Pieter schuift aan bij schrijver/uitgever Stephan van Deelen

Pieter Hij is geboren en getogen in Veghel en bracht in oktober 2014 zijn debuutroman ‘Hotel-1” op de markt. Zijn tweede roman met de titel “Zonnebeke” is in status nascendi. Een derde boek zit in grote lijnen al in zijn hoofd.

Intro
Regelmatig komen in deze rubriek meer en minder bekende Veghelaren aan het woord. Een Veghelse schrijver heeft nog niet in deze spotlight gestaan. Een goede reden om eens bij te praten met de jonge auteur Stephan van Deelen.

Stel je kort even voor Stephan
Zoals gezegd ben ik geboren en getogen in Veghel. Na de basisschool De Barkentijn en het Zwijsencollege ben ik naar Zwolle verhuisd voor de opleiding Journalistiek. Na enkele jaren logistiek en redactioneel werk, ben ik met het schrijven van een echt boek begonnen. Mijn vriendin Anita woont in Ede. Zij werkt als boekhoudster en we hebben plannen samen te gaan wonen. We maken flinke wandelingen, de laatste is van Sluis in Zeeland naar Calais, 150 km. Verder schilder ik en maak ik etsen. In 2006 heb in Veghel geëxposeerd in de bibliotheek onder de vlag van het Kunstenaars Collectief.

DSCF1436 Hoe is het allemaal begonnen?
Op de basisschool vielen mijn opstellen al op. Ik las ook toen al boeken van Hermans en Wolkers. Op de middelbare school haalde ik ook hoge punten voor mijn opstellen en gedichten. Ik schreef ook wel eens songteksten. Ik kreeg positieve reacties op mijn reisverhalen ( Iran en Marokko), columns en andere pennenvruchten. Dit stimuleerde me om journalistiek te gaan studeren. Het is toch mooi als je van je hobby je beroep kunt maken.

Hoe ben je te werk gegaan bij het schrijven van je eerste echte boek “Hotel-1”?
Aan de basis van mijn boek ligt een songtekst van the Eagles “You can always check in, but you can never leave.” Een tweede inspiratiebron is het beroemde boek van Dante: “La Divina Commedia”. Het schrijfproces ging vlot van start, maar daarna stokte het wel eens en verliep het in onregelmatige fases. Er is wel een soort geraamte, een vaste lijn, maar ik weet zelf nog niet hoe het afloopt. Ik heb er twee jaar aan gewerkt. Niemand wist, dat ik een boek aan het schrijven was. Alleen in de eindcontrole heb ik me laten adviseren en corrigeren. Zover ik zelf weet, bevat het boek geen autobiografische elementen. Dit boek is een satire, het neemt historische figuren op de hak, zij zijn de gasten in het hotel. Het verhaal is mysterieus met humor en fantasie. Het is geen actieboek, maar zit vol met diepgravende dialogen. En……het is 572 blz. in een gemakkelijk te lezen lettertype. Het is moeilijk een uitgever te vinden. Daarom heb ik het zelf gedaan. Ik ben dus uitgever en auteur.

Waar gaat je tweede boek “Zonnebeke”over?
Het is weer een mengeling van historische feiten en fantasie. Het verhaal speelt in de eerste wereldoorlog in Ieper in België. Het weerspiegelt mijn interesse in geschiedenis en schrijven. Door de huidige vluchtelingenproblematiek is het verhaal ook heel actueel geworden. België werd de oorlog ingezogen en groot aantal Belgen zocht hun toevlucht in ons land. Er ligt in mijn kast nog een ongepubliceerd boek “Zuidland”. Het speelt zich af aan de westkust van Australië ten tijde van de V.O.C. Ik ben daar naar toe geweest om onderzoek te doen naar de geografische en historische feiten. Misschien komt het nog eens uit de kast.

Kun je met schrijven de kost verdienen?
Helaas . . . nog niet. Hopelijk in de toekomst. Mijn doel is iets moois te schrijven, waar anderen van genieten. Een boek dat door werkt in mensen. Een verhaal vertellen dat mensen misschien zelfs voor de tweede keer willen lezen. Verder zit er ook al een derde boek in mijn hoofd. Ik ben de ingrediënten aan het verzamelen. Ik ga me inlezen in de materie m.b.t. heksen. Het speelt zich af in het stadje Oudewater. Het zit vol historie en mysterie.

Tot slot
Ik trof in Stephan een bevlogen schrijver, die historie en schrijverschap prachtig weet te combineren. Zijn boek “Hotel-1” is te bestellen via zijn website www.deelenboek.nl voor € 21,95.

IMG_4524 - kopie 2 bewerktStraatventen Hotel -1 Zwolle 18-07-2015

Share