Pieter schuift aan bij Wilma van Asseldonk

pieter. . . bestuursvoorzitter van de Wereldwinkel Veghel. De wereldwinkel viert dit jaar haar 25-jarig bestaan, een jubileum dus. Je vindt de winkel aan de Meierijgaarde.

Intro
De Wereldwinkel is de fairtradewinkel van Nederland. Met de verkoop van fairtradeproducten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product in de winkel is met zorg en volgens de fairtradecriteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en de kans een bestaan op te bouwen. Koop je een cadeau in deze winkel, dan draag je bij aan een stukje eerlijke handel.

Een jubileum, een beetje feest. Tijd om eens bij te praten met Wilma van Asseldonk.

ww5

Vertel even iets over jezelf, Wilma
Ik ben geboren en getogen in Veghel. Zestig jaar geleden stond mijn wieg op Het Havelt in Veghel. Mijn opleiding tot verpleegkundige volgde ik in het voormalige St-Josefziekenhuis in Veghel. Na een tropencursus ben ik op 23 jarige leeftijd vertrokken naar Zambia via Memisa. Daar heb ik twee jaar gewerkt als kinderverpleegkundige in een ziekenhuis en op consultatiebureaus in de bush. Verder volgde in de opleiding voor wijkverpleegkundige in Breda , werkte in die functie in Lieshout/Mariahout en nu ben ik hoofd ketenzorg bij de Zorgboog regio Helmond. Ik woon op een boerderij en ben een hobbyboer met een moestuin. Ik reis veel en lees graag.

Hoe ben je bij de wereldwinkel betrokken geraakt?Bij een eerdere start  in de jaren zeventig was ik al  eens betrokken. We hadden toen vooral food: chocola, suiker, rijst, koffie en thee en we maakten de mensen bewust van de oneerlijke handel via het wereldhandelsspel.  Sinds 2012 ben ik voorzitter van de wereldwinkel Veghel. Ik organiseer graag en zet graag de lijnen uit samen met de andere bestuursleden en vrijwilligers.

Wat is je drive?
Eerlijkheid!! Eerlijk duurt het langst. De winkel is een middel om die gedachte uit te dragen en de mensen tot actie aan te zetten. Natuurlijk moet de winkel kostendekkend zijn en liefst wat opbrengen, maar de achterliggende boodschap staat centraal. Gelukkig zijn intussen veel van onze foodartikelen in de supermarkt te vinden. Prima! Ook supermarkten nemen onze gedachten over eerlijke handel gedeeltelijk over. En wij passen ons winkelassortiment gewoon aan: sieraden, beelden, maskers enz. . . . heel veel leuke cadeau-artikelen.

We hebben goede contacten met de andere twee wereldwinkels in Meierijstad. We zijn trots op onze 30 vrijwilligers, die de zaak draaiende houden.

En de toekomst?
Best een beetje lastig. Her en der horen we van sluiting van wereldwinkels. Maar we willen van Meierijstad een fairtradegemeente maken. We worden gesteund door de gemeente in de persoon van Annemieke van de Ven. We sluiten geen langlopende huurcontracten af en bekijken het van jaar tot jaar.

Tot slot
Gefeliciteerd met dit jubileum!
Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Maar nog beter . . . koop iets leuks en verbeter de wereld een heel klein beetje. Een fijne gedachte toch. Overigens zijn ook vrijwilligers altijd welkom.
Uiteraard kun je ook op internet kijken: www.wereldwinkelveghel.nl

Share