Mooie oogst programma Perspectief voor agrarische ondernemers

Mooie oogst programma Perspectief voor agrarische ondernemers

Het buitengebied van Meierijstad is in beweging. Sommige agrariërs willen stoppen en anderen gaan op zoek naar een nieuwe invulling van het bedrijf. Gemeente Meierijstad bood daarom in 2023 het programma Perspectief voor agrarische ondernemers aan als ondersteuning om te komen tot nieuwe bedrijfsplannen. Door ondernemersstimulering wordt bijgedragen aan de vitaliteit van het buitengebied.

Een groep van vijf ondernemers, die allemaal wilden vernieuwen in het buitengebied, ging van start. Zij werden begeleid door bureau Freshmove om hun ideeën om te zetten in realiteit en om een bruikbaar businessplan met verdienmodel op te stellen. Dat deden zij tijdens zes themabijeenkomsten, die ze gezamenlijk volgden. Hierin komen thema’s aan bod als strategie & doelbepaling, waarde propositie, doelgroep bepaling, team & organisatie, sales & marketing en financiën. Tussen de groepsbijeenkomsten door werden individuele gesprekken gehouden met de business coaches.

Als onderdeel van het traject presenteerden zij afgelopen 6 maart hun uitgewerkte bedrijfsplannen aan een panel. Het panel bestond uit experts op startend ondernemen, financiën, agrotoerisme en duurzaam ondernemen in Meierijstad. In de reflectieronde werd ook wethouder Jan Goijaarts betrokken en de uiteindelijke feedback was waardevol om de bedrijfsplannen verder aan te scherpen. De presentaties lieten zien dat de deelnemers duidelijke stappen hebben gezet. De initiatiefnemers gaan nu zelf aan de slag met de realisatie van hun plannen. Twee plannen liggen de komende maanden bovendien voor aan de gemeenteraad voor beslissingen op ruimtelijke zaken.

Voor de gemeente is deze pilot voor herhaling vatbaar omdat het bijdraagt aan een vitaal buitengebied. Op deze voet wordt een jaarlijks terugkerend begeleidingstraject voortgezet.
Een inkijkje in de gepresenteerde plannen:
Kelly van Grinsven presenteerde De Maria Hoeve als de plek voor het hele gezin waar natuur en voedselproductie samen komen. Een rustieke omgeving waar je van Oudhollandse appel- en perenrassen appelsap, cider en méér te maken kunt maken.
Kevin van Lieshout wil – op z’n 24e – zijn bedrijf Houtvinding in Erp verder vormgeven in de lijn van circulair bouwen met duurzame bouwmaterialen. Het is een stevige investering voor een passende locatie in het buitengebied, voor een team jonge, leergierige ambachtslieden in houtskeletbouw.
Carolien van Uijen-Asseldonk staat voor de 7e generatie van het familiebedrijf in Mariaheide. Zij wil overgaan naar een proef- en golf-barn, met ambachtelijk softijs, eigen ijscotappunt en heerlijke nieuwe voedselconcepten. Een uitje waar jong en oud samenkomen.
Eva Wolsink bouwt in Erp verder aan het bedrijf Exotum. Interactieve workshops met exotische dieren worden op maat verzorgd, ook in Erp. Leuk, leerzaam en uniek in Brabant en daarbuiten voor meer begrip en waardering over de natuur bij kinderen en volwassenen.
Cindy Gloudemans gaat het melkveebedrijf van haar schoonouders samen met haar man
omtoveren naar een ‘Buitengoed’ waar gasten – ook zakelijke klanten – echt tot rust kunnen komen met complete ontzorging. In B&B en luxe huisjes in Eerde, op de stuifwal als historisch landschappelijk element.

Share

Ooh My Soul brengt een ode aan de rauwe soulmuziek

Ooh My Soul brengt een ode aan de rauwe soulmuziek

Wie zondagmiddag 24 maart een bezoekje brengt aan het Bierkadefestival op de Noordkade kan het desgewenst prima combineren, maar wie geen trek heeft in het proeven van mooie ambachtelijke bieren kan ook vanaf 15.00 uur rechtstreeks naar De Afzakkerij voor een optreden van Ooh My Soul. Deze 10-koppige band uit Eindhoven brengt een ode aan de rauwe soulmuziek uit de jaren zestig. Denk aan legendarische artiesten als Otis Redding, Aretha Franklin, James Brown, Sam & Dave, Wilson Pickett, Etta James en vele anderen. De toegang tot het optreden in De Afzakkerij is gratis

Ooh My Soul speelt bekende én minder bekende nummers van deze grootheden uit de swinging sixties. Dat doet de band met overgave, energie en toewijding. Want sixties soul klinkt maar op één manier lekker: met veel drive, passie en een beetje schurend. Ooh My Soul is in de huidige bezetting actief sinds 2016. De groep bestaat uit leden die allemaal jarenlang ervaring hebben in uiteenlopende bands, muziekgroepen en orkesten. Do you like good music? That Sweet Soul Music? Then you’ll love Ooh My Soul!

Share

Muziekavond met The Collectors & Junior (BE)

Muziekavond met The Collectors & Junior (BE)

Op zaterdagavond 23 maart om 20.30 is het podium van De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel voor een aantrekkelijke combinatie van muziek op vinyl door de platenverzamelaars en DJ’s van The Collectors, afgewisseld met livemuziek door de Belgische formatie Junior. De toegang is gratis.

Junior is een zeskoppige indie rockband die stappen maakt sinds de release van de goed ontvangen EP ‘Are We There Yet?’ Dat zorgde voor flink wat speeltijd bij verschillende radiostations en populaire Spotify playlists. De band’s muziek kun je het beste omschrijven als een blend van indie rock en americana met invloeden van bands zoals Bright Eyes, Big Thief en Alex G. Dit allemaal tegelijkertijd met het bewaken van een authentieke sound die gekenmerkt wordt door rijke arrangementen, intieme songteksten en optredens uit het hart. Lekkere combinatie dus met de ‘goud van oud’ 7 inch singles van The Collectors.

Share

Eigentijdse Argentijnse tango door San Telmo Lounge Duo

Eigentijdse Argentijnse tango door San Telmo Lounge Duo

Op vrijdagavond 22 maart om 20.30 uur is het tijd voor anders dan anders muziek in De Afzakkerij op de Veghelse Noordkade. San Telmo Lounge is een pionierende band op het gebied van Argentijnse Electrotango, opgericht in 2003 door bandleider, gitarist en componist Martin Delgado. Zijn insteek is altijd experimenteren met het geluid van tango dat samengaat met andere diverse genres zoals jazz, cumbia, folklore, rock en nog veel meer. Ze waren ruim 10 jaar geleden, in een iets andere bezetting, ook al eens te gast in De Afzakkerij en dat bleek een groot succes. De toegang tot het optreden is gratis.

 Inmiddels heeft Sant Telmo Lounge acht albums uitgebracht, is er intensief getoerd door Europa en Zuid-Amerika, is de formatie genomineerd voor de precieuze Gardel Award en ook nog finalist geweest in de 2011 en 2012 USA Songwriting Competition. Voor deze gelegenheid in Veghel speelt San Telmo Lounge Duo Set met bandleider Martin Delgado op gitaar, sampler en toetsen en als lead Amy Münchgesang op viool en altviool. Verrassende muzikale composities, ontegenzeggelijke tango roots maar ook zeer ontspannende loungemuziek. Dat wil je als muziekliefhebber niet missen.

Share

Meierijstad zoekt nieuwe stadsdichter

Meierijstad zoekt nieuwe stadsdichter

Meierijstad is een gemeente voor makers: Meierijstad verrast, daagt uit, inspireert en is een voedingsbodem voor creatief talent. Ook als het gaat om woordkunst, literatuur en poëzie. Bibliotheek Meierijstad en festival Fabriek Magnifique zijn samen met de gemeente Meierijstad op zoek naar een nieuwe stadsdichter.
Er gebeurt veel in Meierijstad. Alle gebeurtenissen samen – of het nu gaat om herdenken, decoreren, onthullen of vieren – dragen bij aan de identiteit van onze gemeente. De stadsdichter kan met een positieve inbreng deze identiteit versterken en verder uitdragen. Met poëzie, spoken word, wrap ups of verhalen uit de nabije omgeving. Door zichtbaar te zijn op lokale momenten die belangrijk zijn voor iedereen. Door er te zijn op mooie momenten voor een kleinere groep. De stadsdichter verwoordt dus niet alleen het gezamenlijke gevoel, maar ook de ideeën van een enkeling. Eigenlijk is de stadsdichter de ambassadeur van Meierijstad, de letterlijke woordvoerder van de gemeente en al haar inwoners.

De afgelopen jaren heeft Rick Terwindt zich met veel schwung ingezet om alles waar Meierijstad voor staat om te zetten in woorden. Op 5 juli 2024, de vrijdagavond van Fabriek Magnifique, zit zijn termijn er écht op en draagt hij het poëtisch alfabet over aan een nieuwe stadsdichter.
En dus zijn gemeente, bibliotheek Meierijstad en festival Fabriek Magnifique op zoek. Niet alleen naar ervaren dichters, ook dichters met potentie komen in aanmerking. Zelfs dichters die nog niet zeker weten dat ze dichter zijn, maar wel deze mogelijkheid willen onderzoeken. Inwoners die zich geroepen voelen, kunnen zich aanmelden tot 1 april 2024.
Meer weten? Kijk dan op de website van de Bibliotheek, www.nobb.nl.

Share

Artikel Interpunctie.nl

Een verwend rotkind

Mevrouw was duidelijk boos, heel boos. Haar relatie met haar nieuwe vriend was uiteindelijk na jaren ploeteren stuk gelopen omdat hij zo’n akelige rot-dochter had. Zo zag ze dat. Ik laat zo iemand die zo boos is altijd behoorlijk lang uitrazen, want alle woede die eruit is, is dan maar vast een beetje opgeruimd. Het duurde een tijdje voor ze rustiger werd. Mevrouw had het duidelijk niet gemakkelijk gehad met deze puberdochter.

Eigen kind

Ik begon te vragen hoe de relatie was ontstaan, of er nog meer kinderen waren, etc. Jazeker mevrouw had zelf ook een kind. En dat arme kind had ook nog geleden onder die rotdochter van hem. En natuurlijk, alle keuzes die wij als volwassene maken hebben invloed op kinderen.

Houding vader

Het bleek dat de vader van “het rotkind” (ik noem haar even Joyce) zich weinig had bemoeid met het gedrag van zijn dochter. En als mevrouw iets zei over zijn dochter nam hij Joyce in bescherming. Dat doen ouders eigenlijk altijd, en nog meer als er ook sprake is van schuldgevoelens bij vader. Vader vond de moeder van Joyce eigenlijk een beetje zielig, zij was nauwelijks in staat om een kind op te voeden. Zijn zoon was jonger, en tamelijk gezeglijk, maar dochter was pittig.

Verleidelijk

Als Joyce bij vader en zijn vriendin verbleef, trok ze alle aandacht naar zich toe. Iedereen moest maar luisteren naar haar verhalen. Ze ging tussen de vriendin en vader in zitten, en als mevrouw daar een opmerking over maakte kreeg ze van vader te horen dat ze jaloers was op een kind van 13 jaar. Joyces verleidelijk gedrag naar vader toe was vreselijk irritant. Eten en drinken moesten precies naar haar smaak worden aangepast, anders wilde ze niet eten en dan koos vader partij voor zijn dochter. .

Kleding

En als Joyce nieuwe kleren wilde, dan moest men acuut in de auto springen om te gaan shoppen. In het begin had mevrouw nog wel eens zelf iets voor Joyce gekocht, maar ze waardeerde niks, zei dan soms dingen als “dat stomme vest”. En als mevrouw haar adviseerde, dan liet ze duidelijk weten niet van die adviezen gediend te zijn. Soms liet ze weten dat mevrouw geen zeggenschap had  over haar, of deed ze haar adviezen af als onzin.

Niet leiden zorgt voor lijden

Kortom: mevrouw had flink te lijden gehad onder Joyce. Maar….. je kunt van een kind niet verwachten dat het zichzelf opvoedt. De ouders moeten opvoeden en als ze dat niet doen krijg je een ongelukkig en ontevreden kind. Mevrouw gaf zelf haar eigen kind een duidelijke en liefdevolle opvoeding. Dit kind gedroeg zich over het algemeen prima. Maar toch kon de vader van Joyce zich storen aan bepaalde gedragingen zoals langzaam eten. Dan kon hij het niet laten om daar wat van te zeggen. En dan werd mevrouw woedend: hoe dúrf jij iets te zeggen over mijn kind, terwijl jouw kind wel 100x erger is??

De afloop

Uiteindelijk had men besloten de relatie te stoppen, maar dit betekende voor mevrouw een extra verhuizing met haar dochter naar een andere plaats, een verandering van school voor de dochter, kortom: een heleboel vervelend gedoe. Ook al die ergernis kwam bij Joyce terecht. En eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders van Joyce, niet bij Joyce zelf. Een kind kan maar zo lastig zijn als je als ouders toelaat. Grenzen stellen is belangrijk hierin.

Aanvulling

Je kunt het een kind niet aanrekenen als het verwend en vervelend is. Het moet wél een halt toe worden geroepen. Schelden dat het rotkind is, is dus ook niet correct. Toch kan iemand er zó veel last van hebben gehad, dat ik schelden en boosheid niet meteen de kop indruk.

 

 

Share

Samen aan de slag met modulaire woningbouw op het Tijmveld

Samen aan de slag met modulaire woningbouw op het Tijmveld

VEGHEL – Gemeente Meierijstad, Rabo SmartBuilds, woningcorporatie Area en Vudel Invest BV willen samen een snelle bijdrage leveren aan het oplossen van de lokale woningnood. Dat willen ze doen door 120 modulaire woningen en 12 koopwoningen op locatie Tijmveld in Veghel te realiseren. De samenwerking ging op woensdag 13 maart officieel van start met het ondertekenen van een intentieverklaring.
De woningmarkt staat momenteel flink onder druk, en ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op. Daarom willen Rabo SmartBuilds, gemeente Meierijstad, woningcorporatie Area en ontwikkelaar Vudel Invest BV snel nieuwe woningen creëren. Hun plan: het realiseren van 12 koopwoningen en 120 modulaire huurwoningen op locatie Tijmveld in Veghel. Daarbij gaat het om zo’n 50 sociale huurwoningen en 70 middenhuurwoningen, die er maximaal 40 jaar staan. Om te onderzoeken hoe (snel) deze plannen te realiseren zijn, ondertekenden de samenwerkingspartijen een intentieovereenkomst. ‘We moeten actief de verbinding met elkaar opzoeken om oplossingen te vinden voor het woningtekort’, stelt wethouder Wonen Rik Compagne. ‘Daar is dit initiatief een mooi voorbeeld van.’

Duurzame woningen
Rabo SmartBuilds ontwikkelt, financiert en beheert modulaire huurwoningen. ‘Als Rabobank willen we hiermee beweging op de vastgelopen woningmarkt bereiken’, zegt Remco Boer, directeur van Rabo SmartBuilds. ‘Het voordeel van deze modulaire woningen is dat je snel kunt starten met de bouw ervan. Bovendien zijn ze CO2- en stikstofvriendelijk én al van het gas af. We willen met deze oplossing voor het woningtekort meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen.’ Woningcorporatie Area gaat de 50 sociale huurwoningen verhuren. ‘Er ligt een gigantische woonopgave voor Nederland en ook voor deze regio. Als betrokken corporatie willen wij daar graag een bijdrage aan leveren door het toevoegen van nieuwe sociale huurwoningen. Met deze modulaire huizen aan het Tijmveld kunnen we relatief snel zorgen voor meer voordeuren in de gemeente Veghel’, aldus directeur-bestuurder van Area, Jan van Vucht.

Groene entree
Naast de woningbouwontwikkeling hebben de initiatiefnemers plannen om binnen Tijmveld ook een openbaar park te realiseren. Daarmee ontstaat een nieuwe aantrekkelijke, groene entree voor Veghel. Ook zijn er plannen voor een fruitpluktuin, met een kleinschalig verkooppunt. ‘Zo levert de ontwikkeling van Tijmveld een bijdrage aan recreatie en groen én aan de klimaatadaptatie van de gemeente’, zegt ontwikkelaar Ton Verhoeven namens Vudel Invest BV. ‘Daarnaast gaan we kijken of het gehele gebied tussen Tijmveld en de Udenseweg ingericht kan worden als stadspark. Met
als doel dat er een verbinding ontstaat met het Duits Lijntje, dat aangemerkt is als ecologische verbindingszone.’

Samenwerking
Wethouder Compagne kijkt uit naar de nieuwe samenwerking. ‘Ik ben blij dat wij als gemeente de voorwaarden kunnen creëren voor het realiseren van deze modulaire woningen aan Tijmveld. De initiatiefnemers tonen veel enthousiasme en daadkracht, waardoor ik met vertrouwen de realisatie tegemoet zie.’ Wanneer de schop definitief de grond in kan, hangt af van de nog te doorlopen procedures. Verhoeven: ‘We hebben de intentie om eind dit jaar te starten met de bouw. Onze neuzen staan in ieder geval dezelfde kant op.’

 

Share

Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Jan Aalders

Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan Jan Aalders

Gemeente Meierijstad waardeert inwoners en organisaties, die zich op inzetten voor het behoud van het erfgoed en monumenten in de gemeente, met een zogenaamde Erfgoedpluim. Wethouder Johan van Gerwen reikte gisteravond de Erfgoedpluim Meierijstad uit aan Jan Aalders. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring Schijndel.

Unanieme ondersteuning
De pluim is een waardering voor personen en/of organisaties die zich inzetten voor het behoud en herstel van het waardevolle materieel en immaterieel erfgoed binnen Meierijstad. De heer Aalders is een maatschappelijk zeer betrokken persoon die zijn kennis, kunde en kwaliteiten gedurende decennia heeft ingezet ter verbetering van de belangstelling voor het erfgoed van Meierijstad en heemkunde van Schijndel in het bijzonder daarom ondersteunde de adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad de voordracht van de heer Aalders unaniem.

Keramisch kunstwerk
De Erfgoedpluim Meierijstad is een kunstwerk in de vorm van een schaal van gegoten aardewerk. Het kunstwerk is speciaal ontworpen voor Meierijstad door keramist Olav Slingerland, met medewerking van de vrijwilligers van de Fabriekswinkel op de Noordkade. Zijn werk werd o.a. getoond in het CODA museum in Apeldoorn, Museum Princessehof in Leeuwarden en keramiekmuseum de Tiendschuur in Tegelen. Het reliëf in de schaal is ontstaan door de mal handmatig te bewerken. De lijnen vormen een gestileerde pluim. Het instellen van de Erfgoedpluim was het resultaat van een motie die in 2022 unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie.

Ook nomineren?
Gemeente Meierijstad roept haar inwoners op om personen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet het erfgoed, voor te dragen voor een Erfgoedpluim. Iedereen  kan projecten of personen voordragen. Meer informatie over het nomineren voor de Erfgoedpluim en de bijbehorende voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Meierijstad,
zie www.meierijstad.nl/Erfgoedpluim.

Share

Terrible Dancers in De Afzakkerij

, maar desondanks fijne muzikanten

Op zondag 17 maart van 15.00 tot 17.00 is in De Afzakkerij op de Veghelse Noordkade een live optreden van de formatie Terrible Dancers. Slechte dansers? Misschien… maar wat geeft het, zolang ze maar lekker muziek maken en lol hebben! En dat hebben ze, met zorgvuldig geselecteerde mix van minder voor de hand liggende covers in de stijl van Rock, Americana, Soul en Blues. De toegang tot het optreden is gratis.

De bandleden putten hierbij dankbaar uit fijne nummers van o.a. the Wood Brothers, The Sheepdogs, Marcus King, Ryan Adams, Luke Nelson, Ian Siegal, Jason Isbell, Jamestown Revival, Vintage Trouble en zelfs onze eigen Nederlandse Dawn Brothers. Wat hun nummers kenmerkt is de continue aanwezigheid van de rock-solid ritme sectie verzorgd door Roel en Marcel. Deze grooves worden verder door  Jos en Peter op op smaak gebracht. Ze mogen dan zelf wellicht slechte dansers zijn, maar ze staan gerant voor een lekkere muzikaal optreden waarbij zelfs gedanst kan worden.

Share

Iedereen valt voor de muziek van Moonglow

Iedereen valt voor de muziek van Moonglow

Op zaterdag 16 maart om 21.00 uur is het podium van De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel voor de formatie Moonglow. Deze band is ‘all about jazz, groove and dance’. Authentieke jazzklanken mixen moeiteloos met moderne beats en samples. Denk aan Caro Emerald en Gare Du Nord. Lekkere lounge of uptempo nummers, maar altijd dansbaar. Zomaar wat opmerkingen uit de media: “Een stem weggelopen uit de jaren dertig” en “Het plezier spat ervan af.” Van jong tot oud, iedereen valt voor deze sexy en unieke sounds. De toegang tot het optreden is gratis.

Moonglow speelde al op jazz festivals in heel Nederland: van Haarlem tot Breda, van Wageningen tot Maastricht. Een groot publiek voelt zich aangetrokken tot Moonglows tijdloze muziek. Naast de vocalen vormen de composities het hart van Moonglow. Gul strooit de band met citaten uit de jazz en popgeschiedenis. Soms subtiel en alleen door kenners te traceren, de andere keer meteen herkenbaar in de vorm van creatieve mash-ups. Van Nina tot Donna, van Duke Ellington tot Kosheen.

Jazz in Duketown
De bandleden van Moonglow zijn allemaal ervaren muzikanten. Zo speelden zangeres Marianne en gitarist Jos met hun band 9 Days’ Wonder in het voorprogramma van Lamb en Kosheen, in respectievelijk Paradiso en 013. Met Portonova speelden zij o.a in de North Sea Jazz Club en het Frits Philips centrum. Drummer Jeroen speelde ook op de grote podia. Marciano speelde met zijn big band op grote festivals. Medio mei speelt de band tijdens Jazz in Duketown, maar nu al te zien en te beluisteren in De Afzakkerij.

Share

Artikel Interpunctie.nl

Gewelddadige scholieren

Op het journaal zag ik een item over gewelddadige scholieren. Onderling hebben ze ook wel eens ruzies en dat kan aardig uit de hand lopen, maar nu ging het om leerkrachten die in het gezicht gespuugd werden, die spullen naar hun hoofd geslingerd kregen, uitgescholden werden.

Begrenzing

Iedereen zal het met me eens zijn dat dit niet kan en mag. Deze kinderen moeten begrensd worden, maar èigenlijk denk ik: ze hadden al veel éérder begrensd moeten worden. Misschien is het wel bijna te laat! Met opzet schrijf ik “bijna”.  Want je mag kinderen niet opgeven, al gedragen ze zich nog zo onuitstaanbaar.

Gezag

Voor een deel is het logisch dat zij zich zo gedragen, immers in de wereld zie je bijna niet anders. Eerbied voor “het gezag” is sowieso ver te zoeken, en gelukkig zijn we niet meer doodsbang voor de politie of notabelen van stad of dorp. We lachen soms om kleine kinderen die woorden zeggen die ze zelf nog niet snappen. Maar daar begint het.

Schelden e.d.

Kleine kinderen zijn redelijk eenvoudig te corrigeren, hoe groter de kinderen worden hoe moeilijker het is. Als je kinderen van jongs af aan corrigeert zullen zij heus nog wel eens uit de bocht vliegen en zal er nog steeds met ziektes gescholden worden en de 3-letterwoorden zullen heus nog wel eens klinken. Maar ze beseffen dat het eigenlijk niet kan. Je hoeft dan alleen maar de kíjken om ze te doen inbinden.

Samen optreden

Ouders en leerkrachten moeten sámen optreden tegen onbeschoft gedrag op school, ouders moeten leerkrachten steunen in hun gezag. Kinderen zullen (zoals ze ook papa en mama tegen elkaar uitspelen) thuis alleen hún kant van het verhaal vertellen. Voetstoots aannemen dat het zo gegaan is niet handig. De leerkracht heeft mogelijk een ander verhaal.

Sommige ouders gaan echter ook nog eens de leerkracht op hun donder geven als zij denken dat hun kind niet goed behandeld is. Ik zou zeggen: beste ouders en beste leerkracht, ga het gesprek aan over het gedrag van het kind. En kies je woorden zorgvuldig. Leerkrachten die zeggen dat jouw kind onuitstaanbaar is komen hierin niet ver. Ook ouders die de leerkracht veroordelen voor ze weten wat de context is, zullen zichzelf en anderen alleen maar frustreren. Probeer er samen uit te komen.

Share

85% VAN BEZOCHTE WINKELS IN MEIERIJSTAD TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

85% VAN BEZOCHTE WINKELS IN MEIERIJSTAD TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) heeft in opdracht van de gemeente een winkelschouw uitgevoerd. Daarbij zijn 299* detailhandelszaken bezocht en geschouwd door diverse teams van vrijwilligers van STM.
De toets is uitgevoerd op basis van de normen die in het handboek Toegankelijkheid zijn beschreven. Er is getoetst op toegang en gebruik met een rolstoel, rollator of kinderwagen. Van de 299 detailhandelszaken voldeden 254 (85%) aan de normen. Deze zaken hebben allen de sticker van Toegankelijk Meierijstad voor op de toegangsdeur ontvangen.

Op de volgende aspecten is de toets uitgevoerd:
• Obstakelvrij naar de ingang kunnen.
• Bij de ingang en in het pand zijn geen drempels hoger dan 2 cm. Indien een drempel de 2 cm hoogte overschrijdt, is er een hellingbaan of oprijplaat aanwezig die niet te steil is.
• Geen roosters met spijlen of vakken die openingen van 2 cm overschrijden.
• Vrije breedte van deuropeningen is tenminste 85 cm.
• Weerstand van een draaideur is niet te groot.
• Vloer moet berijdbaar of beloopbaar zijn (vlak, stroef, geen hellingen)
• Gangbreedte in winkels is tenminste 90 cm.
• Zelfstandig betalen met pinapparaat is mogelijk vanuit een rolstoel.
• Indien een paskamer onvoldoende ruimte biedt, de mogelijkheid om kleding thuis te mogen passen.
Riens van Raaij voorzitter STM, “Wij zijn bijzonder tevreden over de resultaten van de
winkelschouw. Nagenoeg iedereen die we hebben aangeschreven, heeft ook daadwerkelijk
deelgenomen aan de schouw. Ten opzichte van 10 jaar geleden is er een flinke vooruitgang
geboekt, zeker op het gebied van pinnen vanuit de rolstoel”.

Rik Compagne, wethouder inclusie: “Deze winkelschouw is een belangrijke graadmeter als het gaat om fysieke toegankelijkheid in de centra. Goed om te zien dat het overgrote deel van de detailhandelszaken in Meierijstad voldoet aan de gestelde normen. We spreken onze waardering en dank uit voor Stichting Toegankelijk Meierijstad die deze schouw heeft uitgevoerd en voor de ondernemers die meegewerkt hebben”.

Waardering
Alle deelnemende detailhandelszaken hebben een rapport gekregen met bevindingen rondom toegankelijkheid. De zaken die voldeden aan de toets hebben allen van STM een sticker gekregen die zij zichtbaar bij ingang van hun winkel kunnen plakken. De deelnemers die niet voldeden aan de toets hebben aanwijzingen gekregen om hun pand alsnog toegankelijk te maken. Een aantal daarvan hebben zelfs snel na de schouw aan STM gevraagd om terug te komen omdat ze de aanwijzingen al hadden opgevolgd. Zij hebben alsnog de toets van toegankelijkheid behaald. STM en gemeente Meierijstad spreken haar dank uit voor de getoonde medewerking. Vele
ondernemers waren ook erg enthousiast over de schouw.

Oproep
Nu de winkelschouw achter de rug is, staat het volgende project al in de steigers. Het schouwen van de horecabedrijven. Daarvoor zoekt STM nog vrijwilligers. Inwoners kunnen daarvoor contact opnemen met info@toegankelijkmeierijstad.nl

Share

Keramiek expositie ‘Zout Verglaast’ op de Noordkade

Keramiek expositie ‘Zout Verglaast’ op de Noordkade

Het is uniek in Nederland, maar de keramiekafdeling van Phoenix Cultuur beschikt over een grote zoutoven. Zowel professionele als amateurkeramisten krijgen hierdoor de mogelijkheid om met eigen werk deel te nemen aan zoutstook sessies. Op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel is nu van 10 t/m 27 maart de expositie ‘Zout Verglaast’ van de zoutstook werkgroep te bekijken.

De bijzondere techniek van het zoutstoken wordt al bijna 50 jaar beoefend bij (voorlopers van) Phoenix Cultuur. De werkgroep bestaat uit enthousiaste keramisten die deze speciale stooktechniek een warm hart toedragen. Meerdere malen per jaar vertrouwen ze hun keramische werkstukken toe aan de zoutoven. Verglazing van de kleihuid ontstaat door een reactie van de klei met het zout tijdens het stookproces en geeft bijzondere huid- en kleurnuanceringen. Het resultaat daarvan is in de expositie ‘Zout Verglaast’ te bewonderen. Iedere deelnemer geeft op eigen wijze vorm aan zijn of haar werk, waarbij het zoutglazuur de bindende factor is. Een zeer diverse expositie!

Permanente tentoonstelling

In de entreehal is tevens een permanente opstelling van de ‘Collectie Jan van Houdt’ te bezichtigen. Hierin is werk vertegenwoordigd van keramisten uit binnen- en buitenland uit de periode 1970-2000. Dit is een brede evenwichtige collectie hedendaags zoutverglaasde keramiek.

 

De expositie ‘Zout Verglaast’ is van 10 t/m 27 maart binnen openingstijden gratis te bezichtigen op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel. Meer informatie: www.phoenixcultuur.nl

Share

De notaris in het Alzheimer Café Uden-Veghel

De notaris in het Alzheimer Café Uden-Veghel

Op 19 maart bent u van harte welkom in het Alzheimer Café in Veghel. Deze avond staat het thema “In gesprek met de notaris” op het programma.

–Er komt een moment waarop mensen met dementie hun eigen zaken niet meer kunnen of mogen regelen. De naasten van iemand met dementie komen dan voor tal van vragen te staan waarover een beslissing moet worden genomen. Die vragen kunnen op het juridische of het medische vlak liggen. Want wat als je partner de diagnose dementie heeft, kun je dan het huis verkopen als je kleiner wilt gaan wonen? En mag je dan nog schenkingen doen aan (klein)kinderen? Wie vertegenwoordigt die persoon dan bij medische behandelingen, of op het financiële vlak? Wie mag de bankzaken regelen? En hoe kan ik voorkomen dat mijn naasten vastlopen op deze vlakken? Hoe voorkom ik misbruik? Allemaal vragen om tijdig in het proces bij stil te staan. Notaris Bram van den Boogaart komt deze avond antwoorden geven op deze vragen–

Het Alzheimer Café is op 19 maart in het PieterBrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. De zaal is open om 19.00 uur, programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Entree is vrij.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten bieden niet alleen (praktische) informatie over dementie maar ook gezelligheid en sociaal contact. Het Café is afwisselend de even maanden in Uden en de oneven maanden in Veghel, op beide locaties zijn geïnteresseerden uit Uden, Veghel en omliggende dorpen van harte welkom. Voor meer informatie kunt u mailen naar: noordoostbrabant@alzheimervrijwilligers.nl of bellen via ONS welzijn: 088-3742525.

Share
1 2 3 444