Pieter schuift aan bij de nieuwe stadsdichter Miriam Storck

Intro
Op 11 juli 2014 bij de opening van Cultuur & Foodfestival Fabriek Magnifique werd het dichtersstokje door Bas Geeraets overgedragen aan Miriam Storck. Burgemeester Ida Adema begeleidde dat met een mooi woordje. Na een korte inwerk-/kennismakingsperiode en een gesprek met de burgemeester zit onze kersverse stadsdichter klaar voor een gesprek over het fenomeen stadsdichter in het algemeen en haar plannen, ideeën en eerste ervaringen in het bijzonder.

Trek de sluier eens een beetje weg, wie ben je Miriam?
Moeilijk, waar moet ik beginnen, er valt zoveel te vertellen, voor me ligt een verzameling mappen, bundel, folders van exposities, boeken, het komt misschien wat chaotisch over.

Nou, dan zetten we aan aantal belangrijke feiten en ervaringen op een rijtje. Daar gaan we dan.
Ik ben 59 jaar, getrouwd met Ben. Sinds 1992 woonachtig in Veghel. Wij zijn een rijk gezin met 3 mooie dochters, schoonzonen en kleinkinderen. Mijn oorsprong ligt in de lichtstad Eindhoven. Ik kom uit een eenvoudig gezin: lieve vader, moeder en twee zusjes. Papa was elektromonteur bij Philips en mama huismoeder. Bijzonder als kind thuis te komen en verwend te worden met een kopje thee en een koekje. Pas in het einde van de lagere school is mama mee gaan werken.
Ik kwam vroeg in de kappersbranche terecht. Kappers zitten van vaders kant in de familie.

2014-09-23 19.25.13Uiteindelijk ambieerde ik een kantoorbaan bij Philips. Gezien mijn jonge leeftijd was ik verplicht een dag in de week naar een levensschool te gaan. Op een slotfeest ontmoette ik mijn huidige man. Zeven jaar gewerkt bij het Bouwfonds Zuid Nederland N.V. Eindhoven, laatste functie verkoopmedewerkster in een huizenwinkel. Prachtig bedrijf, goed voor personeel. Daar bleef iedereen ook lang in dienst. In het kerkdorp Acht neergestreken, getrouwd en kinderen geboren.

Een jazzballetgroep gestart met 3 groepen. Wat in het laatje kwam hevelde ik terug naar de groep om er bijzondere dingen mee te doen in het dorp of daarbuiten , o.a. een Stadsschouwburg bezoeken, balletvoorstelling. Eerste toneelrol vertolkte ik bij de Dr. Ariens toneelgroep Eindhoven. De groep introduceerde ik in Acht. Daar vloeide later De Achtse Revue uit. Eenakters en liedjes leverde ik aan, zong, danste en speelde toneel. Aangesloten bij Operette gezelschap Zonnig Brabant. Na een uitvoering verhuisde ons gezin naar het westen van het land, 1989. Daar schreef ik een kinderverhaal af, breidde het dichten uit, Noordzee, langevelderslag strand, een geliefde plek hiervoor, sloot mij aan bij een plaatselijke toneelclub. deed vrijwilligerswerk voor de SWO en was hulpmoeder. Daar ontstonden ook charitatieve doeleinden, kindertehuizen en scholen bezoeken in Polen. Goederen, speelgoed, schoolspullen uitdelen, allemaal diepe indrukken.

.

1992 in Veghel komen wonen. Aangesloten bij de prachtige Veghelse Operette. Schrijven, dichten ging altijd door. Een bezoek aan kunstenaar Jan Sonnemans in Sint Oedenrode inspireerde mij te gaan schilderen. Periode heeft mijn lichaam en geest het laten afweten. Schilderen heeft mij door een nare periode heen getrokken. Door een doek te laten verdoeken kwam ik in contact met de schilder Henk Bies van Galerij museum Bies. Hij zei dat ik door moest gaan met schilderen, mijn werken nog eens bij hem kwamen hangen. Dat geschiedde zeven jaar later met een grote overzichtstentoonstelling. Tevoren, onder auspiciën van Veghels Kunstenaarscollectief, in het Oude Raadhuis geëxposeerd. 2001 Mir’S Galerie geopend met eerste kleinkind en onze toenmalige burgemeester Arno Frankfort. – Het ambtsketen, geliefde prooi voor kleine knuistjes.- Crisis deed mij besluiten te stoppen. Aan verschillende kunstzinnige disciplines meegewerkt: De Carmina Burana van Carl Orff in het provinciehuis Den Bosch, Scrooge producties. Stichting @ Stage met artistiek leider Jacques van Dijk opgericht. Hij was ook de bedenker van culturele middagen in Maria Heide, Veghel, Oss, Kunstcompagnie. Tot slot heb ik mee mogen spelen als Baps, artistieke dorpsvrouw, in de prachtige voorstelling van Stichting Bluv, Oorsprong, gebaseerd op de film As it is in heaven van Kay Pollak. Prachtig Rabo initiatief in de Koekbouw 2012.

En hoe word je stadsdichter?
Er is een oproep gedaan, belangstellenden kunnen reageren en een jury beslist dan. Mas Papo, voormalig gemeentedichter van Bernheze is een grote stimulator voor mij en Bas geweest. Een gedicht dat ik indiende voor De Dichter Van Veghel verkiezing is mede bepalende geweest voor de stadsdichtersrol die ik nu vervul.

Waar komt het fenomeen stadsdichter vandaan en wat is je taak?
Het stamt uit de middeleeuwen, er bestonden toen Rederijkerskamers, een groep dichters , die elkaars werk bediscussieerden en optraden bij plechtige gelegenheden in de stad. Het stadsbestuur vond dat wel mooi, een beetje pr is nooit weg.

In verschillende steden in Nederland is nu een stadsdichter. Onlangs hebben we de 10e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad gevierd, de jongste Hoofdstad van de jongste provincie van Nederland. Overdag werden we met een bus, in groepjes van vijf op plekken verdeeld. Ik las gedichten voor, met rug naar het IJsselmeer toegekeerd, terwijl het klotsende water neersloeg op rotsblokken. Ik voelde mij op die plek als kreeft, sterrenbeeld, een vis in het water. Grote waardering voor Gerard Beense, de grote initiator achter dit gebeuren, alles om het culturele klimaat in zijn stad levend te houden. POETRAAL, een bloemlezing van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen ter gelegenheid van de 10e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad 2014 met een bijdrage van de Nederlandse Dichter des Vaderlands Anne Vegter is uitgegeven door Uitgeverij Kontrast. En natuurlijk heel trots dat niet alleen ik erin sta, maar ook onze eerste stadsdichter Bas Geeraerts en Maarten van den Elzen en mijn grote voorbeeld: Anna Enquist, stadsdichter Amsterdam, ook romanschrijfster.

2014-09-23 19.26.48

De burgemeester stelt zich ten doel mij bij bevrijding en dodenherdenking in te schakelen. Zowel kranslegging Airborne monument als voor de Wereld Alzheimer 2014 vond ik indrukwekkend. Twee verschillende soorten oorlog, maar beiden zeer vernietigend. Graag wil ik een bundel met dichters samenstellen over ons parelvolk in de Meierij want zonder volk geen stad, geen Stadsdichter. Verder zou het Veghel sieren als er een soortgelijke poezieroute kwam als op het oventje in Zeeland: “Wie hier vertrok kwam er zelden vandaan’, initiator Maarten van den Elzen. En natuurlijk onze kleine pareltjes die op de tafel prijkten tijdens Fabriek Magnifique meehelpen te ontplooien. Met een klein zaadje begint tenslotte alles. O ja, nog een leuke bijkomstigheid, ik heb een eigen Odelied geschreven en gezongen voor Veghel, voor het EO-programma Geloof en een Hoop Liefde. Ja, de liefde voor elkaar, samen sterk, ook een zeer belangrijk gegeven in ieders leven

Een oer Hollandse vraag: ‘Is het een betaalde baan?’
Ik krijg een beloning.

Tot slot
Uw reporter trof in de nieuwe stadsdichter van Veghel een creatieve, open mind. Iemand die haar passie heeft gevonden en die deelt met de gemeenschap. Ik hoop haar bij allerlei gelegenheden te zien optreden. Succes in de komende twee jaar als stadsdichter.

Share