstaan dan gewenst is.  (We begrijpen elkaar zo goed).

Want de relatie laat dan op zich te wensen over en er is iemand bij wie je datgene vindt wat je  nodig hebt. Dan is het ontstaan van verliefdheid niet zo vreemd.

Share