Column

Mijn moeder sprak negatief over hem…   (over oudervervreemding)

Een vrouw van middelbare leeftijd had er nu geen last meer van, maar had zich als kind verscheurd gevoeld. Zij vertelt hieronder hoe ze hier  als kind eronder leed:

De problemen tussen mijn ouders zijn er volgens mij altijd geweest. Naarmate ik ouder werd, nam mijn moeder mij steeds vaker in vertrouwen: dat mijn vader zo onbetrouwbaar was, dat hij nooit op tijd kwam, en dat zijn familie zo ruzieachtig was.

Mijn moeder was bang van hem, durfde niet rechtstreeks tegen mijn vader te zeggen waar ze boos over was. Ik voelde het als mijn taak om mijn moeder te verdedigen. Mijn vader was een grote man, die erg boos kon worden en dus was mijn moeder zielig…. Zo dacht ik toen.

Maar achteraf begrijp ik dat het zo niet helemaal was. Mijn vader had inderdaad minder positieve kanten, kon inderdaad opvliegend en boos reageren, en hij vloekte soms en sloeg met de vuist op tafel. Nu begrijp ik dat dit te maken had met onmacht.

Toen mijn ouders gingen scheiden was ik opgelucht: eindelijk waren we verlost van die bullebak. Enkele jaren woonden wij zonder mijn vader in ons huis. Er was geen omgangsregeling. Ik was ondertussen zo vervreemd van mijn vader dat ik bang van hem was. Hij was ook geen gemakkelijke man, dat weet ik echt wel.

Ik besefte niet dat ik hem ondanks alles miste, maar toen mijn ouders na enkele jaren besloten om het nog eens te proberen betrapte ik me erop dat ik vaak bij mijn vader op schoot klom, ook al was ik daar misschien wel te groot voor.

Ik heb het mijn moeder jarenlang kwalijk genomen dat ze mij zo ingepalmd had. Ze had me niet verboden om contact te hebben met mijn vader, maar ze had me bang gemaakt en mij aangepraat dat mijn vader een slechterik was.

Gelukkig heb ik dat beeld kunnen bijstellen, maar er zijn toch kostbare jaren verloren gegaan. Bovendien had ik inmiddels geleerd dat bepaalde eigenschappen die ik van mijn vader had (boosheid) onderdrukt moesten worden.  Jarenlang ben ik in therapie geweest om boos te mogen worden.  En die boosheid kwam natuurlijk rechtstreeks bij mijn moeder terecht, wat misschien ook niet helemaal terecht was.

Share