Pieter schuift aan bij René de Ridder en Henk Boons

. . . bestuursleden van de Stichting “Operation Market Garden”.
Zij hebben de taak de herdenking van deze 70 jaar oude historische gebeurtenis op te luisteren met een aansprekend programma. Het geheel duurt een week van vrijdag 12 september tot vrijdag 19 september. Veghel is letterlijk en figuurlijk het centrum van de activiteiten.

Intro
Na de invasie op 6 juni in Normandië joegen de geallieerden in een enorm tempo door Frankrijk en België de Duitsers voor zich uit. Na de verovering van Antwerpen lasten de geallieerden een adempauze in. Niet slim, want de Duitsers konden zich intussen hergroeperen. Op 17 september 2014 is het 70 jaar geleden, dat de geallieerden werden gedropt om hun opmars te beginnen via Valkenswaard, Eindhoven,St- Oedenrode, Veghel, Grave, Nijmegen en Arnhem naar het Ruhrgebied om de oorlogsindustrie een zware slag toe te brengen en daarmee de strijd te beëindigen. Deze Corridor, ook wel Hell’s Highway genoemd, hebben de geallieerden echter niet zonder slag of stoot kunnen afleggen. Er is een verbeten strijd gevoerd. De uiteindelijke doelstelling om de oorlog voor Kerstmis 1944 te beëindigen faalde. Maar we kunnen spreken van een heroïsche strijd van lichtbewapende parachutisten tegen een overmacht van zwaar bewapende Duitse Elite troepen. Dus er valt ook flink wat in beeld te brengen en te gedenken m.b.t. deze grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied in de geschiedenis.

Er is een platform en een stichting Operatie Market Garden. Wat doen die? Wat is jullie taak?
Oorspronkelijk waren er allerlei clubs, verenigingen en particulieren, die iets hadden met WO-2. Om wat coördinatie te krijgen hebben zij een platform in het leven geroepen. Dit platform heeft een stichting opgericht om heel concreet de 70-jarige herdenking gestalte te geven. Zij draagt de naam Stichting Operation Market Garden 2014 (OMG2014). Daarin zijn wij al een hele tijd enthousiast aan het werk.

2014-08-08 14.16.31Hoe zijn jullie in dit militair getinte wereldje terecht gekomen?
René vertelt dat zijn interesse in klassieke Engelse auto’s geleidelijk overgegaan is in WO-2 voertuigen. Zijn interesse in geschiedenis en het feit dat zijn vader oorlogsveteraan was, speelde hierbij natuurlijk een rol. Henk reed in 1989 met zijn eerste Jeep naar Normandië, heeft nu een grote verzameling historische voertuigen en organiseert voertuig gerelateerde evenementen. Dit biedt een mooie basis en een intrinsieke motivatie om dit evenement tot een uniek spektakel te maken, waar nog lang over wordt nagepraat.

Waarom blijven we die oorlog maar herdenken? Het is allemaal zolang geleden.
Eigenlijk hebben we drie doelstellingen: herdenken, vieren en bewust worden. Vooral het laatste is nu weer actueel. Elke dag zien we op tv oorlog en ellende. We willen iedereen laten voelen dat vrede niet vanzelfsprekend is. Vrede is een opdracht, waar je elke dag aan moet werken.
In samenwerking met Plein23 komen 1500 schoolkinderen in deze week naar het basiskamp. Zij zien daar voertuigen, militaria en er zijn demonstraties. Het is een soort levend museum. Hiermee hopen we de jeugd te doordringen van het belang van vrede en de offers die toen zijn gebracht.logo

Noem eens concrete zaken, die er straks voor het publiek te beleven zijn.
A: Colonne van 400 authentieke voertuigen volgen zoveel mogelijk de originele route
B: Basiskamp tegenover Bas Volvo met militaria, voertuigen, demonstraties
C: Herdenking, kranslegging en veteranen-dag
Er komen belangstellenden uit de hele wereld.

Hoe wordt dit allemaal betaald?
Deelnemers betalen € 70, – pp, de gemeente Veghel ondersteunt de lokale activiteiten. Er zijn sponsors en we hopen dat de provincie ook bijspringt. Deelnemers moeten enthousiastelingen zijn, want het kost hun veel tijd en geld. Een oud voertuig slurpt brandstof en moet soms van verre naar Veghel getransporteerd worden en ook weer terug.

Wat hoop je, wat verwacht je van de hele manifestatie?
Dat het even mooi wordt als 20 jaar geleden. De massale publieke belangstelling moet diepe indruk maken. We hopen dat mensen straks zeggen en beseffen: “Tjonge de waor skon, mar het mag noit mir oorlog worre hier.”

Zal dit de laatste herdenking zijn?
Tja, dat weten we niet, maar voor de veteranen zal het wel de laatste keer zijn, ze zijn allemaal rond de 90 jaar oud. Mooi dat we ze nog een keer in de bloemetjes kunnen zetten. Het is ook steeds ingewikkelder zoiets groots te organiseren. Vergunningen, veiligheidseisen en nog veel ambtelijke rompslomp maken het complex en tijdrovend.

Tot slot
In Henk en René maakte uw reporter kennis met twee intrinsiek gemotiveerde en doortastende organisatoren. Veel succes en straks een geslaagd spektakel.

Meer weten?
Ga naar: www.OMG2014.nl
Vanaf 18 augustus start in het Uitpunt Veghel de kaartverkoop voor toegang tot het Basiskamp.

Basiskamp Heeswijk 2012

Basiskamp Heeswijk 2012

FacebookTwitterGoogle+Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *